ODUGOVLAČENJE

SUĐENJE POŽEŠKOM ŽUPANU ZA MLAĆENJE SUPRUGE VRAĆA SE NA POČETAK? Proces protiv Alojza Tomaševića pred ponavljanjem zbog mogućeg sučeva unapređenja

sbplus.hr

Požeški župan Alojz Tomašević u sudnici sa suprugom Mare Tomašević

 

Suđenje požeškom županu i bivšem HDZ-ovcu Alojzu Tomaševiću, koji je prije skoro dvije godine optužen za obiteljsko nasilje nad suprugom, moglo bi biti vraćeno na početak.

Sudac Općinskoga suda u Slavonskom Brodu Slaven Vidmar, koji već više od godine dana sudi u tom predmetu, ima velike izglede da ga Državno sudbeno vijeće (DSV) na sjednici u četvrtak izabere za suca višeg suda, a u tom slučaju suđenje Tomaševiću dodjeljuje se novom sucu i kreće ispočetka.

Žrtva obiteljskog nasilja, županova supruga Mara Tomašević, mogla bi, kako stvari stoje, još neko vrijeme čekati na pravorijek o nasilničkom ponašanju supruga.

Općinski sudac Slaven Vidmar natječe se za suca Županijskog suda u Slavonskom Brodu i ima velike izglede biti izabran. Naime, DSV na natječaju bira tri suca tog suda, a Vidmar je, prema rang-listi objavljenoj na službenim stranicama DSV-a, na samom vrhu liste prema ostvarenim bodovima kojima se vrednuje dosadašnji sudački rad. Zajedno sa sutkinjom Draženkom Ilak dijeli prvo i drugo mjesto.

Optužnica

Ilak i Vidmar imaju isti broj bodova, 142, i ako DSV njegov intervju ne ocijeni znatno lošije od intervjua sutkinje Ilak i još nekoliko sudaca koji imaju neznatno manje bodova od njega, ozbiljno mu se smiješe izgledi za napredovanje. Optužnica protiv župana Tomaševića podignuta je u prosincu 2017., dva mjeseca nakon što je Mara Tomašević napokon odlučila supruga prijaviti policiji. Optužnica je potvrđena u siječnju 2018., a suđenje je s Općinskog suda u Požegi premješteno na Općinski sud u Slavonskom Brodu kako bi se otklonile sumnje na županov utjecaj na požeški sud.

Prvo ročište je sudac Vidmar održao u listopadu prošle godine, dakle prije više od godinu dana. Iako su predmeti obiteljskog nasilja hitne naravi, nepravomoćna presuda još nije donesena.

U trenutku kad je suprug verbalno, a zatim i fizički nasrnuo na nju, bračni par je, prema iskazu Mare Tomašević, bio sam u obiteljskoj kući u Požegi pa drugih svjedoka o napadu nema, ali postoji medicinska dokumentacija u kojoj je liječnik konstatirao lakše tjelesne ozljede. Tomašević je tijekom postupka nastojao otegnuti suđenje - tražio je novo medicinsko vještačenje, ispitivanje na sudu njihove djece koja nisu neposredno svjedočila ni ovom, ni prijašnjim napadima, isključenje javnosti, što mu je u nekoj fazi postupka sudac i odobrio, a nije baš bio redovit ni na ročištima.

Optužnica tereti Tomaševića da je od listopada 2015. do 2. listopada 2017. godine u obiteljskoj kući u više navrata omalovažavao suprugu, govorio joj pogrdne riječi, prijetio joj, rukama je hvatao za vrat i pljuskao, čime je kod nje izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva. Prijavila ga je nakon napada koji se dogodio 2. listopada 2017. godine. Izjavila je policiji da ju je udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice, a zatim ju je rukama i nogama snažno odgurnuo pri čemu je lakše ozlijeđena.

Slučaj Glavaš

Mara Tomašević ispričala je u sudnici da je suprugovo nasilje trpjela godinama, ali je postalo nepodnošljivo u posljednje tri godine. “Razbijao mi je oko, gurao me u trudnoći pred roditeljima, braćom... Čak me htio pogaziti i autom. Dizao je nož na mene, prijetio da će me zaklati, psovao. Svemu je uzrok njegov preljub. Žena s kojom je bio grebala me po licu i rukama dok me on držao, svjedočila je Mara Tomašević.

U siječnju ove godine odustala je od optužnice protiv supruga, ali je suđenje nastavljeno jer je optužnicu preuzelo Državno odvjetništvo.

Prije nego što je nasilje prijavila policiji i izašla sa svojom mučnom pričom u javnost, Mara Tomašević je krajem svibnja 2017. o suprugovu nasilju pisala predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i tražila da joj pomogne. Mailove, na koje nije dobila nikakav odgovor, u listopadu 2017. objavila je i javno. Plenković je nakon izbijanja afere ustvrdio da mailove koje mu je Mara Tomašević slala “nisu prinijeli njegovoj pažnji”.

Raspustio je požešku organizaciju HDZ-a i tražio od Tomaševića da ode s mjesta župana, ali je ovaj to odbio. Tomašević je isključen iz HDZ-a, a na dužnosti župana je i danas. I pred sudom i u javnosti ponavlja da je nevin i da je njegova supruga izmanipulirana.

Suđenje Alojzu Tomaševiću nije jedini zvučni sudski proces koji bi zbog napredovanja suca mogao biti vraćen na početak. Ista sudbina mogla bi snaći i sudski proces Branimiru Glavašu i suoptuženima za osječke ratne zločine, koji se iznova vodi pred zagrebačkim Županijskim sudom. Predsjednicu sudskog vijeća Tanju Pavelin Borzić DSV je ove jeseni imenovao sutkinjom Visokog kaznenog suda. Početkom siječnja ona odlazi na novu dužnost, a ako dotad ne okonča postupak i ne donese presudu, suđenje Glavašu bit će vraćeno na početak.

Od prijave policiji do suđenja u Brodu

2. 10. 2017. - Alojz Tomašević fizički nasrnuo na suprugu Maru u njihovoj obiteljskoj kući, nakon čega je ona potražila pomoć u požeškoj bolnici i supruga prijavila policiji za obiteljsko nasilje

5. 10. 2017. - PU požeško-slavonska podnijela kaznenu prijavu protiv Tomaševića za nanošenje tjelesnih ozljeda supruzi

3. 1. 2018. - Općinsko državno odvjetništvo u Požegi podiže optužnicu protiv Tomaševića

9. 1. 2018. - Tomašević podnosi ostavku na sve funkcije u HDZ-u i traži brisanje iz članstva, ali ne podnosi ostavku na dužnost župana, što je od njega tražio predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković

11. 1. 2018. - Mara Tomašević povlači prijavu protiv supruga, ali to ne utječe na postupak koji je protiv njega pokrenulo ODO u Požegi

31. 1. 2018. - potvrđena optužnica protiv Tomaševića

22. 10. 2018. - na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu počelo suđenje, koje još traje. (N. Pa.)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo