SVI PADAJU

Sve manje im vjerujemo: HDZ pao na 17, premijerka na 22, a SDP na 27,8%

Kukuriku koalicija (40,9 posto) ima dvostruko veću potporu građana od koalicije na vlasti (18,9 posto)

ZAGREB - HDZ podupire 17, a SDP 27,8 posto glasova, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos Puls za Novu TV : riječ je o najlošijem rejtingu HDZ-a u posljednjih osam godina, ali i najlošijem rezultatu SDP-a u posljednjih godinu dana.

HNS je i dalje treća stranka s potporom od 5,5 posto, a iznad izbornog praga su još HSP (5,3 posto) i HSU sa 5,1 posto.

Odnos lijevih i desnih

HSS je pao ispod pet posto i sada ih podržava 3,2 posto građana, a u istom su društvu s oko tri posto i HDSSB (3,1) i Blok umirovljenici zajedno (3), a HSLS je pao na dva posto podrške građana. Postotak neodlučnih porastao je na 18,4 posto.

U konačnici lijevi blok, tzv. Kukuriku koalicija predvođena SDP-om s potporom od 40,9 posto, dvostruko je jači od koalicije na čelu s HDZ-om koja trenutno obnaša vlast (18,9 posto).

Na popularnosti su izgubile i ključne političke figure: Jadranka Kosor u izbornu godinu ulazi s potporom samo 22 posto građana, dok šef oporbe Zoran Milanović, iako je izgubio na rejtingu, uživa dvostruko veću potporu (42 posto) građana. Predsjednicu HDZ-a podržava samo 71 posto njezina biračkog tijela dok Zorana Milanovića podržava 82 posto glasača SDP-a.

Zanimljivo, pozitivno mišljenje o šefu oporbe ima svaki peti birač HDZ-a, dok premijerka Kosor simpatizira jedan od dvadeset birača ljevice.

Potpora EU 55%

Najpopularniji je političar i dalje predsjednik Ivo Josipović s potporom od 79 posto Hrvata.

Vjera u opstanak vladajuće koalicije do kraja mandata sa 80 posto u veljači, u ožujku je pala na samo 56 posto, a trećina građana smatra da će se vladajući raspasti prije kraja mandata. Čak 84 posto građana uvjerena je da zemlja ide u lošem smjeru, a samo njih 30 posto misli suprotno.

Da idemo u lošem smjeru sada smatra i gotovo 60 posto birača HDZ-a. Mjesec prosvjeda nije naštetio jedino potpori hrvatskog ulaska u EU koji iznosi 55 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:36