OTMICA NA MORU

ŠVICARCI ANGAŽIRALI 'SPECIJALISTE' ZA OSLOBAĐANJE TALACA Sudbina hrvatskog pomorca kojeg su oteli pirati kod Nigerije još uvijek je neizvjesna

 
Ilustracija
 REUTERS

Hrvatski državljanin jedan je od 12 članova posade švicarskog teretnog broda kojeg su u subotu ujutro oteli pirati dok je plovio uz obalu Nigerije. Švicarski brodar Massoel Shipping objavio je da je njihov brod MV Glarus otet dok je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta.

Pirati su se popeli na palubu uz pomoć dugačkih ljestvi, prerezali bodljikavu žicu i preuzeli kontrolu nad brodom, objavio je brodar. Prema priopćenju švicarske tvrtke, brod je otet 45 nautičkih milja od otoka Bonny u delti Nigera. Od 19 članova posade oteto je njih 12. Sedmorica su Filipinci, te Slovenac, Ukrajinac, Rumunj, Hrvat i Bosanac, prenio je Reuters informaciju nigerijske državne agencije za pomorstvo.

Glasnogovornik tvrtke iz Ženeve rekao je da su pirati uništili veći dio komunikacijske opreme s broda. Kontaktirali su članove obitelji otetih pomoraca i obavještavaju ih o razvoju događaja, prenosi BBC.

Specijalisti su na putu da osiguraju brzo i sigurno oslobađanje talaca, poručili su iz švicarske brodarske tvrtke.Glasnogovornik Massoel Shippinga Patrick Adamson rekao je za AFP da je to druga najveća otmica u nigerijskim vodama ove godine. Prošle godine je oteto više od 60 pomoraca u nigerijskim vodama, javlja CNN, s tim da se o mnogim otmicama nije pisalo, jer su vlasnici prihvatili direktni dogovor s piratima. U ponedjeljak još nije bilo poznato je li uspostavljen kontakt s otmičarima.

“Pirati obično ne uspostavljaju kontakt u prvih 48 sati, zato nemamo nikakvih vijesti”, rekao je glasnogovornik Adamson. Švicarski brodar je obavijestio švicarske vlasti, koje su stupile u kontakt s predstavništvima zemalja odakle dolaze oteti pomorci. Tvrtka je pozvala “specijaliste” koji bi trebali osigurati brzo i sigurno oslobađanje otetih, prenosi CNN.

“Možemo potvrditi kako se među otetim članovima posade u nigerijskim vodama nalazi jedan hrvatski državljanin”, navodi u odgovoru na naše pitanje o otetom hrvatskom pomorcu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Dodaju i da su putem hrvatskog veleposlanstva u Bernu, glavnom gradu Švicarske konfederacije u stalnom kontaktu s kriznim menadžmentom njihovog Ministarstva vanjskih poslova i brodarskom kompanijom.

U Sindikatu pomoraca Hrvatske rekli su nam da, zbog zaštite pomorca i njegove obitelji, ne mogu otkrivati identitet hrvatskog državljanina koji je otet u Nigeriji. SPH je, inače, u stalnom kontaktu sa svojim švicarskim kolegama, no za sada, vrlo je malo informacija poznato.

Inače, praksa je da se ovakve situacije rješavaju mimo očiju javnosti, direktnim pregovorima između brodarske kompanije i otmičara, što, u konačnici, rezultira plaćanjem otkupnine i puštanjem otetih pomoraca na slobodu. Otmice pomoraca su u posljednje vrijeme vrlo rijetke, jer manje-više svi brodovi koji prolaze opasnim područjima imaju naoružane zaštitare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:11