PREGLED PO ZEMLJAMA

Sve se glasnije priča o proširenju upotrebe covid potvrda u Hrvatskoj: Evo kako to rade u Europi

U Hrvatskoj su covid potvrde u ovom trenutku obavezne za zaposlene u zdravstvu i socijali, a mi smo istražili što po tom pitanju rade druge europske zemlje
Ilustracija
 Cropix/Profimedia

Epidemija koronavirusa ponovno ubrzava u Hrvatskoj. Posljednjih tjedana bilježimo iznimno visoke brojeve novozaraženih osoba, a sa sve lošijom epidemiološkom situacijom se otvaraju pitanja o novim, strožim mjerama.

Tako su se, primjerice, u javnosti pojavili prijedlozi o online nastavi, ali i proširenju upotrebe covid potvrda. Iako vladajući zasad odbacuju takve prijedloge, tvrdeći da zasad treba samo pooštriti kontrolu postojećih mjera, neće biti iznenađenje ako bi se slične mjere uskoro počele razmatrati.

U Hrvatskoj su covid potvrde u ovom trenutku obavezne za zaposlene u zdravstvu i socijali, a mi smo istražili što po tom pitanju rade druge europske zemlje.

Slovenija: Covid-potvrde se traže i u šoping-centrima

Slovenija se trenutačno nalazi u lošijoj epidemiološkoj situaciji od Hrvatske. Naime, susjedna zemlja je kompletno obojena u tamnocrveno. Kako bi se pokušali suzbiti brojevi, covid-potvrda potrebna je za gotovo sve - od odlaska na posao do javnog prijevoza, frizera i šoping centra. Sada najavljuju puno strože kontrole.

image
Prizor iz Slovenije
Ales Beno

Njemačka: Hrvatska na popisu visokorizičnih država

Iako već neko vrijeme najavljuju popuštanje doista rigoroznih mjera, zadržat će tzv. 3G pravilo, a to je: sve osobe u zatvorenom prostoru moraju biti cijepljene, oporavljene ili testirane. Po dolasku iz Hrvatske u Njemačku svi necijepljeni moraju u karantenu od minimalno pet dana.

image
Prizor iz Njemačke
John Macdougall

Austrija: Precizna ograničenja kretanja necijepljenih

Ova zemlja posložila je mjere prema brojevima: ako na intenzivnim odjelima bude više od 600 osoba, značajno će se ograničiti kretanje necijepljenih. Od 1. studenog zaposlenici će moći na posao samo uz covid-potvrdu. Od početka sezone bit će potrebno imati covid- potvrdu i za skijališta i ugostiteljske objekte.

image
Prizor iz Austrije
Alex Halada

Italija: Svi zaposleni moraju imati digitalne potvrde

Iako je u bitno povoljnijoj situaciji od Hrvatske - prema ECDC-u, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 60 naspram hrvatskih 476 - od 15. listopada covid-potvrda je postala obvezna za sve zaposlene, bilo da se radi o privatnom ili javnom sektoru. Bez potvrde ne može se ni u restoran, dućan...

image
Medialys Images By Massimiliano Ferraro/Alamy/Alamy/Profimedia

Srbija: Covid-potvrde za kafiće, ali samo nakon 22 sata

Srbija, koja bilježi i do 8000 zaraženih dnevno te više od 50 preminulih, uvela je prilično bizarnu mjeru: covid-potvrde potrebne su za ugostiteljske objekte, ali samo nakon 22 sata. Odluka je naišla na žestoku kritiku stručnjaka i javnosti koja u njoj ne vidi svrhu.

image
Prizor iz Srbije
Oliver Bunic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2023 17:31