KRIŽALJKA

SVI SCENARIJI ZA PLENKOVIĆEVU REKONSTRUKCIJU Ovi ministri ne moraju brinuti za svoju sudbinu, doznali smo i tko bi mogao doći na čelo megaministarstva

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Krene li premijer Andrej Plenković u rekonstrukciju kakva se neslužbeno spominje u krugovima koji su njemu bliski, a o čemu je Jutarnji list jučer pisao, morat će provesti složenu operaciju u sklopu koje valja namiriti sebi bliske suradnike, istodobno preuzeti potpunu kontrolu u stranci i očuvati mir, te zadržati većinu u Saboru i previše ne naljutiti one koji mu nisu skloni.

Moguća rekonstrukcija Vlade premijeru donosi pozitivne učinke (efikasnija Vlada i veća kontrola u HDZ-u), ali moguće i negativne posljedice (jačanje stranačke oporbe).

Čuvanje leđa u Saboru

Naime, ministri koji su mu bliski i kojima potpuno vjeruje, nemaju ništa protiv da Plenković ukida i spaja pojedina ministarstva, pa moguće i njihova, a kako takvi članovi Vlade spadaju u njegov najuži krug, teško da će ih se Plenković tek tako odreći. Oni će ili preuzeti neke zahtjevnije i veće resore, ili će, ako u krajnjem slučaju i ostanu bez ministarstva, doći u Sabor gdje će mu čuvati leđa.

U najuži krug premijerovih suradnika zasigurno spadaju Tomislav Ćorić, Martina Dalić, Gabrijela Žalac, Marko Pavić, a upravo se u njihovim resorima planiraju moguće izmjene. To ne znači da će oni ostati bez svojih pozicija. Martina Dalić, kao potpredsjednica Vlade za gospodarstvo i ministrica gospodarstva, u slučaju da joj se pripoje neki resori, poput turizma, rada i mirovinskog sustava, ili da se pod njihovo upravljanje vrati energetika, mogla bi postati ministrica s najvećim odgovornostima.

Naime, nakon što se energetika izdvojila iz njezina ministarstva, Dalić je ostala bez pravih zaduženja, s time da se, naravno, kao potpredsjednica fokusirala na Agrokor. No, nije isključeno da ona ima i neke druge ambicije, poput možda čelne pozicije u Hrvatskoj narodnoj banci, pa bi resor gospodarstva u tom mega ministarstvu vjerojatno pripao Tomislavu Ćoriću.

Ni Marko Pavić ne mora brinuti za svoju sudbinu, sve i ako ostane bez ministarstva jer i on spada u odane premijerove suradnike. Također, na hodnicima Vlade spominje se i verzija u kojoj bi se socijala pripojila Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, pa bi Pavić mogao dobiti i veća zaduženja.

Gabrijela Žalac sigurno je ministrica na koju Plenković i dalje računa, a u jednoj verziji ona bi bila nova ministrica poljoprivrede, dok bi se njeno ministarstvo ukinulo ili pripojilo nekom drugom, s time da neki naši sugovornici onda upozoravaju da bi trebalo paziti da se ni u kojem slučaju ne dira u vertikale upravljanja fondovima EU u svim ministarstvima.

Poljoprivreda

No, što onda s Tomislavom Tolušićem, ako mu Žalac uzme posao?

Tolušić sigurno ne spada u najbliže premijerove suradnike, ali s druge strane uživa potporu javnosti za posao koji radi, ima i jaku stranačku bazu, potpredsjednik je stranke i u svojoj četvrtoj izbornoj jedinici osvojio je više od 11.000 preferencijalnih glasova i među stranačkim kolegama bio je uvjerljivo prvi na listi.

Odluči li se premijer riješiti Tolušića, značit će to da će u Saboru stvoriti novog neprijatelja.

Što i s Goranom Marićem, koji također nije blizak premijeru jer se spominje i ukidanje netom osnovanog Ministarstva državne imovine?

Marić također uživa potporu desnog krila stranke, na izborima je bio četvrti HDZ-ovac po preferencijalnim glasovima s više od 15.800 birača koji su mu dali glas, a blizak je i Kaptolu. Nije nevažno ni što uživa potporu s Pantovčaka. Iz Ureda predsjednice su poručili da ne žele komentirati moguću rekonstrukciju Vlade koju premijer nije formalno potvrdio, ali podsjećaju da je predsjednica već iznijela stav kako ima prostora da Vlada bude manja što ne isključuje osnivanje novih ministarstava. Kaže da je zbog iseljavanja potrebno osnovati posebno ministarstvo demografije.

- Da novo ministarstvo može biti dobar potez, dokazalo se osnivanjem Ministarstva državne imovine koje vodi ministar Marić - rekao je suradnik Kolinde Grabar-Kitarović.

O ideji da se Ministarstvo hrvatskih branitelja pripoji Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova, resorni ministar Tomo Medved nije se želio izjašnjavati. Neki naši sugovornici iz HDZ-a ne vjeruju da bi se Plenković usudio zamjeriti braniteljima, a da je jedini tko je to mogao provesti bio Tomislav Karamarko. S druge strane, jedan od naših sugovornika iz Vlade kaže da ne bi trebalo biti većih nezadovoljstava među braniteljskom populacijom ako do toga dođe, jer se ne bi dirala stečena prava.

Ne demantira

Premijer Andrej Plenković pak nema namjeru javno komunicirati planove o rekonstrukciji Vlade i značajnom smanjenju broja ministara. Barem ne prije nego što donese konačnu odluku da će se upustiti u taj zahvat i ne pripremi cijeli koncept ukidanja i spajanja pojedinih resora (možda i osnivanje nekih novih), kao i novu kadrovsku križaljku.

- Ne. Sada ne - kratko je jučer odgovorio premijer na novinarsko pitanje priprema li rekonstrukciju Vlade i time pokušao zatvoriti ovu temu koja je već određeno vrijeme aktualna u krugu njegovih suradnika iz Vlade i stranke.

HNS: Pozdravljamo smanjenje kabineta

Odluči li se provesti ovaj zahvat, premijer će imati podršku koalicijskog partnera. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak smatra da bi bilo dobro smanjiti broj ministarstava.

- Reduciranje Vlade možemo samo pozdraviti. Također smatramo da bi u sklopu rekonstrukcije Vlade trebalo povećati ovlasti državnih tajnika. Ministri trebaju biti političari, a državni tajnici se trebaju baviti operativom. Sada se ministri bave operativnim poslovima, umjesto da vode politiku - kaže Vrdoljak.

Na pitanje kako bi se HNS postavio ako bi došlo do značajnijeg smanjivanja broja ministarstava, odnosno bi li i dalje tražio dva resora ako bi ih Vlada sa sadašnjih 20 smanjila na 14, predsjednik HNS-a je kazao da bi se oko toga dogovorili, i to na temelju cijelog koncepta i analize. U vrhu HNS-a ipak očekuju da će imati isti broj ministarstava kao i dosad, jer u Klubu imaju šest zastupnika koji drže većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:53