SLUČAJ ETIČKI KODEKS

Sudac Horvatović: ‘Neću uložiti prigovor na odbijenicu moje prijave protiv Turudića. Besmisleno je...‘

Prijavu je odbila sutkinja Visokog kaznenog suda Tanja Pavelin koja je napredovala odlukom DSV-a na čijem je čelu bio Turudić

Ivan Turudić, koji sutra postaje glavni državni odvjetnik i Zlata Hrvoj Šipek, dosadašnja glavna državna odvjetnica

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović neće ulagati prigovor na odluku sudačkog vijeća toga suda kojom je odbačena njegova prijava protiv Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike. Potvrdio nam je to Horvatović odgovarajući na naše pitanje namjerava li iskoristiti pravo koje mu još stoji na raspolaganju i uputiti žalbu Etičkom vijeću Vrhovnog suda na odluku o Turudiću. Turudić sutra, u ponedjeljak, stupa na dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Podsjetimo, u veljači ove godine, Horvatović je, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda, podnio pritužbu protiv Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike. Prema informacijama koje su izašle u javnosti u postupku Turudićeva izbora za glavnog državnog odvjetnika, on se u ljeto 2015., dok je još bio predsjednik zagrebačkog Županijskog suda, više puta sastajao sa Zdravkom Mamićem protiv kojeg je tada već bila pokrenuta istraga, što je po Kodeksu sudačke etike nedopušteno ponašanje. Tajna obavještajna služba SOA-a ustanovila je da se tijekom ljeta 2015. Turudić sastajao s Mamićem - imali su noćne vožnje u Mamićevu automobilu, a Televizija RTL je u veljači ove godine emitirala i njegovu izjavu iz 2015. u kojoj je Turudić rezolutno tvrdio da se s Mamićem više ne viđa.

image

Zdravko Mamić

Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Iako je u saborska većina, na prijedlog Vlade, u veljači ove godine izabrala Turudića za glavnog državnog odvjetnika, sve do ponedjeljka 27. svibnja kad je stupio na novu dužnost, Turudić je bio sudac pa su sudačka tijela nadležna za utvrđivanje povrede Kodeksa sudačke etike mogla voditi postupke protiv njega.

Međutim, Sudačkom vijeću Visokog kaznenog suda nadležnom za rješavanje Horvatovićeve pritužbe protiv Turudića, blago rečeno, nije se žurilo. Ili preciznije, odugovlačilo je s odlukom. Odluku o odbačaju donijelo je 22. svibnja, 98 dana od podnošenja pritužbe, a javno objavili u petak 24. svibnja, na sam dan Turudićeva odlaska s toga suda. Horvatovićevu prijavu odbili su jednoglasno, uz obrazloženje da je njegova pritužba nejasna te da za nju nije dostavio dokaze, a manjkavosti nije ispravio ni nakon što su mu dali dodatni rok. U odluci kojom odbacuju njegovu pritužbu, naveli su da se Horvatović na nju može žaliti Etičkom vijeću Vrhovnog suda.

image

Predsjednik Visokog kaznenog suda Željko Horvatović podnio je prijavu protiv Ivana Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke etike.

Tomislav Kristo/Cropix

Na pitanje zbog čega se ne namjerava žaliti na odluku o Turudiću, predsjednik Visokog kaznenog suda, Željko Horvatović nam je kazao da bi žalba bila besmislena. "On od ponedjeljka više nema status suca pa Etičko vijeće Vrhovnog suda uopće ne bi ulazilo u meritum moje žalbe protiv njega već, bi s obzirom na to da on više nije sudac, obustavilo postupak."

Zašto, upitali smo ga, nije pojasnio svoju pritužbu protiv Turudića i priložio dokaze kad je Sudačko vijeće od njega to zatražilo? "Zato", odgovorio je "što smatram da je pritužba koju sam podnio bila dovoljno jasna i argumentirana." A na pitanje zbog čega je Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda više od tri mjeseca razvlačilo postupak o njegovoj pritužbi protiv Turudića pa sad više nema vremena za podnošenja žalbe na tu odluku, kazao nam je kako to "ne bi komentirao".

