SLUČAJ PREBRZE VOŽNJE

SUDAC TURUDIĆ 'Ne pada mi na pamet polemizirati s poštarom, sve je čisto kao suza'

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sudac Ivan Turudić, ipak nije primio sudski poziv kao što je tvrdio u svojim očitovanjima medijima, piše Večernji list.

Naime, na njihov upit postoji li u spisu za predmet koji se vodio kod sutkinje Sanje Klaude uistinu dokaz da je Turudić zaprimio sudski poziv koji mu je poslan u svibnju, glasnogovornik Općinskog suda u Bjelovaru, sudac Darko Laklija poslao je sljedeći odgovor:

"Što se tiče navoda iz obrazloženja presude da je sudac Turudić kao okrivljenik u tom predmetu uredno primio poziv za ročište zakazano za 9. svibnja 2019., radi se o omašci jer isti taj poziv nije uredno primio, kao niti bilo koji drugi poziv koji su mu uputili, bilo Općinski prekršajni sud u Zagrebu, kojem je upućena zamolnica za ispitivanjem okrivljenika, bilo ovaj sud, a isto tako nije niti u dva navrata primio presudu, koja mu je na kraju, sukladno odredbama Prekršajnog zakona, uručena putem e-oglasne ploče ovog suda. Dakle, sveukupno šest pošiljki upućenih sucu Turudiću je bilo vraćeno s naznakom dostavljača (Hrvatske pošte) da je obaviješten ali nije podigao pošiljku", stoji u odgovoru.

Sutkinja je u presudi napisala da je sudac Turudić poziv od 9. svibnja "uredno primio, ali se istom nije odazvao niti je svoj izostanak ispričao". Pozive od 24. lipnja i 19. kolovoza nije preuzeo kod dostavne službe "na temelju čega je sud zaključio da okrivljenik očigledno izbjegava primitak sudskog poziva te je poziv za ispitivanje za 19. kolovoza 2019. istaknut na e-oglasnoj ploči, na koju mogućnost je okrivljenik i upozoren u obaveznom prekršajnom nalogu koji mu je uručen na mjestu počinjena prekršaja", piše Večernji list.

Sudac Turudić prozvao je jučer Hrvatsku poštu da nikada nije dobio poziv na sud u Bjelovaru zbog prebrze vožnje na cesti. Iz Hrvatske pošte su se, međutim, oglasili očitovanjem.

Obavili su hitnu provjeru na terenu i utvrdili kako je uručenje navedenih pošiljaka obavljeno u potpunosti sukladno važećim propisima. Uz to, kontaktiran je i poštar koji obavlja dostavu na tu adresu te je potvrđeno kako je dostava uredno obavljena. Točnije, dostavu je poštar pokušao na adresi te nakon što primatelj tamo nije zatečen u kovčežiću je ostavljena obavijest o prispijeću pošiljke. Primatelj u roku od pet radnih dana pošiljku nije podigao u poštanskom uredu te je ona vraćena pošiljatelju. Isto se ponovilo prilikom pokušaja dostave četiri različite pošiljke - priopćili su komentirajući Turudićeve tvrdnje.

Turudić se ponovno oglasio i u razgovoru za 24 sata komentirao očitovanje Pošte.

- Točno je ono što sam ja rekao, da nikad nisam dobio pošiljku. Kako su oni to utvrdili? Pitali su poštara - kaže sudac.

Na pitanje znači li to da poštar laže, rekao je:

- Neću upotrebljivati glagol laže, ali ja poziv nisam dobio. Notorna je stvar da u mom ulazu ima 5,6 stanova. Svi ti ljudi rade, tko poštaru može otvoriti? Još posebno u osmom mjesecu? Vi vjerujte meni ili poštaru. Ne pada mi na pamet polemizirati s poštarom - poručio je.

- Ne omalovažavam poštara i njegov zadatak, sačuvaj Bože. Činjenica je da poštari više ni ne zvone da bi potpisali dostavnicu nego automatski ostavljaju sve u kasliću. Ja nikad nisam pronašao odrezak. Kako sam mogao pronaći odrezak, bio sam i na godišnjem odmoru, koristio sam one dane iz prošle godine, kad svi spajamo. Sve je čisto kao suza - ustvrdio je Ivan Turudić.

Sessa zatražio uvid u spis o Turudiću i kada ga prouči donijet će odluku

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izvijestio je u četvrtak da je zatražio uvid u spis suca Ivana Turudića i kada prouči cijeli slučaj, odlučit će hoće li što i zašto poduzeti.

"Danas sam zatražio uvid u spis predmeta predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića i kada dobijem uvid u spis, zatražit ću očitovanje suca o svim okolnostima koje su u javnosti poznate. Do tada ne mogu davati nikakve informacije jer bi to bilo neozbiljno i spustio bih se na razinu koja je nedostojna sucu", kazao je Sessa novinarima u Saboru.

Kada budem izvršio uvid u spis i proučim cijeli slučaj, dodao je, onda će javnost na vrijeme biti obaviještena o čemu se radi i jesam li što poduzeo, i, ako jesam, zašto.

Na pitanje kako izgleda procedura, Sessa je kazao da najprije treba vidjeti o čemu je riječ pa će onda o proceduri.

Ako postupak bude pokrenut, eventualne stegovne mjere protiv Turudića su u nadležnosti Državnog sudbenog vijeća, a te se mjere kreću od ukora do razrješenja.

Na pitanje može li si sudac dopustiti neodazivanje sudu i bježanje od policije, Sessa je odgovorio da će sve to vidjeti kada dobije spis. Kazao je da je spis zatražio danas i očekuje da će ga dobiti za dan-dva.

Napomenuo je i da ništa ne može zaključiti iz Turudićeva očitovanja u medijima sve dok ne vidi spis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:05