NEMA DOGOVORA

SUSPENDIRAN SUMMIT ČELNIKA U BRUXELLESU Slijede bilateralni susreti s liderima, a summit Vijeća će se nastaviti kad završe bilateralni razgovori

 
Merkel, Macron, Timmermans i Plenković
 REUTERS

S viješću da je Donald Tusk suspendirao summit završavamo naš prijenos iz Bruxellesa. Nove informacije iz srca Europske unije donosimo u jutarnjim satima.

23:17 Glasnogovornik Europskog vijeća objavio je da je Donald Tusk, predsjednik Vijeća, suspendirao summit. Sada će se organizirati bilateralni susreti s liderima, a summit Vijeća će se nastaviti kad završe bilateralni razgovori. Kad, to nitko ne zna.

------------------------------------------

22:46 Bloomberg tvrdi da se opet raspravlja o sljedećim imenima iz EPP-a (u članku pod naslovom - Dužnosnici otresaju prašinu s preostalih kandidata): Michel Barnier, Kristalina Georgieva, Andrej Plenković, Christine Lagarde. Za ovo potonju diplomati kažu da je u igri tek da broj bude četiri.

------------------------------------------

21:41 Georgi Gotev, stariji urednik Euractiv.com, rekao je da će, ako ovaj summit završi bez rezultata, to biti vrlo težak udarac za imidž EU.

Gotev je dodao da je žaljenja vrijedno što se čini da je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je optužena za "kompromis u Osaki" na summitu EPP-a, izgubila kontrolu nad tom političkom skupinom kojom sada dominiraju lideri iz Istočne Europe. "Time Merkel gubi kontrolu i nad EU", rekao je Gotev.

------------------------------------------

21:36 Summit je počeo tri sata i 23 minute nakon što je bilo predviđeno.

------------------------------------------

20:28 Paul Ziemiak, glavni tajnik njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke koju je do prosinca prošle godine vodila njemačka kancelarka Angela Merkel (sad je čelnica Annegret Kramp-Karrenbauer), rekao je ARD-u: "Manfred Weber je određen za predsjednika EK kao vodeći kandidat EPP-a, to jest, CDU/CSU-a. Ima iza sebe najjači blok. I zato je određen za predsjednika Komisije. Sve drugo bi bilo nerazumno".

----------------------------------------

19:57 "Mnogo toga je došlo iz Osake, ali nitko ondje nije imao pravo pregovarati u ime EPP-a koju god poziciju ta osoba ima", rekao je bugarski premijer Bojko Borisov, a prenio Euractiv.com. Borisov je rekao da je "Merkel samo jedna članica Europskog vijeća iz EPP-a". I potvrdio da je on osobno na sastanku EPP-a iznio zahtjev Viktora Orbana da se nikako ne podrži Fransa Timmermansa za predsjednika EK.

"Nije riječ o Timmermansu ili Weberu. Riječ je o tome da je EPP pobijedio. Točka", rekao je Borisov. Prema njegovim riječima stigao je prijedlog da svi članovi Europskog vijeća rezerviraju hotelske sobe te da nije isključeno da summit potraje i koji dan.

---------------------------------------

19:32 Summit je odgođen i drugi put: lideri EPP-a, nakon Plenkovića su potvrdili da ne odustaju od zahtjeva da im, kao najvećoj stranci u Europskom parlamentu, pripada mjesto predsjednika Europske komisije. To su izgovorili: irski premijer Leo Varadkar koji je otvoreno rekao da "unutar EPP-a postoji veliki otpor dogovoru postignutom u Osaki".

Čini se da nakon ovog obrata teško da će doći do dogovora i o čemu večeras.

------------------------------------------

19:21 Na pitanje hoće li možda sutra reći zbogom funkciji u Hrvatskoj i dobiti neko mjesto u Bruxellesu, Plenković je odgovorio:

“Stalno vam jedno te isto govorim. To su medijske spekulacije. Ono što ja radim je s punim uvjerenjem, solidarnošću, prijateljstvu, respektu prema mandatu koji imam od kolega i to je jedini mandat koji smo imali i prema Weberu. Ovo ostalo je šušur koji generira netko treći i ja nemam potrebe sto puta se na to osvrtati”.

