ŽIVOTNA DRAMA KOJA JE ŠOKIRALA HRVATSKU

'SUČEVU ŽENU STRPALI SU U LUDNICU BEZ MIŠLJENJA LIJEČNIKA, KRŠILI PRAVA I ZAKONE RH!' Oštro reagirao HHO

Slučaj supruge osječkog županijskog suca Ante Kvesića koja se nalazi na prisilnom liječenju, prvo u Klinici za psihijatriju KBC-a Osijek, a zatim u Vrapču, o čemu je pisao Jutarnji list, šokirao je hrvatsku javnost.

Nakon tekstova novinara Jutarnjeg Drage Hedla, koji je razotkrio potresnu dramu koju proživljava sučeva supruga Z. K. (53), oglasio se i Hrvatski helsinški odbor (HHO).

U ponedjeljak ujutro, predsjednik HHO-a i jedna zaposlenica iz ureda HHO-a, posjetili su bolnicu Vrapče gdje su razgovarali s ravnateljem bolnice, prof. dr. Vladom Jukićem, i liječnicom koja vodi predmet Z.K.

SUČEVU ŽENU IZOLIRALI OD SVIH, IZ KBC-a OSIJEK JE PREBACILI U VRAPČE Nastavlja se drama supruge moćnog suca

Predstavnici HHO-a razgovarali su bez prisustva medicinskog osoblja s gđom Z.K. u nazočnosti njene odvjetnice.

Izvšrni odbor HHO-a smatra da su Z. K. povrijeđena temeljna ljudska prava, ali i da su prilikom postupanja prema njoj prekršeni i brojni zakoni RH. Iz HHO-a su priopćili da će zbog toga i dalje pomno pratiti slučaj Z.K.

- O svojim saznanjima IO HHO-a obavijestit će DORH i Ministarstvo unutarnjih poslova, te Vrhovni sud RH, Ministarstvo pravosuđa RH i DSV, tražeći provjeravanje činjenica i utvrđivanje eventualnih prekoračivanja zakonskih ovlasti od osoba unutar pravosudnog sustava RH. O svojem nalazu, HHO će obavijestiti i Ministarstvo zdravlja, nadležne lječničke institucije, kao i upravu KBC-a u Osijeku - priopćili su.

Kako navodi HHO, odmah po privođenju, u policijskoj postaji građanki Z.K. sugerirano je da prizna djelo obiteljskog nasilja, što je ona odlučno odbila. U večernjim satima, policija je građanku Z.K. privela sutkinji Prekršajnog suda u Osijeku, Branki Lukić, koja ju je, također, pokušala nagovoriti da prizna nasilno ponašanje, što je Z.K. opetovano odbila. Sutkinja B. Lukić je potom od privedene građanke Z.K. zatražila broj mobitela njenog supruga Ante Kvesića, koji inače obnaša dužnost predsjednika Odjela sudaca istrage, Županijskog sudu u Osijeku. Sutkinja je pred građankom Z.K. nazvala njenog supruga i uskočkog suca A. Kvesića, zatim izašla u hodnik suda, te nakon razgovora s njim, donijela rješenje o privođenju građanke Z.K. na Psihijatrijski odjel KBC-a Osijek.

‘ZDRAVA SAM U LUDNICI. TU ME NA SILU ZATVORIO MUŽ SUDAC’ Optužbe žene osječkog moćnika

- Važno je napomenuti da je odluku o upućivanju na psihijatriju, sutkinja donijela bez prethodno pribavljenog mišljenja bilo kojeg liječnika - upozorava HHO.

Z. K. je na Odjel osječke psihijatrije dovedena u pratnji dva policajca, čija dužnost prestaje pred vratima ordinacije, u ovom slučaju psihijatrijskog odjela. Umjesto toga, oni su ušli na odjel, a građanka Z.K. tom se prilikom morala svući do gola - pred policajcima i medicinskom sestrom!

Iz HHO-a navode da takav odnos prema pacijentici Z.K. predstavlja grubo kršenje temeljnih pravila o postupanju policije u takvim i sličnim slučajevima, budući je, zbog zaštite osobnosti, privedena građanka Z.K. mogla, eventualno, biti razgolićena samo pred policajkama i medicinskim osobljem, i to u slučaju da pacijentica iskazuje visok stupanj agresivnosti.

