MERĐO RAZDORA

STUDENT EMAILOM OD SVEĆENIKA TRAŽIO FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ Župnik Vrbanić mu odgovorio: Primaš li dedinu partizansku mirovinu?

 

Vijest o župniku Andriji Vrbaniću iz Ivanovca nedaleko od Osijeka i njegovu Mercedesu E klase koji je, tvrdi, platio 25.000 eura, a ne oko 400.000 kuna, što mu je prema podacima iz autokuća tržišna vrijednost, posljednjih je dana pravi viralni hit.

Izazvala je mnoštvo reakcija, upita, komentara..., a brojni od njih upućeni su i izravno samome župniku.

Obavijest nadbiskupijama

Jedan od njih bio je i od anonimnog studenta iz Zagreba (podaci poznati redakciji), koji je na e-mail Župne crkve sv. Rozalije u Ivanovcu poslao upit kojim “kao vjernik i građanin RH” traži da “objavite ili meni osobno pošaljete financijski izvještaj u kojem se navodi iz kojih je sredstava kupljen novi Mercedes E klase župniku vaše župe.” Zanima ga i zašto je kupljen “tako skupocjeni automobil”.

“S pravne strane svaka župa se, osim prilozima građana, financira i iz državnog proračuna temeljem Vatikanskih ugovora. Budući da Vas financiraju građani kao porezni obveznici, osjetite se dužnim proslijediti financijski izvještaj”. U post scriptumu student, pak, navodi kako je to “nemoralno, gospodine predstavniče naše religije koja pripovijeda pomoć najpotrebitijima i skromnost.”

Bilo je to 13. prosinca, a dan kasnije student je od župnika dobio kratak odgovor u kojem je pisalo: “Jedva čekam da tebi osobno pošaljem izvještaj župe - samo mi prije odgovori da i ti možda ne primaš dedinu partizansku mirovinu?”

Ovakav odgovor izazvao je konsternaciju kod mladića koji je župniku Vrbaniću vrlo brzo odgovorio: “Poštovani, za razliku od Vas, u pismu sam se obraćao s poštovanjem i kulturno. Ne primam ‘djedove partizanske mirovine’ budući da niti nije bio partizan”.

Student je potvrdio kako se na pismo svećeniku odlučio “zgrožen takvom kupovinom, ali da ni blizu nije očekivao tako nekulturan odgovor” te da je o svemu obavijestio i Đakovačko-osječku i Zagrebačku nadbiskupiju.

'Odakle mu pravo?'

Svećenik Vrbanić potvrdio nam je sadržaj svojeg dopisivanja sa studentom.

- Pitao sam se odakle mu pravo i u ime koga on traži financijski izvještaj. U ime hrvatskog naroda? Mislim, smiješno. Ja financijski izvještaj svake godine moram podnijeti našoj nadbiskupiji i nemam potrebe više bilo kome. On vjerojatno dolazi iz neke župe, možda je i katolik, to ne znam, ali tamo može zatražiti financijski izvještaj o poslovanju svoje župe, a ne tuđe - rekao je župnik koji i u ovom slučaju vidi prvenstveno napad na Crkvu.

- Nije tu u pitanju moj Mercedes, ni ja kao osoba, nego sustavno gaženje Katoličke crkve. Gdje god se može naći nekakav povod, ajmo po Crkvi... To što sam napisao, napisao sam jer pouzdano znam da takvih mirovina doista ima. Doduše, pretpostavljam da on nije taj, ali htio sam i ja biti malo ciničan - poručio je župnik Vrbanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:32