Na zakazivanje sjednica Sudačkog vijeća Visokog kaznenog suda koje je odlučivalo o Turudićevoj odgovornosti za kršenje sudačke etike i dinamiku njegova rada, ključno utječe predsjednik toga tijela - u ovom slučaju predsjednica - sutkinja Visokog kaznenog sud,Tanja Pavelin.

Vrijedno je ovdje ukratko se osvrnuti se na njezinu sudačku karijeru. Na Visoki kazneni sud imenovana je u paketu s Ivanom Turudićem, a prije dolaska na taj najviši kazneni sud u državi deset je godina bila kaznena, uz to i uskočka sutkinja zagrebačkog Županijskog suda upravo u vrijeme kad mu je na čelu bio Ivan Turudić. Ključni skok u sudačkoj karijeri Tanje Pavlin, onaj kad je kao sutkinja Općinskog suda u Zlataru imenovana na prestižno mjesto kaznene sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, dogodio se u siječnju 2010. odlukom Državnog sudbenog vijeća kojem je na čelu bio - upravo Ivan Turudić. Prethodno, u razdoblju 2008. do početka 2011. dok je Turudić obnašao dužnost predsjednika Državnog sudbenog vijeća, Tanja Pavelin je privremeno bila upućena na rad u Turudićevo Državno sudbeno vijeće. Sve to upućuje da je Tanja Pavelin već godinama sutkinja od posebnog Turudićeva povjerenja. Uz to, mediji su 2017. izvještavali da je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda kojim je predsjedavala sutkinja Pavelin odbilo potvrditi optužnicu protiv Milana Bandića i vratilo je na doradu. Činjenica da Bandić, u proljeće 2017. kad su se održavali pretprošli lokalni izbori još uvijek nije imao potvrđenu optužnicu, omogućila mu je da se ponovo kandidira na izborima za zagrebačkog gradonačelnika na kojima je još jednom pobijedio.

image

Milan Bandić

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Mediji su 2016. izvještavali i da policija provodi izvide o porijeklu imovine ove sutkinje - naime vozila je skupocjeni bijeli Audi A3. Turudića i sutkinju Pavelin vežu i zajednički znanstveni interesi. Oboje su upisali doktorski studij, ali ne iz prava već iz povijesti, oboje na Hrvatskim studijima. I dok je Pavelin doktorirala 2020. na temi revizije osuda sudova bivše Jugoslavije s posebnim naglaskom na reviziju osude Alojzija Stepinca, Turudić još nije doktorirao na temi koju je prijavio, a tiče se suđenja studentima u vrijeme Hrvatskog proljeća. Oboje su imali istog mentora - Josipa Jurčevića, koji je na izborima u ožujku izabran u Sabor kao član Domovinskog pokreta.

image

Josip Jurčević, saborski zastupnik

Goran Mehkek/Cropix

Veže ih još nešto, i Tanji Pavelin je u Povjerenstvu za obranu doktorata, i Turudiću u Povjerenstvu za obranu doktorske teze sjedila kontroverzna docentica i nesuđena dekanica Hrvatskih studija, Vlatka Vukelić.

I dok je sutkinja Tanja Pavelin "zaslužna" za odugovlačenje postupka protiv Turudića, odluku prema kojoj tajno sastajanje predsjednika suda s osobom protiv koje se vodi istraga, ne predstavlja kršenje sudačke etike, odgovorni su svi suci Sudačkog vijeća Visokog kaznenog suda. Odluku su donijeli jednoglasno. Tako je Turudić sklopio knjigu svoje sudačke karijere i otpočeo novu glavnog državnog odvjetnika, barem što se formalnih odluka njegovih dojučerašnjih kolega sudaca tiče, potpuno čist i netaknut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 11:42