TKO JE POKUŠAO UBITI EDU KOSA

Strepim da treći pokušaj ubojstva ne bude i zadnji

Zbog napada na dogradonačelnika Edu Kosa policija je na informativni razgovor pozvala više osoba
 Mitrović/CROPIX

POREČ - Iako je policijski očevid završen, policija još ne zna tko je u srijedu oko 21.30 sati pokušao pucnjem iz pištolja u dvorištu njegove obiteljske kuće u Hrastovoj ulici u Kukcima, nedaleko od Poreča, ubiti porečkog dogradonačelnika i visokopozicioniranog IDS-ovca Edu Kosa.

Više privedenih

Policijski istražitelji su izuzeli predmete i tragove s mjesta događaja, uključujući i pištolj marke Crvena zastava kalibra 7,65 milimetara, i dostavili ih Centru za forenzična ispitivanja. Policija nastavlja prikupljati korisna saznanja o događaju, a u rasvjetljavanje svih okolnosti događaja te otkrivanje počinitelja ovog gnusnog čina uključili su se i kriminalisti Ravnateljstva policije. Intenzivno se na obavijesne razgovore privodi više osoba, ali za sada bez rezultata, pa se tako još ne zna ni motiv atentata na Kosa.

Slučajno preživio

Pucnjava i pokušaj atentata na Edu Kosa uzbudio je ne samo Porečane nego i cijelu istarsku javnost. Posebice zato što je ovo u četiri godine drugi pokušaj da se ukloni poznati istarski političar i građevinski poduzetnik, siva eminencija porečke gradske vlasti u kojoj na razne načine i na raznim funkcijama sudjeluje već punih 16 godina. Kosa su prvi put pokušali ubiti 18. listopada 2006. godine, a i tada je za dlaku izbjegao smrt. Njegov je Golf eksplodirao na parkiralištu porečkog Poglavarstva u trenutku kad mu je prilazio te ga s udaljenosti od nekoliko metara otključao daljinskim upravljačem. Tko je tada postavio eksplozivnu napravu pod njegov auto, do danas je nepoznato.

To su indirektno ustvrdili i njegovi bliski gradski i stranački čelnici, gradonačelnik Poreča i potpredsjednik IDS-a Edi Štifanić i Damir Kajin, koji su uvjereni da je Kos napadnut jer štiti interese grada, a ne zbog privatnih razloga, iako se među Porečanima govori da je najnoviji napad na njihova dogradonačelnika motiviran osobim razlozima i nesporazumima. To potkrepljuje, tvrde Porečani, i činjenica da je Kos napadača razoružao udarcem torbe po ruci, nakon čega se napadač dao u bijeg, ostavivši pištolj.

Razoružao napadača

Naime, kad je Kos izašao iz auta i u svom dvorištu vidio nepoznatog muškarca kako mu se približava, a nakon što je iz pištolja s prigušivačem pucao u njega, udario ga je torbom koju je izvukao iz automobila. Atentatoru je ispao pištolj i počeo je bježati, a Kos je trčao za njim otprilike stotinjak metara cestom prema susjedovoj kući, ali ga nije uspio sustići te je odustao od daljnje potjere. Napadač se izgubio u mraku.

Želi miran život

Edo Kos u petak je došao na posao u porečkoj gradskoj upravi kao i obično. - Odlično se osjećam - rekao nam je prilično uvjerljivo u kratkom telefonskom razgovoru, pa se čak i nasmijao. Dan je proveo na sastancima. - Ne znam tko je to pucao na mene i tko me želio lišiti života. Ne znam ni tko je imao motiva za napad i je li napad motiviran mojim političkim i poduzetničkim radom ili privatnim razlozima. Pretpostavljam da atenetat ima veze s onim prije četiri godine. Nadam se samo da će policija što prije naći mog nesuđenog ubojicu, razriješti ovaj slučaj, ali i pokušaj atentata otprije četiri godine. Želim da se to dogodi kako bih mogao mirno nastaviti živjeti, a ne strepititi od nekog novog napada i trećeg pokušaja ubojstva - rekao nam je Edo Kos. Silvana Fable

Građevinski gazda Poreštine

Edo Kos je dugogodišnji visokopozicionirani član IDS-a.

U Poreču je bio i član Poglavarstva zadužen za komunalni sustav i prostorno planiranje. Privatno je i poduzetnik u istoj vrsti posla, vlasnik je građevinske tvrtke IGP i projektantske Arhetip 21, koja je projektirala za Grad Poreč ili nadzirala gradske investicije. Danas u gradskoj vlasti, kao dogradonačelnik, drži iste resore, a njegove tvrtke vodi povjerenik. Kos je prijateljski i poslovno povezan i s predsjednikom IDS-a Ivanom Jakovčićem. Nema građevinske ni komunane investicije u Poreštini u posljednjih šest godina u kojoj nije sudjelovao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:05