SPORNE PROMJENE

SVI PROTIV MARIĆA Protiv izmjena Zakona o doprinosima koji je javnost digao na noge i HDZ-ovi partneri, Vrdoljak: 'I ja sam sebi isplaćivao minimalac'

Zagreb, 150518.
Trg sv. Marka, Vlada RH.
Dolazak ministara na sastanak uzeg kabineta Vlade.
Na fotografiji: Zdravko Maric
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Zdravko Marić

 

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, kojim se predviđa povećanje osnovice za plaće direktora tvrtki, digao je na noge cijelu stručnu javnost, oporbu, a zbog ovakvog prijedloga Ministarstva financija došlo je do trzavica među koalicijskim partnerima u Vladi i sasvim sigurno u ovom obliku Zakon neće proći u Saboru.

Glavni koalicijski partner HDZ-a, Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS), ovakav prijedlog smatra “apsolutno neprihvatljivim”, stoji u priopćenju koje su jučer poslali, i neće ga podržati.

Šok za poduzetnike

Podsjetimo, Ministarstvo financija u četvrtak je u javnu raspravu uputilo paket poreznih zakona, a između ostalog i ovaj sporni, prema kojemu se predlaže povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge. Time bi se izjednačila mjesečna osnovica za obrtnike “dobitaše” i za direktore tvrtki. Računica izgleda tako da bi se ukupni mjesečni trošak poslodavca za takvu plaću povećao za čak 4418 kuna, jer bi umjesto 6109 kuna mjesečno, morao isplaćivati 10.801 kunu.

“Takve izmjene i dopune Zakona o doprinosima neće imati našu podršku i HNS će tijekom e-savjetovanja predložiti izmjene tih odredbi. Prijedlog koji je pušten u javnu raspravu ugrožava na tisuće poduzetnika i startupova u hrvatskom društvu i istodobno potiče antipoduzetničku klimu. Kao liberali i stranka koja se bori za porezna rasterećenja plaća i poticanje poduzetništva, smatramo da je nedopustivo stvarati klimu da su svi poduzetnici skloni zlorabiti sustav - nužno je pronaći drugi način za suzbijanje zloporaba, umjesto da se zbog manjeg broja poduzetnika kažnjavaju svi poduzetnici”, priopćili su iz HNS-a i dodali kako cilj mora biti zaštita i poticanje poduzetništva, za što će se HNS uvijek boriti.

Zbog ovakvog prijedloga koji je šokirao male i srednje poduzetnike, koji se ionako bore s prevelikom birokracijom i porezima, u petak navečer telefonom su se čuli predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i Zdravko Marić, a jučer je ministar financija s godišnjeg odmora u Zadru dao izjavu za medije u kojoj je pokušao umiriti javnost, tvrdeći da samo žele spriječiti zloporabe, a da poštene poduzetnike neće dirati. No, stav glavnog koalicijskog partnera, bez kojega nema ni većine u Saboru, jest takav da ne trebaju svi poduzetnici ispaštati zbog stotinjak onih koji zloupotrebljavaju sustav i da o prevarantima brigu treba voditi Porezna uprava. U HNS-u zamjeraju Mariću i to što takav prijedlog nije bio niti spomenut, a kamoli napisan, prilikom koalicijskih dogovora oko paketa poreznih zakona, pa su čak mislili da je došlo do neke pogreške u zakonu. No, Marić im je pojasnio kako nije riječ o greški, nego da tako žele spriječiti zloporabe, ali HNS je zauzeo čvrst stav da takav prijedlog ne može proći.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je u politiku došao iz biznisa, sam je osnivao startup tvrtku i isplaćivao sebi minimalac, s tim iskustvom za Jutarnji list kaže kako treba naći drugi način za sprečavanje zloporaba.

Vrdoljak na minimalcu

- Nećemo dopustiti da zbog 100 prevaranata 100.000 poduzetnika ima problem, jer ogromna većina njih pošteno i vrijedno radi. Osobno sam sam sebi isplaćivao minimalac nakon što sam osnovao startup tvrtku, jer sam ulagao u ljude, kupovao računala i licence - poručuje Vrdoljak.

