PODACI EUROSTATA

SUSTIGLI SMO EUROPSKI PROSJEK Čak 97 posto djece uči engleski jezik

 Ronald Goršić/CROPIX

Hrvati više nego ikada uče strane jezike. Čak 97,1 posto djece u Hrvatskoj uči engleski, 42,3 posto njemački i samo 1,5 posto francuski. Preko 97 posto djece u višem osnovnoškolskom obrazovanju u Hrvatskoj uče engleski kao strani jezik što je porast od 12 posto u odnosu na sedam godina ranije. Pokazali su to najnoviji podaci Eurostata objavljeni u Bruxellesu povodom europskog dana jezika. Zanimljivo je da su djeca u Hrvatskoj po postotku učenja engleskog kao stranog jezika točno koliko je i prosjek u cijeloj Europskoj uniji, odnosno 97,1 posto djece kao strani jezik uči engleski.

Hrvati se jako razlikuju od prosjeka EU po odabiru drugog stranog jezika. Na razini EU 34,1 posto uče francuski kao drugi strani jezik dok taj jezik u hrvatskim školama uči samo 1,5 posto. Kod nas je drugi jezik njemački kojeg, prema podacima iz 2012. godine, uči 42,3 posto djece u kasnijim osnovnoškolskim godinama. Na Malti, u Švedskoj, Njemačkoj, Danskoj I Italiji engleski uči 100 posto školaraca, a najmanji postotak učenja engleskog je u Belgiji. To je vjerojatno stoga što Flamanci kao strani jezik prvo uče francuski, koji je jedan od službenih jezika zemlje, a Valonci uče nizozemski.

U Luxembourgu prema podacima Eurostata 100 posto školaraca uči francuski I njemački, no taj postotak je takav jer su ta dva jezika, uz luksemburški, službeni jezici u ovoj državi. Znači uz tri jezika koliko je obvezno za svakoga preko 50 posto tinejdžera u Luxembourgu uči zapravo engleski kao četvrti jezik.

U Europskoj komisiji ističu da je važno što je svugdje porastao broj onih koji uče strane jezike. U razdoblju od 2005. do 2012. porastao je postotak onih koji uče engleski, francuski i njemački,ali je najveći porast onih koji uče španjolski. Ovaj jezik je 2005. kao strani jezik učilo tek 7,4 posto djece a sada ga uči preko 12 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:57