BORBA PROTIV EPIDEMIJE

SUSTAV ZA KONTORLU ZARAZE USKORO ĆE BITI DOSTUPAN, O ČEMU SE TU RADI? Odgovorili smo na 12 glavnih pitanja o aplikaciji koja će uskoro zaživjeti

 
 AFP

Hrvatska, kao i mnogobrojne države svijeta, razvija svoju aplikaciju za “hvatanje” osoba koje su bile u kontaktu s osobama zaraženima koronavirusom. Za razliku od nekih drugih zemalja, naša aplikacija neće organima represije omogućiti praćenje njenih korisnika. Sve je na dobrovoljnoj bazi. Pa čak i to da osoba koja je zaražena to i upiše u aplikaciju, što je glavni preduvjet da se njeni kontakti upozore da su bili u doticaju s njom.

Drugi važan aspekt uspjeha aplikacije je što veći postotak njenog korištenja, jer se jedino na taj način ostvaruje njena korist u sprječavanju širenja zaraze. U nastavku slijedi niz odgovora na pitanja o korištenju aplikacije i njenog načina funkcioniranja, ali o nepoznanicama oko mogućih zloupotreba.

Što je Covid-19 aplikacija?

- Ovu aplikaciju, kao i sve ostale, preuzimate na svoj telefon putem Appleovog App Storea ili Google Playa. Instalirate ju i to je to. Aplikacija ne zahtijeva registraciju i zbog zaštite privatnosti korisnika ne postoji baza korisnika aplikacije. Nakon toga ju jednostavno zatvorite sve dok ne dobijete simptome korone ili vas aplikacija upozori da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Kako aplikacija radi u pozadini?

- Koristi Bluetooth za prijavu i pohranjivanje anonimnih podataka svih s kojima ste u bliskom kontaktu. Dakle, morate stalno imati uključen Bluetooth na telefonu i imati instaliranu aplikaciju. U tom slučaju vaš Bluetooth komunicira s Bluetoothom drugog telefona, ali ne sa svim osobama i ne uvijek.

Naime, njihova interakcija događa se putem privremenih anonimnih kriptiranih ključeva ako ste sa zaraženom osobom bili, recimo, na udaljenosti manjoj od dva metra kroz više od 10 minuta. Ključevi ne otkrivaju identitet korisnika, odnosno vlasnika uređaja, niti njegovu lokaciju, a mijenjaju se svakih 15 minuta, što tehnološki maksimizira anonimnost.

Podaci se pritom nigdje ne spremaju i ostaju pohranjeni na vašem telefonu sve dok u aplikaciju ne upišete da imate simptome korone. Na server se, isključivo uz pristanak oboljele osobe, uploadaju samo ‘inficirani’ podaci-ključevi kontakata, koje svaki mobitel periodički preuzima i lokalno radi usporedbe.

Koliko dugo se čuvaju podaci o kontaktima?

- U slučaju zaraze vlasnik telefona sam odlučuje hoće li tu informaciju podijeliti s osobama s kojima je bio u kontaktu u posljednjih 14 dana. Ako to učini, njegov identitet ostaje nepoznat drugim korisnicima. Dakle, podaci o kontaktima čuvaju se 14 dana.

Što nakon prijave da imate simptome koronavirusa?

- Aplikacija zasad neće imati mogućnost prijave simptoma. Ako smatrate da imate simptome, odlazite kod svog liječnika. Ako se utvrdi da ste pozitivni, liječniku kažete da imate aplikaciju i on vam daje verifikacijski kod pomoću kojeg ćete, kada i ako želite, uploadati svoje ‘inficirane’ ključeve na server s kojeg sve aplikacije te ‘inficirane’ ključeve preuzimaju i na mobitelima pojedinih korisnika rade usporedbu. Ako su te osobe bile u kontaktu sa zaraženom osobom, o tome dobivaju informaciju. Aplikacija će vas upozoriti da se morate testirati.

Dobivaju li putem aplikacije kontakti potencijalno zaražene osobe informaciju da je osoba koja ima simptome nakon testiranja ipak negativna?

- Ne, zbog toga je proces potvrđivanja zaraze kontroliran pomoću koda koji može izdati isključivo liječnik nakon potvrde dijagnoze, odnosno pozitivnog rezultata testiranja.

Dobiva li osoba koja ima simptome koronavirusa rezultate testa na aplikaciju?

- Ne, jer aplikacija ne zahtijeva registraciju i zbog zaštite privatnosti ne postoji baza korisnika aplikacije.

Na kojim telefonima se aplikacija može koristiti?

- Samo na pametnim telefonima. Nije važno imate li Android telefon ili iPhone, funkcionira na oba.

Kada će aplikacija biti dostupna?

- Ovisi o tome kada će Google i Apple zajednički napraviti aplikaciju i kada će ona biti spremna za primjenu. No, očekuje se njena primjena kroz nekoliko tjedana.

Hoće li Google i Apple imati podatke o osobama koje su zaražene?

- Ni Google ni Apple ni drugi korisnici aplikacije neće imati podatke o osobama koje su pozitivne na koronavirus. Također, putem ove aplikacije neće se moći utvrditi lokacija korisnika.

Hoće li vlasti imati pristup mojim podacima o lokaciji?

- Ne - aplikacija bilježi samo s kojim telefonima ste stupili u kontakt, ne i gdje ste u tom trenutku bili.

Kako aplikacija funkcionira kad odem u inozemstvo?

- Europska komisija traži da sve države na teritoriju EU imaju unificiranu aplikaciju. Zasad rješenje za funkcioniranje aplikacije van države korisnika javno nije poznato. No to se da urediti softverskim rješenjem, da aplikacija šalje obavijest da radi na nekoj drugoj mreži.

Koliko ljudi mora instalirati aplikaciju da bi bila učinkovita?

- Trebao bi ju koristiti što veći broj stanovnika jer jedino visoki postotak korištenja osigurava epidemiološke koristi u sprječavanju širenja zaraze. Prema dosadašnjim analizama, aplikacija bi bila najučinkovitija kad bi je koristilo 80 posto vlasnika pametnih telefona u nekoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 01:28