Ministar financija je, pak, jučer iz Zadra poručio kako je riječ o zakonu koji je u javnoj raspravi do 6. rujna, i kako se svi mogu javiti s primjedbama, koje će se, ovisno imaju li uporište, uvažiti, ali da je intencija spriječiti zloporabe. Pokušao je umiriti javnost time što se odredbe zakona neće odnositi na one koji rade puno radno vrijeme u svojoj tvrtki, iako iz prijedloga Zakona to baš i nije jasno, pa je moguće da će se tu dodatno nešto mijenjati.

- Za one članove uprava koji su prijavljeni na puno radno vrijeme ove izmjene nisu ni predviđene, i na njih se to ne bi trebalo odnositi. Ono na što ciljamo su pojavni oblici koje smo uvidjeli, da se dobar dio poduzetnika prijavljivao na minimalne plaće, na nepuno radno vrijeme, pa tako imamo situaciju da za 12 minuta prijave, odnosno za 48 kuna mjesečno troška, imate pravo na puno zdravstveno osiguranje i mirovinski staž - pojašnjava Marić.

Ponovio je kako se zakonske izmjene neće odnositi na one koji su prijavljeni u punom radnom vremenu, sam priznavši kako to nije jasno u samom prijedlogu zakona.

- Ako ove izmjene nisu do kraja jasne, do Vladine i saborske procedure sve ćemo regulirati i siguran sam da tu neće biti nikakvih problema. Otvorili smo javnu raspravu, ne treba stvarati paniku jer ćemo sve argumente uzeti u obzir i odgovoriti na njih - poručio je Marić, dodavši kako se čuo s čelnicima HNS-a i kako su se složili da treba razgraničiti što je pravo poduzetništvo u Hrvatskoj od zloporaba sustava.

Pomoć ili udar

- Kada radite mjeru kako biste nekome olakšali, uvijek netko tu prepozna način kako izbjeći porezne obveze, a za prave poduzetnike promjena će biti samo na bolje - umiruje javnost Marić.

Prijedlog su napali i u oporbi, pa je tako čelnik Mosta Božo Petrov jučer poručio kako će jedini rezultat Plenkovićeve Vlade biti povećani egzodus mladih i obrazovanih pojedinaca iz Hrvatske.

- Ne vidim niti jedno racionalno objašnjenje iza ovog poteza i zašto Vlada želi ugroziti marljive pojedince koji godinama pridonose državnom proračunu i hrabro plivaju u moru birokracije i beskorisnih nameta. Čestitamo Andreju Plenkoviću, jedini rezultat njegove Vlade bit će povećani egzodus mladih i obrazovanih pojedinaca iz Hrvatske - poručio je Petrov.

Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, nakon dužeg izbivanja iz javnosti, u petak je komentirao ovaj zakon.

- To je nešto što mi u SDP-u nećemo dopustiti. Ranije smo predložili smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu na 13 posto i na 10 posto u dijelu koji se tiče smještaja. Potrebno je rasteretiti hrvatsko gospodarstvo pa je između naših prijedloga i onaj da se smanji porez na dohodak, što bi trebalo omogućiti rast plaća u Hrvatskoj. Nedopustivo je da Vlada novim poreznim opterećenjem ovako udara na male obrtnike i poduzetnike - rekao je predsjednik SDP-a.

Poslodavci upozoravaju: Treba provesti procjenu učinka koji će propis imati

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da će povećanjem koeficijenta u izračunu mjesečne osnovice za obračun doprinosa članovima uprava značajno utjecati na poslovanje malih i mikro poduzetnika te onih koji se sa svojim poslovnim idejama tek nastoje pozicionirati na tržištu.

- Hrvatska udruga poslodavaca stoga smatra da se Nacrt treba temeljiti na procjeni učinka propisa i vjeruje da će u dijalogu s resornim ministarstvom dobiti alternativni prijedlog. I u ovom slučaju, kao i u drugim najavama izrade zakona i akata, HUP ukazuje na važnost analize, odnosno, pripremu procjene učinka propisa prije samog donošenja zakona kako bi se pravovremeno sagledale posljedice takvih zakonodavnih odredbi u primjeni - poručio je glavni direktor HUP-a, Davor Majetić.

 

Opširnije


Izdvajamo