EX MINISTAR U AFERAMA

SVI DETALJI POLICIJSKE AKCIJE NA BRAČU Kuščević je bio u Nerežišćima i gledao kako mu pretresaju dom, pretresli su mu i štalu koja je postala kuća

 
 CROPIX

Bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću ozbiljno prijeti kazneni progon zbog sumnje da je na nezakonit način stekao i povećao vrijednost svoje imovine, kao i imovine njemu bliskih osoba.

Naime, policija i USKOK privode kraju započete izvide u kojima su očto prikupljeni podaci koji su osnažili početne sumnje, iznesene u mnogobrojnim medijskim člancima, o načinu na koji se taj istaknuti HDZ-ovac i prijašnji načelnik Općine Nerežišća obogatio. Iz USKOK-a su u utorak popodne potvrdili “da se navedeni izvidi provode u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) te uz prethodno pribavljene sudske naloge”.

Ante Čizmić / CROPIX
kuća u Nerežišćima

Prve provjere

U utorak je policija upala u Kuščevićevu kuću u Nerežišćima. Kako neslužbeno doznajemo, Lovro Kuščević bio je prisutan pretragama svog doma. Policija je u utorak istovremeno obavila pretrese kuća još nekih osoba povezanih s Kuščevićem, među kojima su kuća i stan njegova šogora Ivice Žuvića.

S obzirom na to da se još radi o fazi izvida, ni policija ni USKOK nisu željeli davati nikakve detalje.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, istražitelji na temelju prikupljenih infomacija smatraju kako postoje osnove sumnje da je na nezakonit način došlo do prenamjene poljoprivrednog zemljišta na kojemu je Kuščević na mjestu postojeće štale izgradio kuću.

Kako smo već izvještavali, on je 2011. legalno dobio dozvolu za izgradnju štale od 77 kvadrata za uzgoj peradi i kunića na poljoprivrednoj čestici. Četiri godine poslije došlo je do izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Nerežišća i tada je zabranjena izgradnja gospodarskih objekata na udaljenosti od naselja manjoj od 200 metara.

Lovro Kuščević

Kroz naknadni “ispravak pogreške” u Odluci o izmjenama i dopunama Prostornog plana omogućeno je da se svi gospodarski objekti u spomenutom pojasu mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene, što je Kuščević iskoristio te prenamijenio objekt u građevinski.

Sporna izmjena

Kuščević je tvrdio da se nije radilo ni o kakvu pogodovanju “već o izmjenama i dopunama Prostornog plana sukladno potrebama svih stanovnika Općine Nerežišća, točnije na svu gradnju unutar iste te na sve investitore pod jednakim uvjetima”. No, istražitelji smatraju da je spomenuta izmjena Prostornog plana, koja se tiče Kuščevićeve štale, uistinu bila izmjena, ali kao takva nije provedena sukladno zakonu i propisanoj proceduri, nego naknadno, kao navodni ispravak pogreške.

Stoga i potpisnika spornog rješenja o ispravci pogreške, donesenog u prosincu 2015., tadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća Jakšu Goića označavaju kao suodgovornu osobu za koju postoje osnove sumnje da je izravno pogodovala načelniku da poveća vrijednost svog zemljišta.

Istražitelji su također prikupili podatke iz kojih proizlazi da Kuščevićev Šogor Ivica Žuvić nije imao uvjete za kupnju stana u programu poticane stanogradnje, nego mu je Kuščević kao tadašnji načelnik u tome protuzakonito pomogao. U Nerežišćima je izgrađeno 11 POS-ovih stanova, a jedan od njih, ukupne površine nepunih 50 metara četvornih, kupio je Žuvić. Cijena je bila je tek nešto veća od 1000 eura po kvadratu.

Ante Čizmić / CROPIX
kuća u Malinskoj kod Milne

Bez uvjeta

Međutim, pravo na kupnju POS-ovih stanova imale su samo osobe koje nisu imale adekvatne stambene prostore. Žuvić je u svojoj prijavi za POS-ov stan i naveo da otprije nema drugih nekretnina u svom vlasništvu, a njegovu prijavu valjanom je ocijenio i Kuščević, koji je vodio povjerenstvo za dodjelu stanova.

No, sada se otkrilo da je Žuvić ipak u svome vlasništvu već imao stan, za koji drugi članovi povjerenstva, osim Kuščevića, nisu znali. Naime, istražitelji su utvrdili da je Žuvić već bio vlasnik stana u Splitu koji mu je ranije darovao otac, ujedno Kuščevićev punac. Stoga smatraju da je Kuščević tu informaciju najmerno zatajio povjerenstvu kako bi njegov šogor kupio stan u Nerežišćima pod posebnim uvjetima, na što nije imao pravo.

