POŠAST U DVA VALA

Svinjska i sezonska gripa zajedno bi mogle odnijeti 80.000 života u Europi

Women are taken care of in an intensive care unit at a hospital in Ternopil in western Ukraine, October 31, 2009. Ukraine closed schools and banned public meetings including election rallies and restricted travel on Friday for a three-week period after confirming its first death from H1N1 flu. REUTERS/Viktor Gurniak (UKRAINE POLITICS HEALTH)
 STRINGER/RUSSIA

Pandemija svinjske gripe mogla bi u Europi odnijeti 40-ak tisuća života, a valovi sezonske gripe nakon nje još toliko, objavili su danas europski zdravstveni stručnjaci.

Europski centar za prevenciju bolesti (ECDC) u Švedskoj tvrdi da se virus H1N1 dosad već proširio gotovo svim europskim zemljama, međutim, još ne može predvidjeti koliko će snažna pandemija biti na vrhuncu.

Ipak, sigurno je, upozorava centar, da će pandemija nastaviti odnositi živote tisuća ljudi dok će mnogi, s dolaskom zime, završiti u bolnicama.

- Sve europske zemlje bit će pogođene što će izazvati priličan pritisak na sustav zdravstvene skrbi – rekla je direktorica ECDC-a Zsuzsanna Jakab.

Centar je priopćio kako ne zna što će mješavina virusa dvije gripe donijeti, međutim, ističe je da postoji opasnost od epidemije sezonske gripe početkom 2010. nakon prolaska vala svinjske.

Koordinator ECDC-a Angus Nicoll izjavio je da bi sezonska gripa i u nepandemijskim okolnostima mogla izazvati smrt oko 40.000 ljudi.

- To nije zanemariv broj, a činjenica da je H1N1 opasan za mlade, trudnice i ljude bez faktora rizika stvara drugačiji osjećaj – rekao je.

ECDC napominje kako je iskustvo iz SAD-a i južne hemisfere pokazalo kako je rizik da će trudnicama zaraženim virusom trebati intenzivna skrb čak 10 puta veći. Rizik kod osoba s astmom i kroničnim bolestima dišnih putova tri puta je veći.

Od otkrića virusa H1N1 do danas u svijetu je zabilježeno oko 6000 žrtava svinjske gripe, međutim ECDC smatra da je pravi broj vjerojatno znatno veći jer medicinska skrb i testovi u mnogim zemljama nisu jednako dostupni.

U nekim europskim zemlja cijepljenje je već započelo. No budući da cjepiva nema dovoljno za sve, kaže Nicoll, trenutni prioritet je cijepljenje najugroženijih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:42