Sučeva supruga zatim je, bez ikakva obrazloženja, vezana za krevet, kao kao da je riječ o najtežoj bolesnici, te je, uz sve to, morala pred dežurnom liječnicom popiti danu joj tabletu. Smještena je u sobu s teškim duševnim bolesnicima koji najčešće ne vladaju sobom i svojim postupcima - galame, vrište i plaču. Iz HHO-a ističu da su nadležne institucije prekršile čl. 4., 5., 6., 14. i 15. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Nadalje, u prioćenju se navodi da je sudac Županijskog suda u Osijeku, Josip Frajlić, pokušao na Odjelu psihijatrije-KBC Osijek, prije donošenja rješenja u skladu sa zakonom, razgovarati sa Z.K. ali mu je sugerirano da to ne čini „jer bi to oštećenu uznemirilo“. Sudac je potom, u izvanparničnom postupku, na temelju izvještaja psihijatra, produžio boravak Z.K. na psihijatriji i naložio njeno psihijatrijsko vještačenje. Odabran je vještak izvan KBC-a Osijek, a ročište je održano 5. srpnja 2013., te je na ročište, na inzistiranje odvjetnice Jasminke Biloš, dovedena i Z.K. Temeljem zahtjeva vještaka dr. Berislava Pašalića, Z.K. je zadržana na psihijatrijskom odjelu KBC Osijek, uz inzistiranje vještaka da je treba poslati na liječenje u psihijatrijsku ustanovu zatvorenog tipa.

Sa struučnim mišljenjem vještaka dr. Berislava Pašalića, nisu se suglasili drugi liječnici - sudska vještakinja, doktorica Jasminka Horvatić, i sudski vještak, doktor Ljubomir Radovančević!

Kao što je pisao Jutarnji list, Z. K. su 9. srpnja na osječkoj psihijatriji oduzeli mobitel, zabranili razgovor s odvjetnicom i obavijestili je da će prema njoj primijeniti prisilne mjere liječenja.

Koliko je daleko išlo protuzakonito postupanje prema građanki Z.K. vidljivo je i iz napisa novinara Jutarnjeg lista Drage Hedla, kojemu je doktor Pavo Filaković, predstojnik Odjela osječke psihijatrije, savjetovao da se "drži podalje i da se u to ne miješa".

Iz HHO-a apeliraju da to, blago rečeno, predstavlja izravni i grubi pritisak na medijske slobode. Posebno ističu izjavu suca Ante Kvesića, koji je za Jutarnji list izjavio: "Tko jamči da sljedeći put, umjesto pljuske otvorenim dlanom, u ruci ne bi bila sjekira ili nož?"

Kako tvrde iz HHO-a, izjava suca Ante Kvesića, predstavlja grubo kršenje čl. 3. i 8. Kodeksa sudačke etike. Kodeks su prekršili i suci B. Lukić i J. Frajlić.

- Sudac Kvesić mora znati da je bilo kakvo komentiranje sudskih postupaka u tijeku, od strane državnih dužnosnika, a pogotovo od strane suca, kažnjivo djelo. Odbor smatra da je sudac Kvesić svojim postupcima prekršio čl. 312 Zakona o kaznenom postupku a jednako tako da je prekršio odredbe čl. 89 i 91 Zakona o sudovima. Stoga smatramo da sudac Kvesić ne samo da ne može više biti predsjednik Odjela sudaca istrage, nego da uopće ne može obnašati časnu sudačku dužnost, pa pozivamo Državno sudbeno vijeće da ga razriješi dužnosti - ističu u HHO-u.

- O atmosferi stvorene oko slučaja građanke Z.K. govori i činjenica da je nakon objavljenog članka u Jutarnjem listu u petak, ženski odjel psihijatrijske klinike KBC Osijek bio je zatvoren za posjete, a na vratima je bio lanac sve dok građanka Z.K. nije prebačena u Zagreb - zaključuje HHO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:26