Na pitanje je li on spreman, kao rumunjski predsjednik koji je jasno rekao da nije zainteresiran za funkciju u EU, reći da niti on nije zainteresiran, Plenković je odgovorio: “Ja nemam što komentirati spekulacije. Ja znam što radim, znam koji mi je posao. Vi dovoljno pratite politiku da biste uzeli u obzir neke naše vanjsko političke uspjehe i da poberemo sve vrhnje svijeta i Europe bilo bi divno ali...to nije tema. To je vaša tema”.

Na pitanje je li EPP-u važnija mjesto predsjednika Europske komisije ili princip Spitzenkandidata, Plenković je na to rekao da je “najvažnije da EPP kao stranka koja je dobila izbore ima prvi pick govoreći košarkaškim žargonom.

---------------------------------------------------

19:18 Njemačka kancelarka u razgovoru sa španjolskim premijerom dok njezini kolege iz EPP-a ruše dogovor o Timmermansu kao predsjedniku EK.

----------------------------------------------

19:13 Angela Merkel je dogovorila kandidaturu Timmermansa tijekom sastanka G20 u Osaki s Emmanuelom Macronom i nizozemskim premijerom Marcom Rutteom (obojica liberali) i s Pedrom Sanchezom, socijalističkim premijerom Španjolske.

No, Orban i njegova struja, a uz njih su stali Plenković, slovenski član EPP-a Janez Janša, bugarski Bojko Borisov nisu se s time složili.

Zato su oni ostali dulje na sastanku. Merkel ih je ostavila da odluče što dalje. Jasna situacija u kojoj se vidi do koje je mjere utjecaj njemačke kancelarke na europskoj razini oslabio.

--------------------------------------------

19:03 Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković je rekao da prijedlog o kojem se govorilo danas nema potporu Europske pučke stranke niti većine u Europskom vijeću.

Rekao je to po dolasku na sastanak u zgradi Vijeća nakon završetka sastanka EPP-a. Plenković je na pitanje hoće li večeras biti dogovora odgovorio “teško”. Na pitanja o tome hoće li on biti kandidat, ako ne prođe ideja Spitzenkandidata je rekao da su to spekulacije i da on nema što komentirati ili demantirati ono što “netko drugi širi”.

Osvrnuvši se na diplomatski uspjeh Hrvatske u izborima za Glavnu tajnicu Vijeća Europe, gdje je pobijedila ministrica vanjski poslova Marija Pejčinović Burić, Plenković je rekao: “Očekivati da ćemo pobrati baš sve vrhnje svijeta, mislim da je to nerealno”.

Ponovio je da EPP stoji iza Webera kao kandidata i da on ne razumije napade na Webera. Prema njegovim riječima, Socijalisti i Liberali čine sve kako bi spriječili da EPP i dalje ima mjesto predsjednika Europske komisije.

-----------------------------------------------------

19:01 Plenković je po dolasku na summit rekao samo nekoliko riječi: "Imamo jedinstvenu poziciju, vidjet ćete koja je", prenosi Politico.

---------------------------------------------

18:54 Očito je da traju teški pregovori među Pučanima. Službeno je objavljeno da je summit odgođen za 19.00 sati.

-----------------------------------------------

18:49 Na summit kasne lideri Europske pučke stranke: Leo Varadkar iz Irske, rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, Andrej Plenković, Bojko Borisov iz Bugarske te Krišjānis Kariņš iz Latvije.

No, interesatno je da je Angela Merkel među prvima stigla na summit, javlja Politico.

---------------------------------

18:33 Od Webera su ruke digli i u Bavarskoj: evo što piše Süddeutsche Zeitung.

------------------------------------------

18:14 Iako je iz Japana došao umorniji od ostalih (Merkel i Macron imaju vladine zrakoplove, ja letim komercijalnim, rekao je, prenosi Politico), Jean-Claude Juncker, predsjednik EK izjavio je večeras treba postići sporazum. Liberalima je prigovorio da su "ubili sustav Spiteznkandidata" (vodeći kandidati) jer su kandidirali njih sedam.

O Timmermansu: "Da nije dobar, ne bih ga imenovao svojim zamjenikom. Ali, zamjenik nije predsjednik . No, on to može", zaključio je Juncker.

