VELIKA AKCIJA

Uhićeni HDZ-ov župan, troje policajaca te još dvije osobe. Objavljeno tko su, oglasili se MUP i USKOK

Uz Dekanića i troje policajaca, uhićene su još dvije osumnjičene osobe

Zgrada županije vukovarsko srijemske u Vinkovcima, župan Damir Dekanić i njegova kuća

 Vlado Kos/Cropix

- uhićen HDZ-ov vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić

- uz njega, uhićeno je troje policajaca te još dvije osobe

- uhićenja su se dogodila zbog nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom kod Cerne

- u nesreći je sudjelovao službeni automobil Županije. Iz Županije su tada objavili da je vozilom upravljao rođak župana Damira Dekanića - Krešimir Bičanić

- svjedoci tvrde drugačije: Dekanić je bio sam u automobilu. Vidno pijan, na ulazu u Cernu, zabio se u parkirani auto, pa molio prisutne, tvrde svjedoci, da ne zovu policiju

- danas je izvršen pretres Dekanićeve kuće u Vinkovcima, a istražitelji su se uputili i u Dekanićev ured u Županiji


NOVO 15:42 Uskokovi i policijski istražitelji u srijedu su od ranog jutra provodili uhićenja više osoba i dokazne radnje vezane za župana Dekanića uz kojeg je, zbog prikrivanja prometne nesreće, odnosno povrede službene dužnosti, uhićeno i više policajaca te još osoba.

Fotografi CROPIX-a snimili su policijske istražitelje kako izlaze iz zgrade PN USKOK-a u Osijeku.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

14:55 Davor Ćavar, odvjetnik uhićenog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, izjavio je u srijedu kako očekuje da će tijekom dana biti obaviješten o terminu ispitivanja njegovog klijenta u Uskoku.

Po izlasku iz zgrade osječkog odjela PNUSKOK-a, Ćavar je novinarima rekao kako u ovoj fazi postupka još ne može ništa komentirati, ali da nakon dovođenja u policijske prostorije slijedi ispitivanje u Uskoku

"Termin će odrediti zamjenik ravnatelja Uskoka. Zasad još nemamo dogovoren termin ispitivanja, ali očekujemo da ćemo s time biti upoznati tijekom dana", kazao je Ćavar i dodao kako Dekanić zasad nije davao nikakav iskaz jer će tek biti ispitan u Uskoku.

Uskokovi i policijski istražitelji u srijedu su od ranog jutra provodili uhićenja više osoba i dokazne radnje vezane za župana Dekanića uz kojeg je, zbog prikrivanja prometne nesreće, odnosno povrede službene dužnosti, uhićeno i više policajaca te još osoba.


14:03 ŽO HDZ-a Vukovarsko srijemske županije oglasio se o uhićenju Damira Dekanića te priopćio da će pokrenuti stegovni postupak.

- Vezano uz slučaj g. Dekanića, na pravosudnim je tijelima da utvrđuju nečiju eventualnu odgovornost za kaznena djela. Za razliku od oporbe, poštujemo presumpciju nevinosti, kao i samostalan rad pravosuđa te ne vršimo na nadležna tijela politički pritisak. Županijski odbor će sukladno statutu stranke pokrenuti stegovni postupak pred časnim sudom županijske organizacije - objavili su.


14:02 Uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića izazvalo je u srijedu u Hrvatskom saboru niz oporbenih kritika, uz prozivanje policije da krši zakone koje treba provoditi te upozorenja na ponašanje HDZ-ovih dužnosnika po obrascu "mogu što hoću".

Opširnije pročitajte OVDJE


12:58 U razgovoru za N1 Studio uživo, SDP-ov europarlamentarac Predrag Fred Matić kratko se osvrnuo na uhićenje Damira Dekanića.

“Očito je da se bliže izbori jer HDZ, što je više uhićenja i lopovluka, to njima rejting više raste. Nakon godinu i pol dana, nakon tisuću svjedoka vidimo da su suspendirani i policajci koji su sudjelovali. No od HDZ-a ništa novo, za sve druge bi to bilo čuđenje, a meni je to kao dobar dan. Oni će sada reći da nije to HDZ nego da ima ime i prezime, ali sve ima ime i prezime, pa i Ivo Sanader kojeg su se odrekli”, rekao je.

