ZLATNA GROZNICA

Svijet lud za zlatom, a mi ga prodajemo zbog krize i poreza

Naši poreznici ulaganje u zlato tretiraju kao luksuz pa ga otkupljivači pohranjuju u Sloveniji

ZAGREB - Svijet je opet poludio za zlatom! Britanci će uskoro imati 50 “zlatomata” na kojima mogu kupiti zlatnik, zlatnu pločicu, zlatnu polugu.. . a prvi im je takav aparat “gold to go” nedavno postavljen u londonskom šoping centru Westfield. Prije njih usputno ulaganje u zlato na aparatima njemačke tvrtke iskusili su Nijemci i Amerikanci.

Porez na luksuz

Na posljednjem londonskom aparatu najjeftinija pločica stoji 41 funtu (oko 340 kuna).

- Stoji koliko i buket cvijeća, ali neće uvenuti - poruka je vlasnika zlatomata.

U Hrvatskoj bi ta najjeftinija pločica koštala 570 kuna ili 68 posto skuplje! Naime, na nju bi trebalo platiti pet posto carine, 30 posto poreza na luksuzne proizvode i 23 posto PDV-a. Stoga bi i jednu uncu zlata, koja je jučer na londonskom tržištu stajala 1530 dolara, u Hrvatskoj platili 2570 USD. Naravno, sve pod uvjetom da Ministarstvo gospodarstva odobri uvoz tog zlata. I ne, nismo se zabunili u računici jer postotke ne možete samo zbrojiti. Na uvoznu cijenu plaća se prvo carina, na taj se iznos obračunava 30 posto poreza na luksuz pa na to još 23 posto PDV-a.

Neisplativo ulaganje

Kod nas kupnja investicijskog zlata građanima nije zabranjena, ali je potpuno neisplativa . Hrvatski zakoni ne poznaju razliku između zlatnog nakita i zlatne pločice ili poluge, koja je stoljećima posvuda posljednje utočište sigurnih ulaganja pa je hrvatskom poreznom sustavu svejedno kupujete li ogrlicu ili pločicu zlata. Sve je to luksuzna roba. (...)

SVE O ZLATNOJ GROZNICI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:26