ZAVRŠAVA PAKAO

SVI DETALJI VELIKE PROMJENE VREMENA: NEZAPAMĆENI VAL VRUĆINA PRIBLIŽAVA SE KRAJU Meteorolozi upozorili da bi nevrijeme moglo zahvatiti cijelu državu

 
 Zvonimir Barišin / CROPIX, Meteoalarm

U subotu se u Hrvatskoj nastavio veliki toplinski udar, koji je ponovno na nekim mjernim postajama donio temperature više od 40 Celzijevih stupnjeva. Prema dosadašnjim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, najtopliji je ponovno bio Knin, u kojem je u 14 sati izmjereno čak 41,5 stupnjeva. Nešto manje vrelo bilo je u Imotskom (39,6) te u Sinju (39,2), a i u velikoj većini ostalih mjesta živa se popela iznad 35 stupnjeva, dok je tek na dvjema mjernim postajama, Puntijarka (Sljeme) i Zavižan, temperatura bila nekoliko stupnjeva ispod 30.

Prema najnovijoj prognozi, koju je DHMZ objavio u 14 sati, u nedjelju nas očekuje pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. No, uz lokalni razvoj oblaka poslijepodne će u unutrašnjosti mjestimice biti pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Navečer i u noći sa zapada jače naoblačenje uz češću kišu i pljuskove, koji će se proširiti na veći dio zemlje.

Uglavnom suho zadržat će se uz obalu Dalmacije.

Na kopnu vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na sjevernom Jadranu puhat će umjerena, prema večeri mjestimice i jaka bura. U Dalmaciji vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura od 19 do 25, na Jadranu od 24 do 29. Najviša dnevna između 34 i 40, u gorju i u središnjim područjima od 30 do 34 °C.

DHMZ je putem Meteoalarma izdao nova upozorenja, crvena zbog i dalje izrazito visokih temperatura, ali i žuta zbog najavljenog nevremena. Crveni alarm znači da se očekuju izuzetno opasni vremenski uvjeti, dok žuti alarm upućuje na potencijalno opasne vremenske uvjete.

U ponedjeljak u unutrašnjosti djelomice sunčano ujutro uz mjestimičnu kišu na istoku zemlje. Zatim, pretežno sunčano, a u srijedu i nestabilno. U početku će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na sjevernom Jadranu mjestimice i jaka bura. Od utorka vjetar većinom slab, u srijedu umjeren jugozapadni, a na Jadranu sjeverozapadni, potom i jugoistočni.

U ponedjeljak svježije, i to za desetak stupnjeva u odnosu na subotu i nedjelju, a od utorka ponovo danju toplije.

Na 7-dnevnoj prognozi vidljivo je da bi nas krajem sljedećeg tjedna moglo čekati novo osjetno osvježenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:20