'DAMSKI PROGRAM'

SUPRUGE HRVATSKOG I KINESKOG PREMIJERA UŽIVALE U LJEPOTAMA PLITVICA Cheng Hong u pratnji Ane Maslać-Plenković posjetila naš omiljeni nacionalni park

 

Dok su premijer Andrej Plenković i njegov gost premijer Li Keqiang vodili razgovore u Banskim dvorima, supruge dvojice premijera obišle su Nacionalni park Plitvička jezera. Gospođa Cheng Hong u pratnji Ane Maslać-Plenković razgledala je nakon vožnje brodom jezero Kozjak, Donje jezero i Veliki slap.

Supruga kineskog premijera pokazala je veliko zanimanje za prirodne ljepote Hrvatske, istaknuvši da za Plitvička jezera, ali i druge turističke destinacije u Hrvatskoj vlada i veliko zanimanje kod kineskih turista. Izrazila je oduševljenje prirodnim ljepotama Nacionalnog parka u Kini poznatog kao ”16 jezera”. U razgovorima hrvatskog i kineskog izaslanstva u Zagrebu više puta je spomenut Marko Polo, mletački trgovac, pisac i putnik istraživač, porijeklom s Korčule, koji je trgovao sa Kinom.

Spomenuo ga je i premijer Li rekavši da su Hrvati poznati Kinezima preko Marka Pola, čovjeka koji je povezao Istok i Zapad. I dok u četvrtak bude započinjao dubrovački program za kinesko izaslanstvo, supruga kineskog premijera, kako Jutarnji saznaje, posjetit će Korčulu i razgledati povijesna mjesta za koje se veže Marko Polo. Dio je to ”damskog programa” kojim domaćini žele svojoj gošći iz Kine približiti ljepote i znamenitosti Hrvatske.

Oduševljenje Hrvatskom Li Keqiang i njegova supruga Cheng Hong iskazali su već i na zajedničkoj večeri s Andrejom Plenkovićem i njegovom suprugom Anom Maslać-Plenković. Premijer Li Keqiang govori tečno engleski jezik, a njegova supruga je i profesor engleskog na sveučilištu za ekonomiju i poslovanje u Pekingu, tako da za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj, prije svega u razgovorima koje imaju sa premijerom i njegovom suprugom, prevoditelji nisu potrebni.

O supruzi kineskog premijera se zna da je rođena u Zhengzhou u pokrajini Henan 1957. godine, a supruga Li Keqianga upoznala je dok je studirala na Pekinškom sveučilištu. Vjenčali su se 1983. godine i imaju kćer koja studira u Sjedinjenim Državama. Gospođa Cheng prevela je mnoge knjige s engleskog na kineski, a bila je i gostujući nastavnik na Sveučilištu Brown u Americi. Kada su je predlagali da postane dekan na svom sveučilištu to je odbila, kako se ne bi tumačilo da je napredovala i zbog suprugove političke karijere.

”Cheng je vrlo temeljita znanstvenica i ima fokus samo prema svom radu, a sa suradnicima i studentima postupa krajnje iskreno i uljudno”, rekao je američkim medijima njezin kolega profesor na pekinškom sveučilištu. I supruga premijera Plenkovića je krajnje samozatajna i vrlo se rijetko pojavljuje u javnosti. Pratila je supruga kada je bio u posjeti Vatikanu gdje ih je primio papa Franjo.

Razgovori s kineskim gostima za premijera Plenkovića i njegovu suprugu bili su inače vrlo ugodni, jer su oboje pokazivali veliko zanimanje za Hrvatsku, ali i Dubrovnik gdje će se održati summit. Za vrijeme posjeta Kini bivši predsjednik Stjepan Mesić otvorio je muzej Marka Pola, što je tada izazvalo reakcije Talijana koji su tvrdili da je slavni istraživač Talijan, rođen u Veneciji.

Inače, Korčulu je 2014. godine posjetila Liu Yandong, zamjenica kineskog premijera kada je rekla da je to ”rodni grad znamenitog Marka Pola” i da ”danas trebamo više Marka Pola da pomognu da se naši narodni bolje upoznaju”. Prošle godine Korčulu i Dubrovnik je posjetio Cao Jianming, potpredsjednik Stalnog odbora Nacionalnog narodnog kongresa, nakon što su postali gradovi prijatelji Korčula i kineski grad Yangzhoua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:46