Napomenuo je da se time gubi povjerenje u policiju.

“Zamislite da je pogazio nečije dijete, ali pročitao sam danas da kad vam HDZ-ovac vašim ukradenim automobilom pogazi dijete i dalje ćete glasati za njih. To je jedan mazohizam koji treba proučavati. Vjerojatno će se sada raspisati izbori, i ako se kandidira on će u istoj toj Cerni pobijediti”, dodao je Matić.


12:45 Iz Vukovarsko-srijemske županije poručili su da nemaju komentara oko uhićenja župana Damira Dekanića napominjući kako županijske službe rade normalno, dok se oporba zalaže za ostavku i nove izbore ukoliko se dokaže Dekanićeva krivnja.

Predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković (HDZ) kaže kako problema u funkcioniranju nema i sve ide svojim tijekom.

"Skupština je stabilna i nastavlja sa svojim radom. Daljnji razvoj situacije ovisit će o tijeku same istrage", kazao je taj vukovarsko-srijemski HDZ-ovac.

Predsjednik SDP-a Vukovarsko-srijemske županije Mario Milinković rekao je kako za sada raspolaže samo s informacijama koje o uhićenju župana Dekanića objavljuju portali te mu je teško reći bilo što na tu temu, ali ukoliko se pokaže da je župan kriv, SDP će svakako inzistirati na županoj ostavci i raspisivanju izbora.

Opširnije pročitajte OVDJE


12:23 O slučaju se oglasilo Ravnateljstvo policije, ali i USKOK.

- Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Osijek, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su rano jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protiv službene dužnosti. Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba među kojima je i nositelj izvršne vlasti na regionalnoj razini te više policijskih službenika. Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK – Služba Osijek dovest će osobe pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijet će kaznenu prijavu - priopćili su iz Ravnateljstva policije.

Iz USKOK-a poručuju kako se uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om.

- Navedene radnje provode se na području Vukovarske županije u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. U ovom trenutku može se potvrditi da su među uhićenim osobama i župan jedne županije te više policijskih službenika.

Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost - kažu iz USKOK-a.


12:06 Nakon što su ga suočili s optužbama, Dekanić je prošle godine tvrdio da se "prometna nezgoda dogodila točno onako kako je zapisano u policijskom zapisniku".

Na pitanje novinara smatra li da mu netko smješta te pokušava isprovocirati njegovu ostavku, posebno kada su se u medijima pojavile teze kako neki svjedoci tvrde da je on vozio službeni automobil, odgovorio je kako se i sam zapitao je li tomu tako.

"Nemam što kriti. Cijela situacija je izuzetno ispolitizirana. Nemate povrijeđenih, nemate mrtvih. Jedna banalna prometna nesreća, koja se može dogoditi svakome, je postala tema broj jedan. I naravno da se pitate tko to sve hrani informacijama...", rekao je tada Dekanić.

Tvrdite li da svjedoci lažu?, pitali su ga novinari. "Gledajte, ja uopće nisam gledao što su izjavljivali ljudi jer ne želim da mi to pomuti moje razmišljanje. Dakle, izjavili su što su izjavili, vrijeme će pokazati. Vjerojatno će odgovarati i svi oni koji su dali izmišljene iskaze", rekao je Dekanić.

Opširnije pročitajte OVDJE


12:04 HDZ-ov Damir Dekanić, koji je danas uhićen, za župana je izabran na lokalnim izborima 2021. godine, kada je u drugom krugu pobijedio svog bivšeg stranačkog kolegu iz HDZ-a Josipa Dabru, koji je inače u prethodnom mandatu obnašao dužnost dožupana vukovarsko-srijemskog.

Prije 4 godine, 29. travnja 2019. godine, oko 21,30 sati, Dekanić je sudjelovao u još jednoj prometnoj nesreći. Tada je, naime, u Rokovcima, vozeći službenu Škodu Karoq Hrvatskih šuma pod utjecajem alkohola od 1,06 promila udario u zadnji dio Renaulta đakovačkih registracijskih oznaka u kojem su se nalazile četiri časne sestre, od kojih je jedna lakše ozlijeđena.

Opširnije pročitajte OVDJE


11:49 - Telegram je objavio tko su uhićeni policajci - riječ je o T. F., šefu smjene u prometnoj policiji, zatim policajcu M. P. koji je bio na očevidu te M. E. koja ga je alkotestirala.