European Commission President Jean-Claude Juncker arrives for a European Union leaders summit that aims to select candidates for top EU institution jobs, in Brussels, Belgium June 30, 2019. REUTERS/Johanna Geron
REUTERS
Jean-Claude Juncker

---------------------------------------

18:06 Summit Europskog vijeća trebao je početi u 18.00 sati. Ključna pozicija koja se bira je mjesto predsjednika Europske komisije. Riječ je o osobi koja će sljedećih pet godina upravljati Komisijom, i dalje ključnim tijelom EU koje predlaže zakone, a zatim ih Parlament prihvaća (ili traži promjene). Prema informacijama sa summita G20 u Osaki, postignut je dogovor da to mjesto preuzme Frans Timmermans, kandidat socijalista, kako bi se sačuvao sustav vodećih kandidata. Što bi na sljedećim izborima otvorilo vrata i mogućim transnacionalnim listama.

Utješna nagrada je mjesto predsjednika Europskog vijeća, osobe koja koordinira rada tijela koje okuplja 28 šefova država i vlada (27 od 31. listopada kad Ujedinjena Kraljevina napusti EU). Riječ je o novom položaju koji djeluje manje važno, ali je u izravnom dogovoru sa svim čelnicima. I zato ima velik utjecaj. Navodni je favorit za taj položaj belgijski premijer u ostavci Charles Michel.

Treća je pozicija predsjednik Europskog parlamenta. Ako socijalisti dobiju Komisiju, tada bi Pučani svakako mogli tražiti ovaj položaj, ali i još nešto. No, ovdje se mandat može prepoloviti pa jedna stranka može imati 2,5 godine, a druga isto toliko. Smatralo se da bi Zelenima moglo pripasti barem pola mandata. A tu su i liberali. Navodni je kandidat za taj položaj Manfred Weber koji je izgubio svaku priliku da preuzme mjesto čelnika EK jer je protiv toga francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Konačno dolazi visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku. U dva dosadašnja mandata to su bile žene. Sada bi mogla biti opet. Spominje se Kristalina Georgieva, Bugarka. Ali i Andrej Plenković.

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic arrives at a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, June 30, 2019. REUTERS/Francois Lenoir/Pool
REUTERS
Andrej Plenković

--------------------------------------

17:55 - Politico prenosi da je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da "rasprava neće biti lagana. Donald Tusk ima težak zadatak". Dodala je da će Njemačka biti "konstruktivna". Merkel želi svakako izbjeći "među institucionalni sukob" između Vijeća i Parlamenta. Zaključno: "Vjerojatno će to sve potrajati".

-------------------------------------

17:33 Cipar neće imati predstavnika na summitu. Predsjednik Nicos Anastasiades je - slomio nogu. No, budući da Cipar nije u igri niti za jednu funkciju, a slijedit će glasove većine, Nikozija je svoje glasačko pravo prebacila na Donalda Tuska, predsjednika Europskog vijeća.

-------------------------------------

17:27 Orban je samo potvrdio ono što smo znali: sve zemlje članice Višegraske skupine (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) su protiv Fransa Timmermansa. Njima se priključio i Sebastian Kurz, bivši austrijski kancelar, a sada čelnik Pučke stranke:

Sporazum nekolicine čelnika EU u Japanu prema kojem bi Frans Timmermans trebao postati novi čelnik Europske komisije ide izravno protiv rezultata izbora za Europski parlament u svibnju.

Kurz nije kancelar, on je izgubio podršku u parlamentu nakon skandala vicekancelara Hein-Christian Strachea. No, i dalje je utjecajan u EPP-u. Austriju na summitu predstavlja tehnička kancelarka Brigitte Bierlein.

-----------------------------------------

17:20 Kako se čini, na današnjem će se summitu pokušati postići dogovor o četiri mjesta. To je po dolasku u Bruxelles potvrdio i francuski predsjednik Emmanuel Macron. "Važno je da nakon sastanka Vijeća imamo odgovore i novi tim", rekao je.

Pri tome je mislio na predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća i Europskog parlamenta, te visokog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Predsjednik Europske središnje banke (ECB) ostaje za kasnije dogovore.

Macron je dodao da smatra da bi od ta četiri mjesta (bez ECB-a) dva trebale dobiti žene.

-----------------------------------------

17:09 Ako Europska pučka stranka (EPP) podrži mogući sporazum u koristi socijalista Fransa Timmermansa kao predsjednika EK to bi bilo ponižavajuće, u pismu Josephu Daulu je napisao mađarski premijer Viktor Orban. On ne može sudjelovati na sastancima EPP-a jer je njegova stranka suspendirana zbog kršenja vladavine prava.

