SLUČAJ ĐUREKOVIĆ

Sud odbio Perkovića: država mu neće platiti 4,5 milijuna za obranu

 Bruno Konjević / CROPIX

Republika Hrvatska neće platiti troškove obrane nekadašnjem načelniku Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću, nastale u kaznenom postupku koji se protiv njega vodio na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu za teško ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Revizija obrane

Takvu nepravomoćnu presudu objavila je koncem prošlog tjedna nakon provedenog postupka sutkinja Općinskoga građanskog suda u Zagrebu Ksenija Šimić. Presudom je odbijen tužbeni zahtjev kojim su Perkovićevi odvjetnici tražili isplatu oko 4,5 milijuna kuna za troškove odvjetnika Ante Nobila i njegova njemačkog kolege Richarda Beyera, koji su Perkovića branili u Münchenu. Podsjetimo, taj je proces okončan osuđujućom presudom, a Perkoviću i suoptuženom Zdravku Mustaču izrečene su kazne doživotnog zatvora. Revizija obrane još nije riješena na njemačkom Saveznom vrhovnom sudu.

Treba napomenuti da spomenuti iznos zapravo nije konačan, nego predstavlja troškove obrane do pred kraj prvostupanjskog suđenja, pa se konačna cifra mogla popeti za još nekoliko milijuna kuna.

No, tužba nije odbijena zbog visine troškova, nego zbog nepostojanja obveze RH za nadoknadu tih troškova.

Tužba se, naime, bazira na zakonskoj odredbi prema kojoj služba, odnosno nadležno ministarstvo financira obranu svojih službenika ako ih se procesuira za kazneno djelo koje je vezano uz njihovo djelovanje u samoj službi.

Mustačeva tužba

Perkovića se tereti da je kao načelnik odjela u Službi državne sigurnosti SRH počinio kazneno djelo, a njegovi odvjetnici tvrde da postoji pravni kontinuitet zakonske odredbe na koju se pozivaju, od nekadašnjeg sustava sve do danas, kao i da je MUP RH pravni sljednik nekadašnjeg republičkog SUP-a u čijem je sastavu djelovao SDS.

Međutim, sutkinja Šimić odbila je tužbeni zahtjev, zauzevši stav da se kazneno djelo ubojstva, za koje je vođen kazneni postupak, ne može svrstati u zakonom predviđene službene radnje napravljene tijekom rada u SDS-u. Odvjetnik Nobilo rekao nam je da će se svakako žaliti na tu presudu.

Identičnu tužbu kojom se od RH traži naplata troškova za obranu Zdravka Mustača podnijela je njegova odvjetnica Lidija Horvat. U njegovu slučaju troškovi su bitno manji, potražuje se oko milijun kuna. O toj tužbi nadležni sud još nije odlučio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:08