Navodno je uhićena i vlasnica kuće u koju je udario automobil jer je vidjela da je alkoholizirani Dekanić skrivio prometnu nesreću, ali to nije htjela prijaviti, očito pod njegovim utjecajem.

Kako smo ranije objavili, uhićen je i Krunoslav Bičanić, Dekanićev prijatelj, koji je policajcima rekao kako je on upravljao automobilom, a ne HDZ-ov župan.


11:38 - Kako doznaje Dnevnik.hr, tijekom jutra završen je pretres Dekanićeve kuće u Vinkovcima, a istražitelji su se uputili i u Dekanićev ured u Županiji.

Fotoreporter Cropixa snimio je fotografije kuće uhićenog župana Damira Dekanića te zgrade županije Vukovarsko-srijemske.

image

Kuća Damira Dekanića

Vlado Kos/Cropix
image

Zgrada Vukovarsko- srijemske županije u Vinkovcima

Vlado Kos/Cropix
image

Kuća Damira Dekanića

Vlado Kos/Cropix
image

Kuća Damira Dekanića

Vlado Kos/Cropix
image

Kuća Damira Dekanića

Vlado Kos/Cropix
image

Kuća Damira Dekanića

Vlado Kos/Cropix
image

Kuća Damira Dekanića

Vlado Kos/Cropix
image

Kuća Damira Dekanića

Vlado Kos/Cropix
image

Zgrada Vukovarsko- srijemske županije u Vinkovcima

Vlado Kos/Cropix
image

Zgrada Vukovarsko- srijemske županije u Vinkovcima

Vlado Kos/Cropix
image

Zgrada Vukovarsko- srijemske županije u Vinkovcima

Vlado Kos/Cropix
image

Kuća Damira Dekanića

Vlado Kos/Cropix
image

Zgrada Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima

Vlado Kos/Cropix

11:37 - Uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića ministar gospodarstva Davor Filipović nije htio komentirati, rekao je da je vidio samo medijske naslove te da bez dodatnih informacija ne može govoriti, navodi N1.


11:36 - Predsjednik vukovarsko-srijemske organizacije Domovinskog pokreta (DP) Josip Dabro izjavio je u srijedu kako mu je uhićenog župana Damira Dekanića žao kao čovjeka, ali očekuje njegovu ostavku i raspisivanje izbora.

"Od prvoga dana sam govorio i upozoravao da župan ne govori istinu o slučaju prometne nesreće i sada je istina izašla na vidjelo. Žao mi je što su institucije bile pod velikim pritiskom da se konačno utvrdi istina, ali sada bi im zahvalio", rekao je Dabro Hini.

Dabro, koji je na prošlim lokalnim izborima u drugom krugu bio protukandidat Dekaniću za vukovarsko-srijemskog župana, kaže da sada treba vidjeti kako će se cijela priča raspetljati.

Može se dogoditi da se ponovni slučaj požeškog župana, odnosno da Dekanić da ostavku na članstvo u HDZ-u, a zadrži poziciju župana. Rasplet će ovisiti i o pritisku koji se na njega bude radio iz središnjice stranke, ocijenio je.

"Vidjet ćemo što će Damir Dekanić odlučiti, ali mislim da je najpoštenije prema biračima i građanima dati ostavku na mjesto župana i ići u nove izbore", poručio je Dabro.


11:20 - Potvrđeno je kako je uhićen i Krunoslav Bičanić, Dekanićev prijatelj, koji je policajcima rekao kako je on upravljao automobilom. Uhićena je i još jedna civilna osoba.


11:02 - Saborski zastupnik HDZ-a Mario Kapulica najavio je u srijedu mogućnost suspenzije iz stranke vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića nakon uhićenja zbog nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom kod Cerne.

Kapulica je u izjavi novinarima u Hrvatskome saboru rekao da se Dekanić u razgovoru sa svim dužnosnicima stranke "opetovano izjašnjavao da nije vozio to vozilo".

Sada će se, istaknuo je Kapulica, izaći iz sfere medijskog nagađanja te će nadležna tijela utvrditi što je prava istina.

"A kako će se u toj situaciji očitovati župan to je na njemu. Pretpostavljam de će njima reći ono što je nama govorio – da nije vozio", dodao je.

