RAKAR ZA JUTARNJI

Domaći stručnjak objasnio nam je zašto je Facebook pao, ‘u minutu‘ pogodio oporavak mreže

Objasnio je kako Facebook koristi stotine tisuća servera u različitim državama što otežava rješavanje problema
Ilustracija Facebooka i Marko Rakar
 Filip Radwanski/Alamy/Alamy/Marko Todorov/Cropix

- Nije riječ o hakerskom napadu nego o ljudskoj pogrešci s konfiguracijom Facebookova DNS sustava – pojasnio je za jutarnji.hr komunikacijski i IT stručnjak Marko Rakar pad Facebooka, Instagrama i WhatsAppa.

Više od šest sati Facebookove aplikacije bile su nedostupne korisnicima, a sve je potrajalo do ponoći. U jednom trenutku čak je i Facebookova domena bila na prodaju jer su sami sebe iskopčali s interneta.

- Nešto su krivo konfigurirali DNS sustav, tako da who.is misli da je Facebook domena na prodaju. Treba vidjeti što su točno napravili da bi postigni taj efekt, ali definitivno greška je u DNS sustavu i sada moraju se vratiti natrag na početne postavke i pritom to propagirati kroz internet – kazao je Rakar, s kojim smo razgovarali u ponedjeljak u 20 sati.

Facebook, dodaje, koristi na desetke ako ne i stotine tisuća servera u različitim državama tako da za oporavak treba nekoliko sati.

- Trajat će sve dok se sve to ne vrati na početnu poziciju, vjerojatno nekoliko sati, očekujem da bi do ponoći problem mogao biti riješen – rekao nam je Rakar koji je "u minutu" pogodio povratak Facebooka online.

Podsjeća da ovo nije prvi takav incident.

- Mislim da ćemo brzo na to zaboraviti ako se riješi za nekoliko sati. Kada se u IT dogodi takav incident, onda se nakon njega analizira što se točno dogodilo i je li akcija bila optimalna da se problem riješi – kaže Rakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:55