PREDSJEDNIK U BOSTONU

Studentica s Harvarda: Josipović je fantastičan i vrlo, vrlo drag profesor

Dvorana je bila pretijesna za 70-ak Hrvata koji su se htjeli družiti s hrvatskim predsjednikom

BOSTON - Čuo sam o vama puno - rekao je predsjednik Ivo Josipović rukujući se s profesorom fizike na Massachusetts Institute od Technology (MIT) Marinom Soljačićem. Malena dvorana pivnice John Harvard na istoimenom trgu u dijelu Bostona Cambridgeu u četvrtak navečer bila je pretijesna za 70-ak Hrvata koji su došli susresti se s predsjednikom Hrvatske. Josipović je pristigao iz New Yorka, gdje je sudjelovao na skupu o Daytonskom sporazumu u organizaciji Clinton Global Initiative i Sveučilišta New York, a na Harvardu treba održati predavanje o suvremenoj Hrvatskoj.

Porast zanimanja

Biolog genetičar, docent na Sveučilištu Northeastern, Marin Vulić bio je oduševljen što je predsjednik pokazao zanimanje za ono što radi.

- Predsjednikov dolazak za sve nas velika je stvar, a američkim studentima poticaj da se više zainteresiraju za Hrvatsku. I inače se osjeća porast zanimanja u tom smjeru - rekla nam je Aida Vidan koja predaje hrvatski na slavistici na Harvardu i ujedno je predsjednica američke Asocijacije za hrvatske studije, udruge znanstvenika koji se bave hrvatskim studijima, uglavnom humanistikom.

Organizator okupljanja

Ema Vidak Gojković je na magisteriju prava na Harvardu. Na studiju u Zagrebu dr. Ivo Josipović joj je bio profesor, kako nam je rekla, “fantastičan, i vrlo, vrlo drag”.

- Radujem se što je postao predsjednik. Otvara mi nadu u hrvatsku demokraciju, jer je izabrala sjajnog kandidata. Kolegama s Harvarda sam pričala o njemu i svi će ga sutra doći slušati - dodala je.

I organizator ovog okupljanja, postdiplomac na Fletcher school of law and diplomacy Sveučilišta Tufts Goran Jutriša bio je Josipovićev student. Pri organizaciji je pomogla i udruga Prijatelji Hrvatske iz Nove Engleske. Predstavnice hrvatske škole predale su predsjedniku kalendar načinjen od radova djece iz te škole. Naravno, mnoge su zanimale i mogućnosti povratka u domovinu.

Nada u povratak

- Treba imati posla, treba imati određenu razinu standarda, mogućnosti razvoja u struci. Hrvatska tu teško može konkurirati Harvardu i ovom kraju. Ali, ako ništa drugo, barem možemo surađivati. Nekoliko njih mi je reklo da bi se svakako željeli vratiti. Neki i planiraju povratak. Pa evo, tu je i nekoliko mojih studenata koji su bili sjajni mladi ljudi na pravnom fakultetu u Zagrebu, ovdje su na specijalističkim i doktorskim studijima i vjerojatno će se vratiti u Hrvatsku. Ja se tome nadam.

Stručnjaci se žele vratiti i mogu pridonijeti razvoju

Mikrobiologinja istraživačica dr. Vanja Klepac-Cera, studentica medicine na Harvardu Petra Mamić, Tihana Bule koja je prije devet godina s roditeljima došla iz Ploča a sada magistrira pravo i diplomaciju i nada se da će se možda jednog dana zaposliti i u Hrvatskoj, arhitekt Milano Pavlović koji je u Bostonu već trideset godina i nikada uživo nije vidio nijednog hrvatskog predsjednika - svi oni i mnogi drugi ponaosob također su porazgovarali s predsjednikom.

- Bilo mi je iznimno ugodno. Ovo je vrlo širok spektar ljudi, ali ono što je svima zajedničko jest to je što svi gledaju preko bare, gledaju u Hrvatsku s određenom nostalgijom, ljubavlju, neki bi se, naravno, željeli i vratiti. I, naravno, mi iz Hrvatske gledamo na ove mlade stručne ljude koji mogu sigurno, ako se vrate, pridonijeti razvoju Hrvatske - izjavio je predsjednik Josipović za Jutarnji kada je polazio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:06