Situacija nije ugodna za HDZ. "Vidjet ćemo što će biti nakon ispitivanja, hoće li biti pušten", kaže Kapulica dodajući kako nema razloga ne vjerovati čovjeku koji tvrdi da nije vozio.

Na pitanje hoće li stranka sankcionirati Dekanića pokaže li se da je lagao, Kapulica je odgovorio kako pretpostavlja da će Predsjedništvo HDZ-a, kao i obično u takvim situacijama, "ići prema Sudu časti s prijedlogom u ovom trenutku za suspenzijom", o čemu bi odlučivao stranački Sud časti.

"Mislim da je dobro da konačno nakon dosta dugo vremena javnost, mediji i mi u HDZ-u dobijemo potvrdu što se zapravo dogodilo. Ni od čega bježimo niti možemo pobjeći", rekao je Kapulica.


10:40 - Uhićenje HDZ-ovog župana komentirala je saborska zastupnica zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić.

- Ne mogu ništa tvrditi u ovom trenutku, ali u slučaju da se ispostavi da je izvještaj u bilo kojem dijelu bio lažiran, onda se radi o ozbiljnim kaznenim djelima počinjenim od strane policije, ali i od samog protagonista nesreće. Osim same činjenice da su počinjena kaznena djela, ono što mene više brine, jest da bi taj slučaj pokazao da je HDZ zarobio čitavu državu i institucije, ali i da onemogućuje neovisan rad osnovne službe koja osigurava sigurnost građanima - policije. Ja se nadam da svi razumiju koliko je to ozbiljno, ako imamo slučajeve lokalnih ili županijskih moćnika koji mogu utjecati na policiju i ishod istraga, kao i falsificiranje službenih dokumenata, ako se tako pokaže. Smatram da u tom slučaju i mi u Saboru moramo otvoriti raspravu i na koji način prevenirati da se takve stvari događaju. Jedina prevencija je micanje HDZ-a s vlasti jer je sada već evidentno da ne postoji niti jedan segment naših života koji nije pod direktnom kontrolom njihovih moćnika. Svi mi smo samo feudi u njihovoj raspodjeli bogatstva unutar nihove interesne skupine i to mora prestati, poručila je Sandra Bečić, saborska zastupnica Zeleno-lijeve koalicije, a javlja HRT.


image

Damir Dekanić

Vlado Kos/Cropix/

Policija je jutros pokucala na vrata župana vukovarskog srijemskog Damira Dekanića navodno zbog finaliziranja istrage oko lažiranja prometne nesreće u kojoj je župan sudjelovao u noći sa 16. na 17. travnja prošle godine. Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić uhićen je u srijedu s troje policajaca i još dvije osumnjičene osobe, neslužbeno, zbog nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom kod Cerne. Akciju vodi policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a policija i tužiteljstvo još se nisu oglasili o ovom događaju.

Prema neslužbenim informacijama, Dekanić je priveden, ali nam to nije potvrdio njegov odvjetnik Davor Ćavara. No iz njegove izjave može se zaključiti da je akcija u tijeku.

- Još ništa nije potvrđeno i kasnije tijekom dana znat će se koje će radnje biti službeno provedene - rekao je Ćavar za Jutarnji list. Također, osim Dekanića, privedena je i jedna policijska službenica PU vukovarsko srijemske iz mjesta Cerna, dakle, onog mjesta u kojem se nesreća dogodila. Ona je, kako doznajemo, prva skupa s jednom policijskom praktikanticom došla na mjesto nesreće, a onda je navodno nakon kraćeg razgovora s Dekanićem, napustila mjesto nesreće ne poduzevši nikakve policijske radnje.

Tek poslije toga došla je druga ekipa koja je obavila očevid, ali već tada su se pojavile sumnje u službenu, pa i Dekanićevu verziju događaja da je službeni automobil županije s kojim je sletio s ceste vozio njegov prijatelj Krešimir Bičanić. Dekanić je do danas ustrajao u toj priči, no, u međuvremenu je pokrenuta istraga od strane USKOK-a te unutarnje kontrole MUP-a koja se sada očito finalizira. Policija je jutros bila i kod Krešimira Bićanića, ali nemamo potvrdu je li i on priveden. Kod policajke je navodno obavljen i pretres doma, te je ona privedena.

