STRATEŠKO PITANJE

SVE IZNOVA Počela sjednica Vijeća za obranu oko nabave borbenih aviona, Krstičević poručio: 'Zrakoplovi nam trebaju u funkciji mira i sigurnosti'

Damir Krstičević u Saboru (Arhiva)
 Dragan Matić / CROPIX

U Banskim je dvorima u petak poslijepodne započela sjednica Vijeća za obranu, a kako je uoči njezina početka potvrdio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević bit će riječi o ponovnom pokretanju procesa nabave borbenih aviona za Ratno zrakoplovstvo.

Mediji nagađaju kako će se na toj sjednici Krstičeviću dati zeleno svjetlo za slanje zahtjeva za ponude u Sjedinjenje Američke Države i Švedsku, a u međuvremenu se pojavila i ponuda trgovca oružjem Zvonka Zubaka koji je u Vladu i Ured predsjednice poslao ponudu za prodaju 12 polovnih borbenih aviona Mirage 2000 za 79,5 milijuna dolara.

Krstičević je, međutim, u izjavi uoči sjednice bio suzdržan te kako je rekao - ne želi špekulirati. Na pitanje može li potvrditi da će se zatražiti ponude od Lockheed Martina i od Saaba, Krstičević je odgovorio:

- Najbitnije je da smo se mi pripremili i ja sam zahvalan da ćemo danas raspravljati o tom strateški važnom pitanju za Hrvatsku. Vi znate moj stav - da nama avion treba, da je avion u funkciji i mira i sigurnosti, da je on u funkciji budućih generacija. Znamo koliko je u Domovinskom ratu taj višenamjenski borbeni avion nama značio, što su nam značili piloti, a vidjeli ste da je i Srbija našla načina kako modernizirati svoje zrakoplovstvo i vjerujem i Hrvatska da će naći načina kako modernizirati i svoje zrakoplovstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 10:52