“Ispričavamo se, ali trenutno nije moguće ostvariti rezervaciju za ovaj hotel”, stoji na stranici servisa Booking.com preko koje je bivši ministar Kuščević iznajmljivao vilu od 350 kvadrata, a koju je u utorak posjetila policija.

Iako je u lipnju, kad je afera s Kuščevićevom vilom otvorena, na toj stranici bilo vidljivo da je vila gotovo potpuno iznajmljena za cijelu turističku sezonu, nije poznato je li u međuvremenu bivši ministar svojim gostima ipak otkazao rezervacije. Vila se, naime, nudila u najam pod imenom “Holiday home Nerezisca 13”, i to po cijeni od oko 16.500 kuna za tjedan dana, odnosno oko 2500 kuna dnevno.

U digitalnom katastru vila se još vodi kao pašnjak, dakle na toj parceli u katastru još nije upisana ni kuća, a ni bazen. Uvidom u online katastar vidljivo je da se zemljišna čestica 3898 k.o. Nerežišća, u vlasništvu bivšeg ministra uprave, i dalje vodi kao pašnjak od 952 m2. Ta afera s neupisanom vilom koju je u lipnju objavio portal Telegram razotkrila je činjenicu da je Kuščević do svoje druge kuće na Braču došao tako da je u negrađevinskom području sagradio štalu, a zatim izmijenio prostorni plan da bi štala mogla postati kuća.

Ante Čizmić / CROPIX
štala prenamjenjena u kuću

Na udaru i šogor

Istražitelji su u utorak, neslužbeo doznajemo, pretresli i dom Ivice Žuvića, Kuščevićeva šogora koji je, naime, dobio pravo da kupi POS-ov stan prema listi prvenstva što je izrađena u vrijeme dok je Kuščević bio načelnik. Tu priču prvi je objavio portal Index koji je otkrio da Žuvić, pak, u bračkoj uvali Grška ima još dvije kuće. Žuvić je u Nerežišćima, pak, postao vlasnik stana iz programa poticane stanogradnje 2010. godine, a već dvije godine poslije kupio je ranije spomenutu parcelu u Grškoj na kojoj gradi kuće.

Istražitelji se, neslužbeno doznajemo, navodno bave i drugim poslovima bivšeg ministra Kuščevića, pa među ostalim navodno istražuju kako je otkupio nekretninu u Supetru od vlastite tvrtke 2010. godine, koju je 2013. prodao grupaciji Svpetrvs hoteli d.d. za 2,2 milijuna kuna.

Mediji su pisali i o 20-ak off-shore tvrtki osnovanih u karipskim državicama te na Malti povezanih s tvrtkama koje su na Braču kupile brojna zemljišta. Kuščević je bio na čelu Općine kad je izmijenila prostorni plan za gradnju tzv. Brač Medical Cityja, čiji su investitor trebale biti spomenute tvrtke.

Bivši ministar uprave i nekadašnji politički tajnik HDZ-a ostavku na te funkcije podnio je 8. srpnja, a dva dana poslije premijer Andrej Plenković razriješio ga je s dužnosti ministra. Kuščević je istoga dana aktivirao saborski mandat. Dosad je govorio da su napadi na njega neutemeljeni.

Nakon što policija na terenu obavi sve potrebne radnje i o tome izvijesti Državno odvjetništvo, na potezu je USKOK, nadležan za moguće procesuiranje kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti za koje se terete službene osobe. Otvaranje istrage protiv Kuščevića u ovom trenutku ne dolazi u obzir jer je zaštićen imunitetom saborskog zastupnika. Dakle, prvo bi DORH trebao od Sabora zatražiti skidanje imuniteta kako za vođenje kaznenog postupka, tako i za eventualno privođenje, ako nadležno tužiteljstvo to bude smatralo potrebnim.

Istraga ne može početi dok mu se ne skine zastupnički imunitet

U utorak u Sabor nije stigao zahtjev Mandatno-imunitetnom povjerenstvu za skidanje imuniteta bivšem ministru, sadašnjem zastupniku Lovri Kuščeviću, koji je preduvjet za podizanje kaznene prijave. Policijski istražitelji još su provodili istragu.

Bez obzira na to što u Saboru traje ljetna stanka do 15. rujna, nema zapreke da se održi sjednica MIP-a i Kuščeviću skine imunitet. MIP je dužan u roku od tri dana od zaprimanja zahtjeva održati sjednicu i donijeti odluku, što redovito i čini i, u slučaju kad zahtjev stiže po službenoj dužnosti, praksa je da se imunitet jednoglasno skine po kratkom postupku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:59