SVATKO NA SVOJU STRANU

SVAĐA LOKALNIH ČELNIKA OKO ePROPUSNICA Gradonačelnici se odupiru prijedlogu koji bi objedinio teritorij više općina: 'Pogledajte primjere iz Austrije'

 
Policijska kontrola, Matija Posavec, Stjepan Kovač i Ivan Čehok
 Tom Dubravec / Željko Hajdinjak / Damir Krajač / Hanza Media

Prijedlog Davora Božinovića, predsjednika Nacionalnog stožera Civilne zaštite, o objedinjavanju teritorija kojim bi građani mogli prolaziti bez ePropusnica, doveo je do raskola među čelnim ljudima lokalne zajednice.

Sve je više čelnika gradova koji se u strahu od nekontroliranog širenja virusa na njihova područja protive pripajanju susjednim gradovima ili prijedlozima da cijele županije postanu slobodne zone kojima bi se stanovnici mogli kretati bez propusnica. Iako je početno ideja o spajanju teritorija pozdravljena, čime bi se ljudima u malim sredinama omogućio odlazak u trgovine, benzinske crpke i na obrađivanje zemlje, sada je sve veći otpor spajanju po principu nekadašnjih općina, što bi desetinama tisuća ljudi omogućilo kretanje po daleko većem teritoriju negoli do sada.

Tako je županu Međimurske županije Matiji Posavcu propao prijedlog da Međimurje bude jedinstvena zona kretanja bez propusnica. Iako je bilo izvjesno da bi Zagreb to mogao odobriti, to su odbili gradski stožeri i gradonačelnici Čakovca, Murskog Središća i Preloga.

Oni smatraju da to ne bi bilo pametno, štoviše „da bi u blagdansko vrijeme takva odluka dovela do povećane migracije, a što je u ovom trenutku opasno”. Gradonačelnik Preloga, Ljubomir Kolarek, je dodao:

- Iako je epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji trenutno povoljna, primjeri iz bliže i dalje okolice (Austrija, Slovenija) ne daju nam za pravo opustiti se. Ne zbog toga što se želimo igrati lokalnih moćnika, već isključivo i samo zbog zaštite naših ljudi.

Kontra prijedlog

Gradonačelnici i gradski stožeri ponudili su kontra prijedlog – da se kretati bez propusnica može u zonama koje pokrivaju gradske policijske uprave.

Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca prijedlog o jedinstvenoj zoni je odbio uz komentar da je „u ovom trenutku glavna zadaća čuvanje života i zdravlja”.

Blagdansko ozračje koje bi izazvalo migracije navelo je i gradonačelnika Murskog Središća, Dražena Srpaka, da odbije prijedlog međimurskog župana Matije Posavca i županijskog Stožera.

Sporazum su odbili potpisati unatoč zelenom svijetlu epidemiologa i Centra za javno zdravstvo.

Na varaždinskom području je situacija obrnuta. Dok se Varaždinska županija protivi objedinjavanju više jedinica lokalne samouprave u zajedničko područje bez propusnica, Grad Varaždin želi objediniti gradsko područje s 10 susjednih općina. Zahtjev je poslan u Nacionalni stožer i čeka se.

Gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok, na svojem se FB profilu osvrnuo na gradski prijedlog, ali i na one koji ga smatraju opasnim, među kojima je i Varaždinska županija. Robert Vugrin iz županijskog Stožera, boji se naime, da bi se popuštanje mjera moglo vratiti kao bumerang. Ivan Čehok, pak, kaže:

- Vidio sam protuargumente, međutim: mi ovime ne potičemo da se više putuje, riječ je o području inače dnevnih migracija! Po logici onih koji smatraju da ne treba širiti područja, onda bi u Zagrebu trebalo ograničiti kretanje samo na Utrine pa samo na Sopot, pa na Dubravu, pri čemu ta naselja imaju više stanovnika nego svih 10 općina.

Riječki prijedlog

Sličnih primjera ima i na riječkom području.

Grad Rijeka uputio je prijedlog svim općinama i gradovima koji su nekad činili Općinu Rijeka da se dopusti prijelazak u susjednu općinu ili grad, bez ePropusnice. Prema informacijama iz Grada, većina je sporazum potpisala, no pozitivno se još nisu očitovali Bakar, Kraljevica i Kostrena.

U Gradu Rijeci najavljuju da će se sporazum potpisati s onima koji su pristali te će se s takvim prijedlogom ići prema nacionalnom Stožeru za civilnu zaštitu. Osim Rijeke, koja je sa svojim susjedima otišla najdalje, sličnu je inicijativu pokrenuo Grad Krk, da se spoje stožeri svih otočkih JLS-a kojih je ukupno osam.

Prema neslužbenim informacijama, liburnijske jedinice lokalne samouprave, njih četiri (Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga) još se nisu međusobno dogovorili, a Opatija i Matulji žele ići s Rijekom. Iz Gorskog kotara, za sada, nije stigla nikakva inicijativa, a spajanje još nisu tražili ni "susjedi" Mali Lošinj i Cres, kao ni Rab i Lopar koji su na istom otoku.

Na istoku zemlje pristupi su različiti. Dok Stožer Osječko-baranjske županije traži da jedna administrativna cjelina bude područje bivše Općine Osijek, konkretno sadašnje područje Grada Osijeka te Općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Vladislavci, Vuka i Šodolovci, susjedne županije, Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija, ne žele liberalizaciju režima ePropusnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:26