ZAVRŠNE RIJEČI OBRANE NA SUĐENJU U HAAGU

'Svijet generalu Gotovini duguje zahvalnost, a ne robiju'

 CROPIX

DEN HAAG - Obrana Ante Gotovine zatražila je danas od Haaškog suda da ga oslobode po svim točkama optužnice, poručujući da svijet generalu Gotovini duguje zahvalnost, a ne robiju. Oslobađajuće presude zatražili su i odvjetnici Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Dr. Payam Akhavan, treći Gotovinin odvjetnik, upozorio je suce da će njihova odluka biti dalekosežna, jer će svojom presudom pisati međunarodno ratno pravo. Ako se standardi postave previsoko, tako da bi ih mogla poštivati samo neka idealna vojska, u idealnim uvjetima, onda više nitko neće poštivati Ženevske konvencije, poručio je Akhavan.

- Bi li zapovjednici NATO-a u Afganistanu trebali potpuno prestati koristiti topništvo, kako to ovdje zahtijeva Tužiteljstvo? Ako se temeljem ovih dokaza osudi Gotovina za protupravno granatiranje i prisilnu deportaciju, tada će svaki vojnik bilo gdje u svijetu biti također kriv - istaknuo je Akhavan. Samo da bi došlo do osuđujuće presude, tužiteljstvo je Knin predstavilo kao Staljingrad, govorilo o potpuno razorenim gradovima i masakriranim civilima, a da nisu predočili niti jednu fotografiju tako razorenog Knina ili makar jednog civila za kojeg se zna da je poginuo od granatiranja.

U vezi optužbi da nije sve učinio kako bi kaznio i spriječio one koji pale, pljačkaju i ubijaju, Akhavan je poručio sucima da utvrde je li Gotovina djelovao razumno u realnim uvjetima, a ne u nekim nepostojećim idealnim. Gotovina u sjeni genocida u Srebrenici sigurno nije mogao savršeno izvježbati svoju vojsku, ali tužitelj se na to ne osvrće, nego želi primjeniti najviše, idealne standarde, samo da bi Gotovina bio osuđen, optužio je odvjetnik tužitelje.

Da je postojalo nešto kao udruženi zločinački poduhvat, na to bi ukazali predstavnici UN-a još 1995, argumentirao je Akhavan. "Kad bi to bila istina, da je u Hrvatskoj postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva, usprkos svim dokazima koji govore drugačije, to bi bila zavjera stoljeća, djelo đavolskog genija, zločinačka politika koja je prožimala hrvatsku državu a da od nje nije ostalo ni traga", rekao je.

- Gotovina je imao pod sobom 30.000 vojnika, na dvije bojišnice, u Hrvatskoj i u BiH. Učinio je sve što je bilo u njegovoj moći da održi profesionalnost i disciplinu svojih vojnika u teškim uvjetima. On je poduzeo sve razumne mjere. Gotovo pet godina je u zatvoru, pod optužbama koje su potpuno neosnovane. General Ante Gotovina je hrabar, častan vojnik kojem svijet duguje zahvalnost, jer je svoj život izložio opasnosti da bi porazio one koji su odgovorni za najteže etničko čišćenje i zločine zbog kojih odgovaraju pred ovim sudom. Pravda zahtijeva da ga se proglasi nevinim po svim točkama optužnice - naglasio je Akhavan.

Odvjetnik Luka Mišetić ponovo je pozvao suce da ne nasjedaju na tužiteljske teorije zavjere: Tužiteljstvo tvrdi da je Gotovina izdavao naredbe da se kazne zločinci samo pro forme, a da u stvarnosti nije želio da se te zapovjedi poštuju. Za to ne iznose nikakve dokaze, nemaju svjedoka koji bi rekao da su izdavali lažne zapovijedi niti da im je rečeno da neke od njih ne moraju poslušati. Kako bi potčinjeni u tom slučaju znali razlikovati koje zapovjedi poštivati, a koje ne, i kako bi vojska uopće funkcionirala, zapitao se Mišetić.

Steven Kay, engleski odvjetnik Ivana Čermaka, rekao je da je Čermak optužen samo zato što su tužiteljstvu trebala tri generala na optuženičkoj klupi, pa se tako pojavilo njegovo ime. "On je čovjek koji se u pogrešno vrijeme našao na pogrešnom mjestu, a ništa nije skrivio", rekao je Kay. Istaknuo je da Čermak nije imao nikakve ovlasti, nije bio nadređen ni vojsci ni policiji, kako to tvrdi Tužiteljstvo, nego je bio nadređen tek za normalizaciju života, odnosno struju i vodu, te za pomoć međunarodnim predstavnicima u Kninu. Kay je opovrgnuo tužiteljsku tezu da je Čermak bio "osoba od Tuđmanovog osobnog povjerenja". To je konstrukcija koja se koristi samo da bi ga se teretilo da je član zločinačkog pothvata, a potekla je iz intervjua, kojeg je general Zvonimir Červenko demantirao odmah po objavljivanju.

