ŽELJKO CVRTILA

STRUČNJAK ZA SIGURNOST O RADELJIĆEVOJ SMJENI 'Čini mi se da su i predsjednica i SOA malo pobrkali ovlasti, takve stvari se ne rješavaju u birtijama'

 Davor Pongračić / CROPIX

Očitovanje bivšeg savjetnika predsjednice Mate Radeljića, koji tvrdi da je smijenjen nakon pritisaka i prijetnji SOA-e, u subotu je za N1 televiziju komentirao kriminalist i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Na pitanje novinarke je li moguće da SOA smjenjuje savjetnike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Cvrtila odgovara da to ne bi trebalo biti moguće.

- Ako je tako, onda je to žalosno. To je miješanje ovlasti SOA-e u ovlasti predsjednice, to se tako ne radi. Onaj tko je mogao smijeniti savjetnika je onaj tko ga je imenovao - predsjednica. Eventualno je taj razgovor mogao obaviti šef ureda predsjednice i to u službenim prostorijama, a ne u nikakvim birtijama, smatra Cvrtila.

- Moguće je da predsjednica ima apsolutno u povjerenje u šefa SOA-e Daniela Markića, znamo da ga je ona predlagala i zato je možda tu ulogu povjerila njemu, a on svom šefu ureda. Savjetnik za nacionalnu sigurnost je sastavni dio koordinacijskog tijela koje daje operativne zadaće i usmjerava rad SOA-e. Onda netko tko je značajnije niže rangiran smjenjuje njega. To ni hijerarhijski ni funkcionalno ne bi smjelo tako funkcionirati, dodaje Cvrtila koji napominje da nije normalno da Markić obavlja takve poslove za predsjednicu.

- Ako su to sigurnosni, protuobavještajni poslovi u svrhu zaštite predsjednice, onda bi to značilo da je Radeljić bio prijetnja predsjednici, ako se SOA umiješala. To može ići u tom smjeru, da možda imaju informacije da je prijetnja prema njoj. Ali ako je takva situacija, onda je trebala reagirati policija, obaviti ozbiljan razgovor, možda i uhićenja, kaže Cvrtila.

Na pitanje novinarke da prokomentira Radeljićevu tvrdnju kako mu je čovjek iz SOA-e prijetio da ga je 'spreman zgaziti automobilom', što je tvrdnja koju u svojem jučerašnjem priopćenju SOA nije demantirala, Cvrtila ističe kako to nije bila službena komunikacija.

- Ako i treba primijeniti nekakva sredstva prisile, što u tom slučaju i nije SOA ta koja obalja neposredno tjelesno osiguranje predsjednice, onda se to kaže na način da će se primijeniti neka sredstva prisile, a ne da će se nekoga gaziti autom. Nitko u državi nema ovlasti da nekoga gazi autom. To naprosto nije službena komunikacija, a nije ni mjesto, kaže Cvrtila.

- Meni se čini da su se tu malo pobrkali i predsjednica i SOA u svojim ovlastima i komuniciranju. Takve stvari se ne rješavaju u birtijama, na takav način i s takvom retorikom. To može pobuditi sumnju u javnosti da onda službe takve stvari obavljaju za predsjednicu, dodaje.

Ako su Radeljićeve tvrdnje točne, je li to protuustavno, protuzakonito?, upitala je novinarka.

- Ne bih rekao da je zakonito. Treba vidjeti imaju li neka saznanja i informacije, ali se opet to ne obavlja na takav način, kaže Cvrtila.

- Ako postoji prijetnja prema predsjednici, SOA je službeno trebala izvijestiti policiju, ako postoji prijetnja Radeljiću, onda policija ima ovlasti obaviti razgovor s predstojnikom ureda gospodina Markića. Druga je stvar dokazivosti. Ako razgovor nije snimljen, onda ostaje riječ na riječ. Možda i jest snimljen pa SOA zato nije demantirala njegove tvrdnje, napominje Cvrtila u razgovoru za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:33