Sumnje istražitelja, čini se, idu u tom smjeru da je Dekanić kao vozač i to pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću, a onda utjecao na druge da se to zataška te da se prikaže kako je vozač bio Bičanić, a da je on bio samo suvozač.

Podsjetimo, sporna prometna nesreća dogodila se u mjestu Cerna u noći sa 16. na 17. travnja. U nesreći je sudjelovao službeni automobil Vukovarsko-srijemske županije. Iz županije su tada objavili da je automobilom upravljao rođak župana Damira Dekanića - Krešimir Bičanić.

U priopćenju koje je Dekanić poslao medijima i objavio na društvenim mrežama kazao je, između ostalog, da je u nesreći sudjelovao u službenom automobilu kao suvozač te da je imao 1,44 promila alkohola u krvi. Istaknuo je da "kod vozača K. B. nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi".

"Automobilom je na moju zamolbu upravljao K. B.", napisao je Dekanić navodeći tada samo inicijale vozača.

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska također je potvrdila Dekanićev objavu, no ekipa RTL-ove Potrage razgovarala je s troje svjedoka nesreće i svi tvrde isto - Dekanić je u noći 17. travnja bio sam u automobilu. Vidno pijan, na ulazu u Cernu, zabio se u parkirani automobil, pa molio prisutne, tvrde oni, da ne zovu policiju. Iako se svjedoci osobno ne poznaju, njihove priče podudaraju se u ključnim detaljima.

Kako su tvrdili svjedoci, upravljajući službenom Škodom desetak minuta prije nego će se zabiti u drugi automobil - župan je prešao u suprotnu traku i zamalo se sudario s vozilom u kojem je bio mladi par s područja županije. Izbjegli su ga, okrenuli automobil i krenuli za njim pokušavajući ga zaustaviti. Tvrde, automobil je vrludao, ali vozač se nije zaustavio iako su mu pokušavali signalizirati da stane.

Jedan od dvoje svjedoka, koji su zamolili da im se ne otkriva identitet, ovako je opisao što se dogodilo:

- Jednostavno od bankine do bankine auto ide, pokušao sam, blicao sam, svirao sam da zaustavim, no u jednom trenutku je skrenuo lijevo i udario u auto, auto je udario u ogradu i srušio je od siline udarca - kazao je.

Izašli su iz svog automobila ne znajući u tom trenutku o kome je riječ.

- Kad smo došli na mjesto nesreće on je jednostavno izašao iz auta s vozačevog mjesta. Vidno pijan. Doslovce je ispao iz auta. Molio je da se ne zove policija, da će se sve riješiti. Međutim, i ta žena kojoj je razbio automobil, ona je, kako bih vam rekao, rekla i sama u nekom smislu, ali tiho: ‘to je župan, nemojte zvati policiju‘ - ispričali su svjedoci za Potragu.

A ovako je glasilo priopćenje PU vukovarsko-srijemske:

"Provedenim očevidom utvrđeno da je 37-godišnjak oko 00:45 sati u ulici Braće Radića u Cerni upravljao osobnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka u vlasništvu jedinice područne samouprave te da se kretao zapadnom kolničkom trakom u smjeru juga iz smjera Andrijaševaca.

Nakon dolaska do kućnog broja 36, vozač se nije kretao sredinom kolničke trake već je prešao na lijevu stranu kolnika gdje je na travnatoj površini prvo udario u ukrasno cvijeće, a zatim je na kućnom broju 34 udario u parkirani osobni automobil županjskih registracijskih oznaka u vlasništvu 46-godišnje žene. Tijekom provođenja očevida svi sudionici su podvrgnuti alkotestiranju", izvijestila je policija napominjući da kod 37-godišnjaka nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi, dok je suvozač imao 1,44 promila alkohola u krvi. Pa su stoga samo navodnom vozaču uručili izvješće o prekršaju "zbog počinjenog prekršaja iz članka 46. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz primjenu članka 293. istog Zakona odnosno zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom te nekretanja sredinom prometne trake".

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima zatražilo je od PU vukovarsko-srijemske zahtjev za dostavom izvješća o poduzetom u svezi istraživanja prometne nesreće. A sve je na koncu završilo "u rukama" USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:44