MIRAN CVITKOVIĆ

STRUČNJAK ZA MEDICINSKO PRAVO 'Čuo sam da bi medicinari za dežurstva umjesto novca mogli dobiti slobodne dane. Ne želim vjerovati da je to istina'

 Vlado Kos / Ilustracija / CROPIX

U N1 studiju uživo u ponedjeljak je gostovao dr. Miran Cvitković, stručnjak za medicinsko pravo. Rekao je kako je zasad mjerama karantene i drugim epidemiološkim mjerama ukinut progresivan rast oboljelih od koronavirusa.

- Temeljni razlog za to leži u postupcima državnih vlasti i odgovornosti građana koji su shvatili ozbiljnost situacije. Postoji mali broj ljudi koji ne postupaju po uputama, ali je malen i zanemariv - smatra Cvitković.

Kad je riječ o proboju virusa u staračke domove, kaže kako je bilo iluzorno očekivati da neće, jer se virusu ne može "zabraniti" da negdje probije.

- Srećom, i u staračke domove i općenito u zdravstveni sustav ušao je relativno kasno i ostao na jednoj razini, nadamo se da će tako i ostati.

Upitan je li točna informacija da će zdravstveni radnici za dežurstva umjesto financijske nadoknade dobiti slobodne dane, rekao je kako je to čuo, ali da nema potvrđenu tu informaciju.

- Ne želim vjerovati da je to istina. Naputak Ministarstva zdravstva vrlo je jasan i o tome nema govora. To bi bilo suprotno naputku, a zna se onda vrlo dobro i tko je odgovoran, ravnatelji su odgovorne osobe - zaključuje Cvitković u razgovoru za N1.

Kad je pak riječ o koronavirusu u svijetu, poručuje kako se jasno vidi da su zemlje s lošijim javnim zdravstvom lošije prošle. Zaključio je kako je COVID-19 jedan od nekoliko tipova koronavirusa i da je teško procijeniti hoće li s vremenom postati zanemariv kao SARS ili će ostati dulje prisutan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:47