MIRKO BILANDŽIĆ

Stručnjak smatra da su optužbe protiv Franciškovića klimave: ‘Nema tu terorizma, tek možda elemenata teroriziranja‘

U ovom slučaju, ja ne bi rekao da tu postoje elementi tog klasičnog terorizma, rekao je profesor

Marko Francišković

 Luka Gerlanc/Cropix

Nakon što su pod sumnjom za javno poticanje na terorizam tijekom i nakon velikog prosvjednog skupa protiv covid potvrda privedeni Marko Francišković i Natko Kovačević, pri čemu je Franciškoviću određen istražni zatvor, dok je Kovačević pušten da se brani sa slobode, o događajima na spomenutom prosvjedu progovorio je stručnjak za pitanja terorizma, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Mirko Bilandžić.

- Terorizam je jako kompleksan fenomen koji u svom tumačenju ima objektivno i znanstveno obrazloženje koje ima političke interpretaciju i pravnu regulaciju. U svojoj biti, terorizam je samodostatna i instrumentalna politička strategija iz okvira političkog nasilja. U ovom slučaju, ja ne bi rekao da tu postoje elementi tog klasičnog terorizma, rekao je profesor gostujući u emisiji RTL Danas.

- Ovdje imamo primjenu jednog članka zakona koji govori o poticanju na terorizam, a u biti se radi o prijenosu zamisli za poticanje na terorizam. To je jedno jako fluidno interpretiranje, koje se veže za dvadesetak operacija iz tog terorističkog kompleksa. Meni se čini da postoje elementi teroriziranja, ali ne i klasičnog terorizma, kazao je Bilandžić.

Ocijenio je kako je RH već dva desetljeća suočena s manjom ili većom dubokom strukturalnom krizom i različitim tipovima političke patologije.

- S različitim tipovima frustracija što rezultira različitim tipovima samoradikalizacije i grupnih radikalizacija što bih ja rekao da je tip ponašanja prisutan u Hrvatskoj duže razdoblje. U ovim novim uvjetima postoje okidači za različite tipove frustracija. Mislim da to treba brinuti sve, ja kao stručnjak koji se bavi oblicima političkog nasilja o tome sam studiju napisao još 2009. i upozorio na te procese, podsjetio je Bilandžić.

Komentirao je kako to nije nikakvo novo ponašanje od strane tih aktera. Sada je primijenjen jedan mehanizam koji ima svoj smisao, međutim njegova izvjesnost u slučaju dokazivanja klasičnog terorizma profesoru se ne čini dostatna.

Profesor se složio s procjenom SOA-e da ekstremizam u Hrvatskoj nema uporište, ali ekstremni oblici ponašanja koji mogu uključivati i nasilje, mogu eskalirati u klasične terorističke akte.

- Ovaj trend koji je jedan nastavak krize s dubokim posljedicama za društvo, nažalost uvijek postoje pojedinci koji su sposobni frustracije rješavati i na taj način, izjavio je Bilandžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:03