SPOR

SUKOB OKO PREPELICA PUĆPURA Europska unija traži lovostaj do 1. rujna, Hrvatska do 15. kolovoza

Ministarstvo je u javnoj raspravi odbilo prijedlog udruga za zaštitu ptica, a Europskoj komisiji su poslali odgovor u kojem tvrde da raniji završetak lovostaja ne ugrožava populaciju
 Profimedia, Alamy

Novim pravilnikom o lovostaju koji ponovno predviđa da sezona lova na prepelice počinje u kolovozu tijekom njihova razmnožavanja, Hrvatska nastavlja kršiti europske i hrvatske propise o zaštiti ptica, upozorili su iz Udruge BIOM.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede prošli je tjedan okončalo javnu raspravu o prijedlogu novog pravilnika o lovostaju, koji među ostalim, određuje i novo razdoblje lova na prepelicu pućpuru (Coturnix coturnix). Prema dosadašnjem, i još uvijek važećem pravilniku, lov na prepelicu dopušten je od 1. kolovoza, a prema novom pravilniku lov bi bio dopušten od 15. kolovoza.

Odbijen prijedlog

Udruge za zaštitu prirode upozoravaju da Ministarstvo time još uvijek nije zaštitilo prepelice od lova tijekom razmnožavanja te se tako oglušilo na ranija upozorenja Europske komisije, a komentari su stručnjaka i udruga za zaštitu prirode, dani tijekom javne rasprave, da bi lov na prepelice trebao biti dozvoljen tek od 1. rujna, odbijeni.

Nezakonitom lovnom sezonom na prepelice pogoduje se lovačkim društvima koja žive od lovnog turizma na prepelice. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj je registrirano više od 10.000 stranih lovaca, dok je u isto vrijeme u susjednim zemljama lov na prepelicu ili zabranjen, primjerice u Sloveniji i Mađarskoj, ili lovna sezona počinje tek nakon razdoblja njihova razmnožavanja.

Tako je u Italiji lov na prepelicu dozvoljen tek od treće nedjelje u rujnu, čime je Hrvatska idealna destinacija za talijanske lovce jer lovna sezona trenutačno započinje dva mjeseca ranije nego u Italiji.

U Ministarstvu poljoprivrede navode kako su proveli savjetovanje s javnošću za prijedlog pravilnika o lovostaju u kojem je Biom uputio nekoliko komentara, te predložili produženje lovostaja na prepelicu na razdoblje od 1. prosinca do 1. rujna., dok je prijedlogom pravilnika predloženo od 1. prosinca do 15. kolovoza, dakle, 15 dana kraće trajanje lovostaja.

Brojke Ministarstva

- Prijedlog udruge nije prihvaćen, a pravilnik još nije donesen te je postupku prikupljanje mišljenja relevantnih tijela državne uprave. Ministarstvo se o navedenoj problematici očitovalo EK te poslalo znanstvene i tehničke podatke kojim smo dokazali da se predloženim pravilnikom lovostaja na prepelicu pućpuru ne ometa njena zaštita, navode.

U očitovanju EK Ministarstvo je navelo brojno stanje migratorne populacije prepelice pućpure i odstrjel iz Središnje lovne evidencije. Tako je u sezoni 2016/17 - brojno stanje bilo 79.947, a odstrjel 8.558. Godinu dana kasnije 2017/18 - brojno stanje 85.216, odstrjel 10.492.

Osim migratorne populacije prepelice pućpure, u Hrvatskoj postoji i gnijezdeća populacija iste vrste pa je ukupna populacija veća, pojašnjavaju iz Ministarstva. Njih je 2016/17 bilo 29.553, prirast je bio 59.106, a odstrjel 27.214. U evidenciji 2017/18 brojno stanje je 24.732, prirast 49.464, a odstrjel 21.129.

- Inače, lov na prepelice pućpure u članicama EU Rumunjskoj i Bugarskoj započinje 15. kolovoza, kako je i Hrvatska predložila navedenim pravilnikom, dok u Bosni i Hercegovini, Republici Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji započinje još i ranije, točnije 1. kolovoza, poručuju iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:51