KALKULACIJE

SVE GLASNIJA ŠUŠKANJA UNUTAR HDZ-a, PLANIRA SE ODGAĐANJE IZBORA! Doznali smo zašto Plenković i društvo razmišljaju o takvom potezu

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Iz HDZ-a se u posljednje vrijeme sve češće može čuti kako bi unutarstranački izbori, koji se prema Statutu stranke trebaju održati na proljeće sljedeće godine, mogli biti odgođeni.

Prema nekim informacijama, vodstvo stranke navodno razmišlja da se oni odgode za šest mjeseci i održe nakon parlamentarnih izbora. Izvor blizak vrhu HDZ-a, međutim, kaže kako o tome uopće nije bilo razgovora te da će se izbori održati prema Statutu.

Ipak, dio HDZ-ovaca sumnjičav je oko toga te kažu kako ih odgoda ne bi iznenadila. A koliko je ta opcija realna i što misle o njoj, pokušali smo doznati iz razgovora s nizom HDZ-ovaca.

Promjena statuta

- Tu se radi o dva pitanja: tehničkom i političkom. Unutarstranački izbori se tehnički mogu pomaknuti, ali za to bi prethodno trebalo promijeniti Statut stranke. U protivnom bi se radilo o kršenju tog dokumenta. No, mislim da bi to stvorilo probleme u stranci jer članstvo očekuje izbore u redovnom roku - kaže jedan dugogodišnji član stranke. Dodaje kako smatra da bi to bila vrlo loša uvertira za parlamentarne izbore.

- Imali bismo podijeljenu stranku, što nije dobro, pogotovo nakon iskustva koje smo prošli na europskim izborima - komentirao je.

Drugi HDZ-ovac ističe kako nije nemoguće da dođe do odgode unutarstranačkih izbora, ali također smatra da bi to šefu stranke Andreju Plenkoviću donijelo više štete nego koristi.

- Mislim da će se Plenković teško usuditi odgoditi unutarstranačke izbore. Ako bi se odlučio na taj korak, oslabio bi svoju poziciju jer bi to iziritiralo članstvo. Siguran sam da bi došlo do velikog otpora i revolta u stranci, stoga mi je izglednija varijanta da će se sve odigrati u redovnim rokovima - rekao je naš sugovornik iz HDZ-a.

Slabljenje pozicije

No, neki HDZ-ovci ne isključuju mogućnost da u vodstvu ipak poduzmu neki manevar kako bi pomaknuli izbore u stranci i organizirali ih poslije parlamentarnih jer bi ta opcija, kako kažu, više odgovarala Andreju Plenkoviću.

- Moguće je da će Vladimir Šeks smisliti neku kombinatoriku. Možda mogu sazvati sjednicu Predsjedništva i donijeti odluku da se izbori odgode za šest mjeseci uz argumente da nam je važna stabilnost, što stalno ističu, i da sada nema vremena za njihovo organiziranje zbog predsjedanja EU - procjenjuje još jedan od sugovornika.

Kaže kako bi se, zapravo, moglo govoriti o tri scenarija za unutarstranačke izbore. Prvi i najizgledniji je da budu u redovnom roku, na proljeće, drugi da se odgode do poslije parlamentarnih izbora, a treći, koji je najmanje vjerojatan, jest da ih Plenković pokuša organizirati uoči drugog kruga predsjedničkih izbora.

- Time bi izbjegao da oslabi svoju poziciju u HDZ-u u slučaju da Kolinda Grabar-Kitarović izgubi izbore. No, taj je scenarij teško izvediv jer je ostalo vrlo malo vremena - smatra taj HDZ-ovac. Kaže kako se u stranci posljednjih dana spominju i izvanredni parlamentarni izbori.

- Priča se da postoji ideja, ako Grabar-Kitarović pobijedi, da se odmah ide na parlamentarne izbore. Navodno bi Plenković iskoristio faktor iznenađenja i dok svi misle da je zauzet oko predsjedanja EU, on bi se okrenuo izborima. Tako bi prije unutarstranačkih izbora uspio iskontrolirati liste i preuzeti kontrolu nad HDZ-om - govori HDZ-ovac o nagađanjima u stranci.

No, upućeniji u HDZ-u to ne smatraju realnom opcijom.

- Izvanredni parlamentarni izbori nisu dobar način za preveniranje unutarstranačkih. Andrej Plenković želi dobro odraditi predsjedanje EU, a to bi izborima pokvario jer onda slijedi niz novih problema koje bi trebalo riješiti, počevši od sastavljanja Vlade. Veliko je pitanje i koliko bi se, ako Grabar-Kitarović pobijedi na izborima, ta pobjeda prelila i na njega - govori jedan istaknuti HDZ-ovac. I nekoliko drugih članova stranke smatra da izvanredni izbori nisu realna opcija jer nam slijedi predsjedanje EU, a izbori zahtijevaju ozbiljne pripreme.

Šah-mat

- Ne vjerujem da će doći do toga. Da je Plenković imao hrabrosti i političke strasti, imao je sada priliku za izbore. Mogao je iskoristiti ovu situaciju sa SDSS-om i Miloradom Pupovcem, odglumiti velikog HDZ-ovca i najaviti izbore. To je bio trenutak da izađe pred Vladu i HDZ i kaže - dosta je bilo, idemo na izbore. Svi oponenti u stranci ostali bi bez argumenata. To bi bio šah-mat, a Plenković bi složio liste po svom, eliminirao bi koga bi želio i nitko mu ništa ne bi mogao. No, on nije taj tip, nema petlje za to - komentirao je sugovornik iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:54