GOST SVEUČILIŠTA HARVARD

Ivo Josipović: Vjerujem u naš turizam - čisto more, lijepe djevojke i mladiće

Josipović je četverodnevni posjet SAD-u završio na forumu fakulteta Kennedy i Instituta za politiku

BOSTON - Vjerujem u snagu hrvatskog naroda, dobru volju naših susjeda i budućnost jugoistočne Europe, rekao je predsjednik Ivo Josipović u prekjučerašnjem zapaženom izlaganju na američkom sveučilištu Harvard na kraju četvorodnevnog boravka u SAD-u.

Na forumu fakulteta John Kennedy i Instituta za politiku, na koji se poziva istaknute lidere, Josipović je Hrvatsku predstavio kao modernu europsku zemlju koja će uskoro ući u EU, ali kada bude tamo, treba služiti i kao most za europsku budućnost obližnjih zemalja, bez kojih mapa Europe ne bi bila kompletna.

Svi političari u regiji moraju izabrati između partnerskih odnosa i sukoba, a to znači i suočiti se s prošlošću, shvatiti da su razlike u pogledima na prošlost normalne, ali da sa zajedničkim sustavom vrijednosti valja okrenuti naprijed. Za Hrvatsku to je važno i zbog sigurnosti jer je “bolje imati dobrog susjeda nego veliki rat”, a i zbog ekonomije, znanosti, sporta i kulture, te borbe protiv kriminala, naglasio je.

Clintonov gost

- Imamo problem ratnih zločina, jer moramo priznati da zločine nisu vršili samo drugi, da zločince imamo i među nama - rekao je i dodao da “ne može biti mira bez pravde”. Kao izazove na hrvatskom putu u Europu spomenuo je i neriješena pitanja hrvatskih granica.

O Bosni i Hercegovini je rekao da iz susreta s tamošnjim političarima zna da, unatoč razlikama, svi žele mir i prosperitet, a istaknuo je i potrebu da se osigura zastupljenost sva tri konstitutivna naroda, uz promjene postojećeg ustava bez kojih se ne mogu primijeniti europske norme i usmjeriti BiH u EU. To je rekao i na skupu u New Yorku, u organizaciji Clintonove globalne inicijative, na kojem su sudjelovali i Bill Clinton , Madeleine Albright, Peter Galbraith, Wesley Clark, Bakir Izetbegović i drugi.

Na Harvardu je Josipović posjetio i Pravni fakultet i dekanicu Marthu Minow. Njemu u čast iz kolekcije rijetkih knjiga harvardske knjižnice donesena je najstarija sačuvana hrvatska knjiga pisana rukom, Zakonik Dubrovačke republike 1460. - 1665., i druge hrvatske knjige, kao što je Pomorski zakonik iz 1700. godine.

Dojam sofisticiranog, obrazovanog, pribranog i netaštog državnika, koji je Josipović ostavio u Americi, potvrdio je dekan fakulteta Kennedy, David Ellwood.

- Dosad na ovom forumu nije bila osoba s tako širokim spektrom interesa i dostignuća, od glazbe do znanosti, a uz to je i poglavar države - rekao je Ellwood.

Liderske inicijative

Na upit jednog studenta o hrvatskom turizmu, Josipović je izrazio optimizam “jer je naše more kristalno čisto, a kako moja žena ne sluša, mogu reći i da imamo prelijepe djevojke”. Na smijeh je dodao: “I mladiće”.

Josipović je publici poručio kako je u politici bitno “ostati ljudsko biće i vjerovati u moralni temelj čovječanstva, slijediti srce, ne dopustiti da vas korumpiraju moć i novac, ne samo zauzimati položaj, nego biti lider s novim inicijativama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:41