JEDINSTVENI PROJEKT

SVAKA TRI TJEDNA PRELETI 6800 KM DA BI NA RODNOJ GRUDI SAGRADIO HOTEL 'Prije deset godina nitko u SAD-u nije čuo za Hrvatsku, mislili su da je hrana'

Robi Kiršić, uspješni građevinski poduzetnik iz New Yorka, sa suprugom Melanie otvara La Loggiu u staroj gradskoj jezgri Labina
Dalibor Licul, Melanie i Robert Kiršić
 Goran Sebelic / HANZA MEDIA

Jednostavno je na svojoj rodnoj grudi želio imati nešto svoga. Iz tog je razloga Robi Kiršić svaka tri tjedna u Labinu, rodnom gradu svojih roditelja.

Nije mu nikakav problem potegnuti čak iz New Yorka. Kaže, malo je naporno, ali sve se to da srediti, samo da njegov projekt zaživi.

Iza lože

A to je mali gradski hotel u samom srcu staroga grada Labina, na placi iza gradske lože. Prigodno, i hotel će se zvati La Loggia. Kiršić, koji inače na Manhattanu ima tvrtku TimeLine Renovations sa 20-ak zaposlenih koja se bavi građevinarstvom, odnosno preuređenjem stanova, ima još jednu novost za Labin - potaknuo je formiranje prvog difuznog hotela u Istri i drugog u Hrvatskoj. Naime, u staroj jezgri grada nekoliko je zasebnih predivno uređenih kuća i apartmana koji će od ovog ljeta poslovati kao difuzni hotel, a recepcija i restoran bit će smješteni upravo u hotelu La Loggia. U svemu mu pomaže supruga Melanie Kiršić, također rodom iz Labina, čije je djevojačko prezime također Kiršić, te prijatelj iz djetinjstva Dalibor Licul koji će voditi hotel.

- Uređujemo gradski hotel, lounge bar caffe, tapas bar i restoran. S investicijom smo počeli u rujnu 2015. godine, ali s radovima smo konkretno počeli u svibnju 2016. Plan je da hotel otvorimo u srpnju ove godine. Hotel gradskog tipa bit će visoke kvalitete i bit će otvoren cijele godine jer gostima želimo ponuditi nešto više od sunca i mora. Labin i okolica po tom pitanju imaju što ponuditi - ističe Kiršić i navodi da će hotel imati devet jedinica - sobe i suitove. Bit će zaposleno između 15 i 20 ljudi. Nije htio otkriti koliko će ga ta investicija u konačnici stajati. Otkriva ipak da je uistinu teško voditi investiciju koja je toliko udaljena od njegova mjesta stanovanja i rada.

- Nije stvar samo u udaljenosti, nego doista morate biti fokusirani na dva posla, i to full-time. Tu je i vremenska razlika od šest sati- kaže Kiršić, ipak dodajući da je lakše stvarati projekte u SAD-u nego u Hrvatskoj. Ipak, želio bi u budućnosti još ulagati u Hrvatskoj.

Dobra investicija

- Turizam u Hrvatskoj rapidno raste i tu su velike prilike. Prije 10 godina u Americi nitko nije znao za Hrvatsku. Mislili su da je to hrana. Četiri godine kasnije ne znam niti jednog svojeg prijatelja, suradnika ili klijenta koji ne zna gdje je Hrvatska. To je velika promjena u zadnjih pet godina. Pomogle su sigurno TV emisije, ali i Svjetsko nogometno prvenstvo prije četiri godine, kada je Hrvatska igrala s Brazilom - navodi Kiršić.

A na ideju o hotelu koji je od njegova doma udaljen 6800 kilometara došao je dok je sa suprugom bio na plaži u Istri.

- Razmišljali smo što ćemo u budućnosti, a budući da obje naše obitelji imaju kuće za odmor u Labinu, htjeli smo napraviti nešto sami. Ideja je bila da kupimo malu kuću i uredimo je za turizam. I onda se ukazala prilika da kupimo nekretninu i evo, sada uređujemo hotel - objašnjava nam Robi. Njegova supruga dodaje da zgrada ima i posebnu draž zbog povijesti staroga grada te da je to zasigurno bio dodatan motiv za kupnju. Naime, zgrada je stara oko 200 godina, a u njoj 25 godina nitko nije živio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:04