OTVORENI DOSJE: KREŠIMIR MACAN

SVE BITKE BUDUĆEG PLENKOVIĆEVOG SAVJETNIKA 'Tuđmana je razljutio zbog objave vijesti o padu Vukovara pa je tada pitao koji je idiot to pustio'

 
Krešimir Macan, 2017.
 Darko Tomas / CROPIX

- Dao sam svoj pristanak i sada je na Vladi da realizira taj dogovor. Meni je to profesionalni izazov - izjavio je ovih dana u intervjuu za portal Klix.ba komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, potvrdivši tako medijske najave da bi uskoro mogao postati savjetnik za medije premijeru Andreju Plenkoviću. Iako bi se na toj poziciji službeno trebao naći od 1. siječnja 2018., Macan je, navodno, već neko vrijeme u kontaktu s premijerom, a prošli je tjedan viđen u obilasku Banskih dvora.

Tko je čovjek koji bi uskoro trebao ući u Plenkovićevu Vladu i koji je svojedobno priznao da on stoji iza pseudonima Bijesprvi na YouTubeu gdje su se godinama prikazivali video uratci raznih autora poput onog “Kiro prosviro” u kojima su ismijavani političari?

Krešimir Macan rođen je 1970. u Dubrovniku. U Zagreb je došao 1989. na studij elektrotehnike nakon što je vojni rok odslužio u Sloveniji. No, nakon druge godine studija prijavljuje se početkom rata kao dragovoljac i biva raspoređen u Foreign Press Bureau, gdje je radio sa stranim novinarima. Ubrzo ga poziva tadašnji ministar informiranja Branko Salaj pa Macan postaje tajnik Ministarstva informiranja. Tijekom 1994. godine Macan je nekoliko mjeseci radio i u Uredu predsjednika Tuđmana. U to vrijeme često je surađivao s Vesnom Škare Ožbolt.

Prvi put na Pantovčaku

- O Macanu mislim sve najbolje. Sviđaju mi se pronicljivi ljudi poput njega. Kod nas se bavio analitikom i bio je sjajan u tome - rekla je Škare Ožbolt, dodajući da je Macan bio “kreativac, okretan i sposoban”. Kaže da je s njime surađivala godinama, ali i da je zbog njega podnijela mnogo kritika.

- On ima jednu osobinu koja nije svima draga - otvoren je i ljudima saspe istinu u lice kakva god ona bila. Time je na sebe navukao mnoge nezadovoljnike, iako se meni sviđa ta osobina kod ljudi, i jedna doza drskosti koju on ima - kaže Škare Ožbolt, dodajući da je Macana uvažavao i predsjednik Tuđman, iako se bio razljutio na njega pri objavi vijesti o padu Vukovara.

- Sjećam se da je Tuđman tada pitao koji je idiot to pustio - prisjetila se nekadašnja bliska Tuđmanova suradnica, koja smatra da bi Macan mogao dobro funkcionirati u Vladi s Plenkovićem.

- Svi smo se malo promijenili, a i godine su učinile svoje. Za premijera je bolje da ima nekoga da mu izravno kaže što misli, nego da od celofana ne vidi bit - smatra Škare Ožbolt koja je uvjerena kako će Macan, kad jednom svlada situaciju, brzo i otići.

- On je takav, kad nešto obavi, okrene se i ode. Uvijek traži novi izazov - ističe Škare Ožbolt. Ne smatra problematičnim to što neki Macanu prigovaraju da se u svom poslu seli “od lijevog do desnog tabora”.

- Ne vidim u tome ništa loše, on je profesionalac - kaže bivša Tuđmanova suradnica.

Macan je paralelno uz rad završio fakultet, ali se umjesto elektrotehnici, posvetio odnosima s javnošću. A da bi mogao krenuti tim putem, moglo se naslutiti još za njegovih tinejdžerskih dana kad je radio kao turistički vodič za agenciju Atlas.

Nakon što je Ministarstvo informiranja ukinuto, Macan je premješten u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje je postao najmlađi načelnik Odjela za informiranje. Iz tog vremena poznaje i sadašnjeg premijera Plenkovića, s kojim je generacija. No, Macan u MVP-u ne ostaje dugo, nego odmah nakon akcije Oluja prelazi u privatni sektor, a 1997. osniva svoju PR agenciju Manjgura. Poslije godinu dana tvrtku ostavlja na upravljanje suradniku, a on sam prelazi na HRT, gdje postaje glasnogovornik. Bilo je to u vrijeme kad je glavni ravnatelj te kuće bio Ivica Vrkić.

zagreb 260701
kresimir macan glsnogovornik htv-a - htv
foto ranko suvar
-stu-
Ranko Suvar / CROPIX
Krešimir Macan kad je bio glasnogovornik HTV-a

Obnovljena suradnja

- Sjećam ga se kao mladog, obrazovanog dečka koji je govorio nekoliko jezika. Bio je jako znatiželjan - kazao je o Macanu bivši HRT-ov čelnik. Vrkić kaže kako je Macan bio njegov glasnogovornik dvije godine.

