JASMINA JOVEV

SUĐENJE MARINI LOVRIĆ MERZEL Nekadašnja šefica kabineta bivše SDP-ove županice: 'Dobila sam nalog da sastavim dva izvješća o nepostojećim sastancima'

Marina Lovrić Merzel
 Damjan Tadić / CROPIX

Jasmina Jovev, nekadašnja šefice kabineta sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, potvrdila je na suđenju bivšoj SDP-ovoj političarki i njenim suoptuženicima da je prema "već uhodanom sustavu" sastavljala izvješća za nepostojeće sastanke savjeta koje je oformila Lovrić Merzel.

"Postojali su savjeti za branitelje, zdravstvo te za obrt i malo poduzetništvo koji se nisu sastajali niti su sastavljali izvješća. Dobila sam nalog da sastavim dva izvješća o nepostojećim sastancima, a rečeno mi je da su takva izvješća sastavljana i dostavljana i ranije.

Primjerice, za županičine savjetnike za branitelje osiguravala sam službena vozila za protokolarne događaje, a iako nisu svi nazočili, u izvješćima se navodilo da su svi članovi savjeta bili na tim događajima", kazala je Jovev svjedočeći u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Dodala je da se potreba za sastavljanjem tih izvješća pojavila nakon najave o inspekciji Državnog ureda za reviziju.

Svjedokinja je dodala da članovi savjeta nisu pisali izvješća te da je ona kako bi ih sastavila kombinirala istinite i neistinite tvrdnje.

Mijenjala i font kako bi se činilo da su izvješća pisana redovito

Uz to, Jovev je rekla da je u izvješćima navodila da su sastancima nazočili svi članovi savjeta, što nije odgovaralo istini. Također, bivša pročelnica županičinog ureda mijenjala bi i font slova kako bi se stekao dojam da su izvješća pisana redovito.

Govoreći o proslavi rođendana unuke bivše županice, Jovev je rekla da je zamijetila da dolaze računi za usluge koje u kabinetu nisu naručivali. "Narudžba bi bila antidatirana, a račun koji bi bio zaveden kao trošak neke manifestacije plaćala je županija", pojasnila je svjedokinja dodajući da su tako plaćani restoranski računi za privatne proslave ili sastanke vladajuće koalicije u županiji.

Isplatu 15.000 kuna za robu naručenu od tvrtke Igy Commerce svjedokinja je opisala kao jedinstveni slučaj. "Županica mi je osobno rekla da to treba riješiti jer je županičin savjetnik Željko Soldo dao ponudu pa sam na zahtjev optužene napisala narudžbenicu na kojoj sam navela da je riječ o troškovima za manifestaciju 'Lipovljanski susreti', kazala je svjedokinja. Uz to, dodala je kako je znalo biti problema ukoliko bi se netko od savjetnika požalio na neodgovarajući tretman.

"Županica bi nam tada rekla da ćemo sve upropastiti jer se ne razumijemo u politiku. Neki od tih savjetnika su bili skromne naobrazbe, a osim što su dolazili u županičin ured, nisam vidjela da su se sastajali u radno vrijeme", kazala je Jovev.

Izvješća lažirana nakon što je najavljena revizija

Svjedočila je i nekadašnja referentica u Sisačko-moslavačkoj županiji Gabrijela Perković Vidaković koja je potvrdila da su izvješća o sastancima savjeta koje je oformila županica pisana nakon što je najavljen dolazak inspekcije iz Državnog ureda za reviziju.

"Kako od članova savjeta nisam dobila nikakve pisane materijale o sastancima, sama sam prikupljajući informacije s interneta i web-stranica županije sastavljala izvješća na zahtjev županice", kazala je svjedokinja.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel i poduzetnika Željka Žužića, koji je priznao da joj je dao 100.000 eura mita, obuhvaćeni i predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak bivše županice Dalibor Rožanković i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, koji se poput Žužića prije suđenja nagodio s tužiteljstvom.

Bivšu županicu i njezine suoptuženike Uskok tereti za niz malverzacija, od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, pretplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć u Sisku i trošenje javnog novca na privatne zabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:01