NEPOTIZAM?

SVE U OBITELJI: NAGRADE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI ŽELE DODIJELITI DJECI AKADEMIKA 'Zašto bi netko bio kažnjen što mu je tata u HAZU?'

Među devetero predloženih kandidata našli su se sin akademika Dragutina Feletara, Petar, i kći akademika Marka Pećine, Nives Pećina-Šlaus
Dragutin Feletar (gore desno), Marko Pećina (dolje desno)
 Boris Kovačev / CROPIX, Tomislav Serdar / CROPIX

Predsjedništvo HAZU na današnjoj sjednici donosi odluku o dobitnicima Akademijinih godišnjih nagrada. Nagrade se dodjeljuju domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u državi, čija su djela, piše u tekstu natječaja, doprinos od iznimnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku.

Među devetero predloženih kandidata za nagradu HAZU je i Petar Feletar, sin akademika Dragutina Feletara, člana Razreda za društvene znanosti Akademije. Taj je razred Odboru predložio da Feletar mlađi dobije nagradu, a njegov otac, akademik Feletar, od siječnja je ujedno i član Odbora za nagradu.

Sjednica odbora

Paralelno, u drugom razredu, onom za medicinske znanosti, predloženica je kći akademika Marka Pećine, Nives Pećina-Šlaus. Prijedloge Akademijinih razreda jučer je potvrdio Odbor za nagrade i uputio ih Predsjedništvu HAZU. Ma koliko neobično zvučalo, to je i dalje u skladu s važećim Akademijinim Pravilnikom koji ne propisuje zabranu dodjele nagrada članovima obitelji.

- Odbor je samo formalni filter koji potpisuje prijedloge razreda. Ne uplićemo se u ono što razred predloži i tako je bilo odvajkad. Odbor nema nikakav konkretni filter u ruci, mi smo formalno tijelo, a odgovornost je na razredima - kaže nam akademkinja Koraljka Kos, predsjednica Odbora za nagrade. Dodaje kako je fer i sasvim u redu to što akademik Feletar jučer nije bio na sjednici Odbora pa na izvješću koje su ostali članovi Odbora potpisali stoji “ak. Feletar nije bio prisutan”.

- S tim prijedlogom nemam gotovo ništa, niti sam o njemu glasao, niti sam došao na sjednicu Odbora. Nema šanse da glasam za sina iz razumljivih razloga - rekao nam je akademik Feletar.

Percepcija

Njegova sina za nagradu je, pojašnjava, predložio fakultet čiji je zaposlenik, i to zbog vrlo kvalitetno napisanog rada, što je Razred prepoznao i predložio ga za nagradu.

Nije li, unatoč nesudjelovanju u izboru, riječ o nepotizmu? Svakako da nije, odgovara akademik Feletar i postavlja drugo pitanje: - Zar djeca akademika ne mogu biti talentirana? Bila bi diskriminacija da im se oduzme mogućnost dolaska do nagrade samo zato što su djeca akademika - smatra Feletar.

No, da mu u ovoj situaciji nije nimalo ugodno, potvrđuje riječima: - Ja bih najradije da se to nije dogodilo.

U sličnom je problemu akademik Marko Pećina čija je kći, prema tvrdnjama nekih akademika, toliko kvalitetna da kvalitetniju kandidatkinju za nagradu u ovome razredu HAZU nije imao možda i desetljeće. Ipak, kći je akademika, igrom slučaja, i snaha drugog akademika, Ive Šlausa.

- Kad god je Razred diskutirao o kandidatima za nagrade, a bilo je to dvaput, nisam bio prisutan i nisam glasao. Potpuno mi je jasno kako ovaj slučaj percipira javnost, koja više ne vjeruje da postoje prave vrijednosti, nego samo korupcija i dogovori. No, moje je mišljenje da treba objektivno procjenjivati kandidate. Ako je to nečija kći ili nečiji sin, to mu ne smije biti ni prednost, ni mana. Zašto bi netko bio kažnjen što ima tatu akademika? - pita akademik Pećina.

Nova pravila

A da bi ubuduće sinovi i kćeri, kao i ostala rodbina akademika, ipak mogli biti “kažnjeni”, potvrđuju s vrha Akademije. Predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt, najavljuje izmjenu Pravilnika, a na upit je li u konkretnim slučajevima riječ o nepotizmu, odgovara:

- To je na neki način moguće prema Pravilniku koji je postojao dosad. Zbog toga smo za sutrašnju (današnju, op. a.) sjednicu Predsjedništva Akademije već pripremili izmjenu Pravilnika na sličan način kao što u arhitekturi to imamo odavno, a to je da bliski srodnici ili poslovni suradnici ne mogu sudjelovati u arhitektonskom natječaju u kojemu je žirator njihov srodnik ili suradnik. Vjerujem da će tako biti u HAZU u budućnosti, odnosno da će se izbjeći srodstvo prilikom dodjele nagrada.

Prema neslužbenim informacijama, tijelima Akademije trebat će nekoliko mjeseci za donošenje ovog Pravilnika, a jasno je da se njegove izmjene neće moći primjenjivati retroaktivno.

Dobitnicima će nagrade, plakete i povelje biti uručene 29. travnja, na Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Nakon objave ovog članka u Jutarnjem listu, došlo je do preokreta te je odlučeno da djeca akademika ipak neće dobiti godišnje nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Predsjedništvo HAZU-a na današnjoj sjednici tajnim je glasanjem odlučilo da Petar Feletar i Nives Pećina-Šlaus ipak neće dobiti nagradu. Više pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:10