- Često smo razgovarali, konzultirali se, usuglašavali strategije. Uvijek je bio na raspolaganju. Na kojem god mjestu bio, bit će koristan - kazao je Vrkić o bivšem suradniku s kojim je ponovno surađivao ove godine na lokalnim izborima. Macan je na Prisavlju ostao pet godina. Sredinom 2003. postaje savjetnik za medije bivšem premijeru, SDP-ovu Ivici Račanu. Ondje je došao na preporuku Ivana Račana, a dobar dio posla u to vrijeme obavljao je i za tadašnjeg ministra i potpredsjednika Vlade Slavka Linića koji danas kaže da su surađivali izvanredno.

zagreb,120603
kresimir macan i ivica racan pripreme za tv izjavu
foto:sinisa sunara
-desk-
Siniša Sunara
Krešimir Macan i Ivica Račan pripremaju se za televizijsku izjavu

- Macan je bio vrlo komunikativan i operativan. U radu je pratio svaki detalj, svaki događaj i imao je odgovor na svaku situaciju. Uvijek je bio pripremljen, sugerirao je rješenja, a neka su znala biti i radikalna - kaže Linić. Dodaje da je od njega dosta naučio i da je osoba na koju se može osloniti.

- Kod njega nema umjerenog, na njegov stil rada morate se naviknuti i to prihvatiti - govori Linić. A slično iskustvo ima i šibenski gradonačelnik, HDZ-ov Željko Burić, kojemu je Macan odradio dvije kampanje - 2013. i 2017. godine.

- Macana sam upoznao 2013., kad smo se pripremali za kampanju. Našli smo se na kavi i nekako se vrlo brzo dogovorili. I s njim i cijelom njegovom ekipom dobro smo surađivali, pa ove godine pred izbore nismo imali dilemu koga odabrati - kaže Burić kojemu se svidjela Macanova otvorenost, ali je, kaže, njegov nastup iznenadio njegove stranačke kolege.

- Imali smo te 2013. sastanak Gradskog odbora stranke na kojem je bio i Macan. Kad je iznio što ima, onako u svom stilu, svi su ostali bez riječi - prisjetio se Burić.

Izlet u Srbiju

Macan je od 2004. radio kao izvršni direktor Madison consultinga, a početkom 2008. vraća se u svoju tvrtku te radi s brojnim političarima. Među ostalim, radio je kampanju za predsjedničke izbore Ivi Josipoviću, ali on je tada izgubio bitku s Kolindom Grabar-Kitarović. Macan godinama surađuje i s čelnikom IDS-a Borisom Miletićem, a vodio je i kampanju bivšem, kontroverznom splitskom gradonačelniku Željku Kerumu kada je on javno, u jednoj tv-emisiji priznao kako se razvodi od tadašnje supruge, jer očekuje dijete s Fani Horvat s kojom je godinama u vezi.

Varazdin, 280713.
Premijer Zoran Milanovic i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posjetili su tvornicu Vivis koja radi u sklopu poslovnog sustava Vindija.
Na fotografiji: Kresimir Macan i Dragutin Drk.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Krešimir Macan i Dragutin Drk

Radio je kampanju i Marini Lovrić Merzel 2005., kad je postala županica, a samo na zadnjim lokalnim izborima radio je kampanju za devet kandidata, od kojih ih je sedam pobijedilo. Laburistima je 2014. radio kampanju za europske izbore, a bio je angažiran i u regiji, pa je, među ostalim, 2016. radio i za Demokratsku stranku u Srbiji. Na listi poslova njegove agencije koja ove godine slavi 20. godišnjicu i koja se specijalizirala za krizno komuniciranje te strane investicije našli su se i Rockwool te projekt golfa na Srđu, ali i jednotjedni angažman oko Agrokora u travnju ove godine.

zagreb, 271101
vanja sutlic i kresimir macan
foto goran mehkek
-stu-
Goran Mehkek / CROPIX
Vanja Sutlić i Krešimir Macan

Aleksandra Kolarić kaže kako Macan ima dugogodišnje iskustvo u odnosima s javnošću, opsežan popis klijenata u gospodarstvu te raznoliko iskustvo u političkim kampanjama.

- Očekujem da će njegovo imenovanje biti transparentno i da se neće ponoviti greške bivših premijera. Također se nadam da je ovaj angažman profesionalnog komunikatora naznaka da će Vlada ubrzo ukinuti besmislenu i diskriminatornu odluku o zabrani angažiranja stručnjaka za odnose s javnošću u državnoj upravi i javnim poduzećima - rekla je A. Kolarić. Dodaje da je, da bi Vladina komunikacija postala proaktivna i strateška, nužno postaviti jedinstvenu i jasnu liniju upravljanja komunikacijama.

Pripreme za Banske dvore

- Paralelni komunikacijski procesi i paralelne linije upravljanja, gdje jednim dijelom komunikacije upravlja stručnjak za komunikaciju, a drugim dijelom političar na poziciji glasnogovornika, a bez stručnih znanja, ne mogu biti uspješni. Ključno je da se bivši Ured za odnose s javnošću izdvoji iz Ureda premijera i da mu se vrati samostalna pozicija kao nekada te da njegov predstojnik, ujedno glasnogovornik, odgovara izravno premijeru. Strateški komunikator izravno odgovara glavi organizacije, u ovom slučaju premijeru - smatra A. Kolarić. Kako će se stvari posložiti u Banskim dvorima kad tamo od Nove godine pristigne Macan, tek treba vidjeti. Ono što je zasad poznato je to da će onbiti u radnom odnosu i da će njegova tvrtka biti prebačena na odvjetnički ured, a vjerojatno će je nastaviti voditi njegovi suradnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:38