NITKO NIJE OČEKIVAO

SUDOVIMA PRIJETI KOLAPS ZBOG VLADINE MJERE Građani ih zatrpali predmetima, od Fine traže da im ne šalju više nove

 
Zdravko Marić
 Davor Pongracic / CROPsX

Jedna od Vladinih mjera kojima se želio riješiti problem blokiranih građana - jednostavni stečaj potrošača, sada prijeti blokadom sudova. Riječ je, podsjetimo, o mjeri koja je predviđena za građane čiji dug ne prelazi 20.000 kuna, a u blokadi su tri godine i dulje. Pod velikim pritiskom blokiranih, njih više od 320.000, Vlada je uvela mjere za otpis dugova do 10.000 kuna, te zakonskim izmjenama koje su stupile na snagu od 1. siječnje ove godine uvela jednostavni stečaj potrošača.

Do 8. travnja Fina je na adrese 110.598 građana dostavila zahtjeve da se očituju žele li da se nad njima provede postupak jednostavnog stečaja potrošača, a sudovima je uputila 54.212 ovakvih predmeta. Suočeni s golemim priljevom spisa koji su, kako kažu suci koji moraju na njima raditi, jednostavni samo u svome nazivu, sudovi su se suočili s velikim problemima koji bi ponegdje mogli dovesti i do blokade.

Još nema procjena koliko će nakon odluke Vrhovnog suda stići takozvanih Aleksićevih tužbi protiv banaka zbog franka, no zasigurno će tijekom godine dodatno opteretiti referade. U pravosudnim krugovima procjenjuju da bi, ako vladajući donesu izmjene Ovršnog zakona po kojem će ovrhe nad novčanim sredstvima biti vraćene na rješavanje sudovima, moglo doći do potpunog kolapsa građanskog sudovanja.

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu su zbog goleme količine jednostavnih stečajeva koji su ih je zatrpali u kratkome vremenu zatražili od Fine da im mjesec dana ne šalju nove predmete, dok je Općinski sud u Splitu zbog nedostatka sudaca prisiljen provesti novu reorganizaciju i tražiti od Ministarstva pravosuđa da im odobri zapošljavanje novih ljudi.

CROPIX

Rezervirali 28 sudaca

- Na Općinski građanski sud u Zagrebu od početka godine pristiglo je ukupno 2969 predmeta jednostavnog stečaja potrošača i raspoređeni su u rad 28 sudaca i sudskih savjetnika - rekla je Ivana Jasprica, službenica za informiranje zagrebačkoga Općinskog građanskog suda. Kaže da je na sudu osnovana nova pisarnica za jednostavni stečaj potrošača gdje stranke mogu dobiti sve informacije. Napominje kako je pisarnica tehnološki opremljena i prilagođena da može pratiti uredno funkcioniranje elektroničkog e-predmeta. Naime, postupci jednostavnog stečaja potrošača prvi su koji se na sudovima neće voditi “na papirima”, nego se cijeli sudski postupak vodi u elektronskom obliku.

- Od 15. travnja očekuje se novi priljev spisa. Imajući u vidu da su sudske referade već opterećene predmetima na kojima se redovno radi, a da se uslijed priljeva novih ukupni broj predmeta u radu povećao za više od 30 posto, te s obzirom na potpuno novi kako način postupka (postupci se vode u elektroničkom obliku), tako i primjenu novih zakona koje su rješavatelji dužni primjenjivati, došlo je do preopterećenosti sudskih referada - kaže Jasprica i nastavlja da je to razlog zbog kojeg je zagrebački sud zatražio kratkotrajni zastoj u dostavi prijedloga za otvaranje jednostavnog postupka stečaja potrošača sudu.

- Kod ovog suda s današnjim danom zaprimljeno je ukupno 4065 prijedloga Fine za jednostavni postupak stečaja potrošača. Dinamiku rješavanja jednostavnog postupka stečaja potrošača odredio je zakon koji to regulira - a koji nije jednostavan, već je samo ime jednostavno (potreban oglas 45 dana vjerovnicima, povjerenici, provjera..) - kaže sutkinja osječkoga Općinskog suda Dalmoslava Grgić.

Prema tvrdnjama sudaca i odvjetnika koji se bave ovrhama, u predmetima koje Fina šalje sudovima puno je netočnih podataka, što sudovima dodatno usložnjava posao. Na sto predmeta jednostavnog stečaja potrošača, njih 20 ili 30 sadrži netočne podatke o imovini dužnika.

Vrijednost imovine

Prema odredbama koje reguliraju jednostavni stečaj potrošača, sud mora utvrditi vrijednost imovine potrošača, a to čini prema popisu imovine koji je sastavio sam potrošač uz očitovanje i prema podacima iz službenih registara koje pribavlja putem Fine. Tek kada provjeri imovinu sud može, pod uvjetom da je vrijednost imovine koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa 10.000 kuna ili manje, donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača. Time se potrošač oslobađa svih preostalih obaveza.

Međutim, ako je vrijednost imovine veća od 10.000 kuna, sud otvara jednostavni stečaj, a potrošaču imenuje povjerenika koji u roku od 12 mjeseci mora unovčiti pokretnine, tražbine, dionice, poslovne udjele, vrijednosne papire i druga imovinska i materijalna prava potrošača. Nakon unovčenja stvari i prava potrebnih za namirenje vjerovnika, sud će zaključiti jednostavni postupak stečaja potrošača i osloboditi ga preostalih obveza.

Na osječkom sudu kažu da elektronsko zaprimanje i rješavanje predmeta idu kako je zamišljeno, ali im je otežano pratiti vanjske povjere zaduženja potrošača zbog njihove obimnosti. - Većina predmeta na sudu nosi oznaku hitnosti (obiteljski, pritvorski, stečajevi, stari predmeti..) pa svaki pojedini sudac organizira rad na njima shodno svom vremenu i procjeni koji je predmet hitniji - kaže sutkinja Grgić.

U Splitu su predmeti kojima je Vlada sa sebe skinula uteg blokiranih posebno zakomplicirali rad suda.

- Od 11. 2. 2019. do 9. 4. 2019. na ovom sudu je zaprimljeno 3711 predmeta jednostavnog stečaja potrošača. Ovaj sud nije očekivao da će u kratkom vremenu od dva mjeseca biti zaprimljen ovako velik broj predmeta, pa će uskoro biti provedene izmjene godišnjeg rasporeda tako da će se ovi predmeti rasporediti u rad svim sudskim savjetnicima na ovršnom odjelu.

No, zbog toga, a uzimajući u obzir da na ovom odjelu nedostaje rješavatelja zbog raznih razloga (dugotrajna bolovanja i sl.), postoji mogućnost da će rješavatelji biti preopterećeni tako da je nužno zapošljavanje dodatnih, za što je potrebna suglasnost Ministarstva pravosuđa - rekla je sutkinja splitskoga Općinskog suda Ivana Erceg Ćurić. Dodala je i da će tempo rješavanja jednostavnih stečajeva potrošača ovisiti o brzini utvrđivanja činjenica potrebnih za donošenje odluke, kao što su podaci o imovini i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:31