"Takva bi podrška bila vrlo ozbiljna, čak povijesna pogreška", stoji u pismu.

Orbanovo pismo

------------------------

17:02 Češki premijer Andrej Babiš izjavio je kako Frans Timmermans nije dobar izbor za novog predsjednika Europske komisije. "U prošlosti nismo imali osjećaj da je pozitivan prema našoj regiji", rekao je Babiš.

Češki premijer je i dodao da misli da je došlo vrijeme za spolnu ravnopravnost kad su najvažnije pozicije u EU u pitanju. "Trebamo ženu", poručio je Babić, ali nije otkrio koju političarku bi podržao na ključnim pozicijama u EU.

-----------------------------

16:42 - 'Imat ćemo važan sastanak', rekao je novinarima francuski predsjednik Emmanuel Macron stigavši na summit. Dodao je da mu je najvažniji kriterij kod ovih imenovanja kompetencija, spomenuvši pritom Michela Barniera, Margrethe Vestager i Fransa Timmermansa.

Macron je naglasio da će na ta četiri važna radna mjesta morati biti i muškarci i žene.

'Nadam se da ćemo večeras uspjeti postići sporazum. Postoji potreba za kompromisom', zaključio je Macron, prenosi Politico.

---------------------------

16.00 - Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je na dolasku na sastanak lidera EPP-a, na pitanje o rješenju za predsjednika Komisije i ostalih funkcija odgovorio:

- Sve je ovdje na papiru, ali to je top tajna - rekao je držeći papir u ruci.

---------------------------

Ime predsjednika hrvatske vlade Andreja Plenkovića spominje se za čak tri moguće ključne funkcije u institucijama Europske Unije - za šefa Europske komisije, Europskog Vijeća ali i za Visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost, što je i mjesto potpredsjednika Europske komisije.

Plenkovićeve prednosti:

Među prednostima koje diplomati, novinari i analitičari u Bruxellesu spominju za Plenkovića su to da pripada umjerenoj struji Europske pučke stranke, dobro je povezan i za njemačkim i s francuskim političkim krugovima, govori engleski, francuski, talijanski i vlada i s njemačkim. Iskusan je političar s diplomatskim i parlamentarnim iskustvom i kao premijer ima iskustvo izvršne vlasti.

Otežavajuće okolnosti:

Kao takve se najčešće spominje to što Hrvatska nije članica niti eurozone niti Schengena, iako je kandidat i za jedno i za drugo.

Šanse za predsjednika Europske komisije:

U kuloarima se priča da one nisu velike. Većina smatra da Plenković može biti sjajan kandidat ali on dolazi u obzir samo u slučaju čudnog spleta okolnosti. Ako se odluči da ne može vrijediti načelo “spitzenkandidata”, to bi isključilo i Manfreda Webera i Fransa Timmermansa. Ako se potom odluči da, ako nije Nijemac ne može biti niti Francuz, otpada i Michael Barnier. Odluče li da ne može biti Weber, predsjednik Komisije onda mora biti iz redova Europske pučke stranke, stranke koja trenutno ima krizu lidera: Merkel i Juncker odlaze, austrijska vlada je pala, u Italiji stoje toliko loše da im je lider ponovno Silvio Berlusconi, u Francuskoj su gotovo nestali, značajno su pali u Španjolskoj, a jako loše stoje i u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Dalje, mađarski premijer Viktor Orban je neprihvatljiv, a u nordijskim državama EPP je izgubio vlast. Bugarski Premijer Bojko Borisov ne zna strane jezike, dok je irski premijer Leo Varadkar navodno nezainteresiran za funkciju, što sve ide u prilog Plenkoviću.

Jedna druga okolnost koja bi išla hrvatskom premijeru u prilog je znanje francuskog jezika jer je teško zamisliti da bi Francuska pristala da po prvi puta u povijesti šef Komisije bude netko tko ne govori jezik.

Prepreka je to što je Hrvatska najnovija članica, ali i to što nije nije tako uspješna jer je druga najsiromašnija u EU, a navodno se Slovenci jako trude širiti spinove da je Plenković nacionalista koji radi protiv Bosne i Hercegovine, te da Hrvatska “ne poštuje vladavinu prava”. U prilog tome spominju kritiku presude Haškog suda protiv generala Praljka.

