PRAVOMOĆNA ODLUKA

SUDSKI EPILOG SLUČAJA PLAGIJATOR Šeparoviću 50.000 kuna naknade, Miličić mora povući sve knjige s tržišta

 
Miroslav Šeparović
 Damjan Tadic / CROPIX

Umirovljeni profesor prava Vjekoslav Miličić mora predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću platiti 50.000 kuna na ime duševnih boli koje mu je zadao tvrdeći u svojoj knjizi da je Šeparović plagirao svoj doktorski rad. Tu presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu potvrdio je Županijski sud u Varaždinu, stalna služba u Koprivnici i ona je postala pravomoćna.

Međutim, konačni iznos koji će Miličić platiti svom bivšem studentu Šeparoviću penje se na više od 50.000 kuna jer mu se obračunavaju zatezne kamate i trošak parničnog postupka od 10.333,75 kuna.

O svom trošku

Temeljem pravomoćne presude Miličić o svom trošku iz prodaje mora povući i sve primjerke svoje knjige “Ćudoređe, deontologija znanstvenog rada - nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja” koju je izdao u proljeće 2016., a u kojoj je Šeparovićev doktorat naveden kao jedan od eklatantnih primjera plagijata. Zabrana knjige je, po mišljenju suda, nužna kako bi se Šeparoviću pružila pravna zaštita jer bi se u protivnom njezinim distribuiranjem i citiranjem nastavila vrijeđati njegova osobnost. U presudi se ističe kako se zabranom knjige štiti i ugled Ustavnog suda.

Miličić je Šeparovića u svojoj knjizi spomenuo samo inicijalima, a nakon što je u rujnu 2016. Jutarnji list objavio tekst o Miličićevu otkriću, Šeparović je protiv svog bivšeg profesora podnio čak dvije privatne tužbe - kaznenu, u kojoj ga tereti za klevetu, i parničnu u kojoj traži nematerijalnu štetu zbog povrede osobnosti. I dok je građanski sud nedavno donio pravomoćnu presudu, kazneni postupak još traje. Međutim, i u kaznenom je postupku Miličić nepravomoćno proglašen krivim za klevetu, na plaćanje 14.500 kuna globe i sudske troškove, a izgubi li pravomoćno, morat će u dvjema dnevnim novinama i na jednom portalu platiti objavu presude. Nakon Miličićeve žalbe na tu presudu, spis je delegiran Županijskom sudu u Puli, a pravomoćna presuda se čeka. Šeparović je, podsjetimo, tražio izuzeće zagrebačkog Županijskog suda zbog sukoba s Ivanom Turudićem.

Preslike stranica

Podsjetimo, Miličić je u svojoj knjizi kao jedan od primjera plagiranja pokazao preslike nekoliko stranica Šeparovićeve disertacije obranjene 2013. te nekoliko stranica disertacije Aleksandre Korać Graovac obranjene početkom devedesetih. Iz preslike je vidljivo da su dijelovi rada Korać Graovac identični sadržaju Šeparovićeva rada. Sud je, međutim, prihvatio Šeparovićevu tvrdnju da je Miličić u svojoj knjizi manipulirao sakrivši fusnotu u kojoj se Šeparović pozvao na izvor.

Čitav jedan pasus pravomoćne presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu kojom je Miličić pravomoćno osuđen opisuje duševno stanje koje je kod predsjednika Ustavnog suda izazvala njegova knjiga kao i objava priče o doktoratu u medijima. Sud je prihvatio Šeparovićeve tvrdnje da je zbog Miličićeve knjige “doživio šok i nevjericu, da se osjećao jedno i povrijeđeno, da je pisao demantije novinama, te osobno davao intervjue radi opovrgavanja tvrdnji iz Miličićeve knjige”. Uvažio je i Šeparovićeve tvrdnje da nije mogao spavati, zbog čega je koristio tablete, da su ga kolege na poslu i znanci izvan posla zapitkivali o čemu se radi, što je kod njega izazvalo još veću nelagodu.

Na sudu je Šeparović tvrdio da je zbog svega toga nudio ostavku na mjesto predsjednika Ustavnog suda, ne želeći naštetiti ugledu toga suda. Tvrdio je da su nakon napisa u medijima uslijedile optužbe na Facebooku da je plagijator te da je sve to utjecalo i na njegovu suprugu koja je srčani bolesnik i stariju kćer koja je sutkinja Općinskog suda u Novom Zagrebu.

Znanstvena kritika

Županijski sud u Varaždinu odbio je Miličićevu žalbu u kojoj je umirovljeni profesor tvrdio da njegova knjiga predstavlja znanstvenu kritiku kojom se ukazuje na nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja i da on nikoga, pa ni Šeparovića nije naveo imenom već inicijalima. Miličić je uzalud obrazlagao da su Šeparovićevo puno ime objavili mediji (Jutarnji list op. a.) te da on sam u medijima njegov slučaj nije komentirao.

Kako Miličić odbija o ovom slučaju komunicirati s medijima, zamolili smo za komentar ove presude njegova odvjetnika Veljka Miljevića, ali i on je to odbio.

'Novac ću donirati djeci s poteškoćama'

- Prof. Miličića nisam tužio radi novca. Cijeli iznos koji mi je dosuđen donirat ću za djecu s teškoćama - rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović reagirajući na pravomoćnu presudu kojom je dobio spor protiv profesora.

Kaže i kako mu je drago što je sud potvrdio da nije plagijator, što je i sam stalno govorio.

- Svjestan sam da mi ova, kao ni sve sudske presude, ne mogu popraviti štetu koju sam pretrpio, ali mi je drago da i pravomoćnom sudskom presudom javnosti mogu pokazati da nisam plagijator - rekao je Šeparović i naglasio da mu je ova presuda jako važna i s obzirom na funkciju koju obnaša i “da se javnost uvjeri da je od početka govorio istinu”.

- Nije mi do novca, nego želim sprati ljagu sa sebe - istaknuo je Šeparović. (I. Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:54