Mikuličić: Nemoralno je optuživati Šuška i Tuđmana

Odvjetnik Mladena Markača Goran Mikuličić pozvao je sudsko vijeće da odbaci optužbu o udruženom zločinačkom pothvatu jer se time pretjerano široko definira suučesništvo tako da omogućava da se jedna osoba osudi za zločin koji je počinila druga, čak i onda kad nije ni znala za taj zločin. "Takav oblik odgovornosti poznavao je samo komunizam i Srednji vijek", optužio je Mikuličić, upozoravajući da taj pravni institu ni novi svjetski sud za ratne zločine, Međunarodni kazneni sud (ICC) nije prihvatio, pa ga ne treba smatrati dijelom međunarodnog prava.

- Optužiti pokojnike poput Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Zvonimira Červenka i etiketirati ih kao supočinitelje upitno je s moralnog i pravnog stajališta - osudio je Mikuličić tužiteljev koncept udruženog zločinačkog pothvata. "Nemoralno je to i prema živima, jer neki od njih - Ivan Jarnjak, Mirko Norac, Miljenko Crnjac i Rahim Ademi - nikad nisu bili pozvani pred sud da se očituju o tome, a oni koji jesu bili pozvani da svjedoče, poput Jure Radića, Mate Laušića i Joška Morića nisu dobili priliku da se očituju o tako teškoj optužbi koja im se imputira", poručio je Markačev odvjetnik.

Gotovina sudu: Donesite presudu što brže

Ako bi presuda bila takva da bi Ante Gotovina bio odmah pušten iz zatvora, odvjetnici su zamolili sudsko vijeće da u tom slučaju ne čekaju da prvo napišu presudu, a tek je onda usmeno iznesu. U ponedjeljak je obrana Ante Gotovine podnijela takav podnesak, u kojem se pozivaju na pravila haaškog suda po kojoj je moguće, ako je to u interesu pravde, izreći presudu i prije nego što je napisana. Tako se već dogodilo u slučaju Zlatka Aleksovskog, jednog od Hrvata optuženih za Srednju Bosnu. Time je moguće uštedjeti više tjedana, koliko traje dok suci ne napišu presudu, često dulju od stotinu stranica. Aleksovski je oslobođen početkom svibnja 1999, a presuda je napisana krajem lipnja, dakle nakon mjesec i pol.

Gotovina bi mogao biti oslobođen i u slučaju da bude proglašen krivim, ali pod uvjetom da ne bude osuđen na više od pet godina zatvora. Bio bi pušten jer mu se u izdržavanje kazne uračunava vrijeme provedeno u pritvoru. General Tihomir Blaškić je naprimjer bio pušten čim je u žalbenom postupku osuđen na devet godina zatvora. U pritvoru je dotad proveo osam godina i tri mjeseca, ali je pušten odmah jer je i na njega primjenjeno haaško pravilo da se osuđene pušta nakon što su izdržali dvije trećine kazne.

Ratko Mladić i Savo Štrbac za pomoć Gotovini

Odvjetnik Luka Mišetić pozvao se na nedavno pronađeni dnevnik Ratka Mladića, kako bi argumentirao svoje tvrdnje da nije Hrvatska vojska ta koja je zapalila Grahovo, nego su požar izazvale fosforne bombe ispaljivanje na Bosansko Grahovo i okolicu. O tome je Ratko Mladić u svom dnevniku pisao 9. kolovoza 1995. Obrana Gotovine često se pozivala na svjedočenje Mile Mrkšića, glavnog vojnog zapovjednika Martićeve vojske, a jednom i na samog Savu Štrpca, jer oni pobijaju tezu Tužiteljstva da je stanovništvo pobjeglo jer se prestrašilo granatiranja. Otišli su jer su se našli u okruženju, rekao je Mrkšić, dok je Greg Kehoe citirao Štrbca koji je rekao da nisu htjeli ostati pod hrvatskom vlašću.

Obrana: Hrvatska je imala pravo protjerati Srbe

Hrvatska je imala pravo spriječiti povratak Srba u Hrvatsku, objašnjavao je danas u sudnici odvjetnik Gotovine Payam Akhavan, stručnjak za međunarodno pravo. Pozvao se na presudu međunarodnog suda u sporu Etiopije i Eritreje, gdje je ustanovljeno da država ima pravo protjerati neprijateljske strane državljane u vrijeme trajanja sukoba. "Ne dopustiti masovni povratak neprijateljskih državljana spada u suverena prava RH. Logično je da Hrvatska nema obavezu da dopusti njihov masovan povratak za vrijeme oružanog sukoba", rekao je Akhavan. Argument da bi se stanovnici Martićeve paradržave mogli smatrati hrvatskim državljanima Akhavan je odbio, rekavši da su se oni upravo zato pobunili jer nisu htjeli prihvatiti Hrvatsku kao svoju državu. "Odbili su prihvatiti Hrvatsku i zato se mogu smatrati stranim državljanima", smatra Akhavan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:41