Slovenci su bili razočarani što Europska komisija nije htjela podržati formalnu tužbu pred Sudom EU protiv Hrvatske za neprihvaćanje presude Arbitražnog suda u graničnom sporu. Često slovenski političari i mediji to pripisuju činjenici da su “Plenković i Juncker prijatelji”. Ali Komisija je pozvala Hrvatsku da prihvati arbitražnu odluku iako nije htjela biti sama dio tužbe jedne države članice protiv druge jer na kraju to je bilateralno pitanje.

Šanse za Predsjednika Europskog Vijeća:

Veće šanse u kuloarima Plenkoviću daju za mjesto predsjednika Europskog Vijeća, ali je ipak za tu funkciju glavni favorit belgijski premijer Charles Michel.

Kada se odluči tko će biti šef Komisije, onda će biti jasnije tko može a tko ne dobiti mjesto predsjednika Europskog Vijeća. Plenkovićeve šanse su veće ako Weber ne bude predsjednik Komisije jer će u tom slučaju EPP gotovo sigurno dobiti mjesto šefa Europskog Vijeća. Znanje jezika, savršeno poznavanje EU, iskustvo sudjelovanja na sastancima Europskog Vijeća, sve su to prednosti Plenkovića za mjesto koje sada ima Donald Tusk. Time bi se zadovoljio i kriterij zemljopisne ravnoteže jer bi jedno od ključnih funkcija dobio netko iz srednje i istočne Europe.

No, prepreka bi mogla biti eventualna odluka da Weber bude predsjednik Europskog Parlamenta. Onda bi se postavilo ne samo pitanje može li EPP imati dvije vodeće funkcije, već i ravnopravnost spolova. Ako već bude poznato da će muškarci biti predsjednici Europske komisije i Europskog Vijeća, bit će veliki pritisak da ovog puta na čelu Europskog Vijeća mora biti žena. Dati nekoj ženi ponovno samo mjesto Visoke predstavnice, kao u proteklih deset godina, ne bi bila neka značajna promjena u praksi da ipak muškarci vode EU, a žene imaju sporedne uloge.

Šanse za visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost:

Ako bi to bila dovoljno visoka funkcija za njega i EPP, Plenković ima šanse i postati nasljednikom Federike Mogherini kao Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost. Osim što je dva desetljeća bio diplomat, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, a sada i premijer, Plenković je bio i potpredsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog Parlamenta. Nitko ne sumnja u njegovo vanjskopolitičko iskustvo.

Šanse za to će mu biti veće ako bi Liberali, točnije belgijski premijer Charle Michel ili nizozemski Mark Rutte, dobili mjesto predsjednika Europskog Vijeća. No ako šefovi svih triju institucija budu muškarci, onda nema šanse da mjesto Visokog predstavnika, kao “utješna nagrada” ne pripadne jednoj ženi. Kao kandidat za to se spominje Kristalina Georgijeva, trenutno izvršna direktorica Svjetske banke koje je bila i potpredsjednica Europske komisije

Tusk ima prijedlog koji zaobilazi Webbera

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je da se mjesto glavnoga izvršnog dužnosnika EU-a dodijeli europskome političkom bloku lijevog centra u novom petogodišnjem mandatu Europske komisije, kazao je savjetnik u Europskom parlamentu koji je u nedjelju nazočio razgovoru.

To bi značilo da Nijemac Manfred Weber, zastupnik u Europskom parlamentu koji je vodio kampanju kao vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP), neće dobiti mjesto predsjednika Europske komisije mada je EPP dobio najviše mjesta na izborima u svibnju.

Tusk, koji će kasnije tijekom dana voditi sastanak na vrhu čelnika EU-a na kojem će se odlučivati o glavnim kandidatima za vodeća mjesta u Bruxellesu, sastao se s čelnicima različitih stranačkih grupaciju Europskog parlamenta.

Predložio je da predstavnici europskoga desnog centra dobiju mjesta visokog predstavnika za vanjsku politiku EU i predsjednika Europskog parlamenta.

Savjetnik Tobias Teuscher je kazao i da je Tusk predložio da se centrističkom bloku, kojemu pripada i stranka francuskoga predsjednika Emmanuela Macrona dodijeli mjesto predsjednika Europskog vijeća.

Nije spominjao kandidata za predsjednika Europske središnje banke, kazao je Teuscher.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:55