STIPENDIJA TEŠKA 263.000 KN

SUD PRIHVATIO BERNARDIĆEVU TUŽBU I PONIŠTIO ODLUKU POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA Sutkinja se pozvala na odluku Ustavnog suda u slučaju Karamarko

 
Davor Bernardić
 Goran Mehkek / CROPIX

Upravni sud u Zagrebu prihvatio je tužbu predsjednika SDP-a Davora Bernardića i poništio odluku Povjerenstva za sukob interesa prema kojoj je Bernardić povrijedio načela odgovornog i vjerodostojnog obnašanja javne dužnosti time što je od privatne visoke poslovne škole Cotrugli d.o.o. primio stipendiju u iznosu od 263.000 kuna.

Riječ je o stipendiji koju je Bernardić primio 2014. kao saborski zastupnik SDP-a i predsjednik zagrebačke stranačke organizacije za poslijediplomski studij na toj visokoj školi. Povjerenstvo je u listopadu prošle godine zaključilo da Bernadića primljena stipendija može dovesti u odnos ovisnosti prema toj privatnoj školi, ako kao dužnosnik dođe u situaciju da odlučuje o visokom obrazovanju.

Sutkinja Upravnog suda Lidija Prica koja je 25. svibnja ove godine donijela presudu u korist Bernadića naložila je Povjerenstvu da mu plati 3.125 kuna sudskih troškova.

Bernardić je prvi političar SDP-a koji se ovom tužbom svrstao među osporavatelje ovlasti Povjerenstva da odlučuje o povredi načela u obnašanju dužnosti koja su definirana člankom 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Identične tužbe protiv Povjerenstva prije Bernardića podigli su Tomislav Karamarko zbog odluke u "aferi konzultantica", koja ga je koštala odlaska iz Vlade i s čela HDZ-a, zatim zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te u dva slučaja aktualni premijer Andrej Plenković.

Zagrebački Upravni sud je u Bernadićevom slučaju zauzeo identično stajalište kao i u slučaju Bandić te u slučajevima Pokaz i Helsinky koji se odnose na premijera Andreja Plenkovića.

Upravni sud tvrdi da ne postoji pravna osnova da Povjerenstvo pokreće postupke i donosi javne odluke za povredu načela u obnašanju dužnosti definiranih u čanku 5 zakona, ako dužnosnik nije povrijedio još neki članak Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim je propisana novčana kazna.

Valja podsjetiti da zagrebački Upravni sud ima neujednačenu sudsku praksu oko ovlasti Povjerenstva da samostalno primjenjuje članak 5 Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U čitavom nizu ranijih presuda Upravni sud nije osporio Povjerenstvu pravo da odlučuje po tome članku. Tu je praksu zagrebački Upravni sud, ali ne u svim, već samo u nekim slučajevima, promijenio od travnja prošle godine.

Snažan vjetar u leđa osporavateljima ovlasti Povjerenstva za sukob interesa da odlučuju o povredi načela dao je Ustavni sud Republike Hrvatske kad je u ljeto prošle godine usvojio ustavnu tužbu Tomislava Karamarka u "aferi konzultantica".

I zagrebački Upravni sud i Visoki upravni sud odbili su Karamarkove žalbe na odluku Povjerenstva o povredi načela, ali je Ustavni sud usvajanjem njegove tužbe slučaj vratio natrag na odlučivanje zagrebačkom Upravnom sudu, a ponovljeni postupak još nije okončan.

Sutkinja Upravnog suda u Zagrebu Lidija Prica se prihvaćajući Bernardićevu tužbu pozvala upravo na odluku Ustavnog suda u slučaju Karamarko.

U presudi je istaknula je Ustavni sud u slučaju Karamarko "napravio pomak" u razmatranju odluka koje povjerenstvo donosi radi povrede načela u obnašanju dužnosti.

Slabljenje ovlasti Povjerenstva i napori dužnosnika i sudova da mu ospore pravo na odlučivanej o povredi načela u obnašanju dužnosti u suprotnosti su s preporukama GRECO-a, antikorupcijskog tijela Vijeća Europe.

U svom najnovijem izvješću za Hrvatsku objavljenom u ožujku ove godine, GRECO naglašava kako je načelo obnašanja dužnosti jedno od temeljnih načela Zakona o sprečavanju sukoba interesa te da treba osigurati njegovu provedivost.

Sutkinja Prica koja je prihvatila Bernadićevu tužbu u presudi tvrdi kako podržava stav GRECO-a, ali smatra da je članak 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji regulira nečelo obnašanja dužnosti neprecizan te da je na zakonodavcu, tj Saboru da ga precizira.

Bernadićeva tužba protiv odluke Povjerenstva za sukob interesa u kojoj je tražio i nepravomoćno izborio smanjenje ovlasti toga antikorupcijskog tijela zanimljiva je u kontekstu njegove proklamirane borbe protiv korupcije.

U studenom prošle godine Bernardić je izašao u javnost s Deklaracijom o borbi protiv korupcije i stavio se na čelo antikorupcijke koalicije. Pri tome je isticao kako mu je zaštita Povjerenstva za sukob interesa od političkih pritisaka jedan od glavnih ciljeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:30