HRVATSKA NISKO RIZIČNA

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-a Ostojić: 'Pacijenti koji imaju HIV ili AIDS često su diskriminirani'

Zagreb, 011212.Trg Petra Preradovica.Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, organizirala je dogadjaj povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. U sator na Cvjetnom trgu dosao je i ministar zdravstva Rajko Ostojic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV / AIDS-a ministar zdravlja, Rajko Ostojić obišao je danas info-štand Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa na Cvjetnom trgu, a u izjavi novinarima istaknuo je kako je Hrvatska izrazito nisko rizična zemlja za infekciju HIV-om.

Nakana ovogodišnje akcije koja se obilježava uz slogan "Voli i budi zdrav", je podizanje svijesti o rizicima i načinima prijenosa HIV infekcije, testiranju i mogućnostima liječenja.

Ministar Ostojić rekao je kako su u Hrvatskoj od 1985. godine zabilježena 1002 slučaja HIV-a, a kada to uspredimo s Europom i svijetom Hrvatska ima nisku stopu zaraze tom bolešću, otprilike 55 godišnje. Za to je više razloga, jer su svi koji su 80-tih vodili hrvatsko zdravstvo, činili isto što mi sada činimo - a to je prevencija i edukacija, rekao je. Naime, u 80-tim godinama odmah se ukazalo na tu bolest i educiralo mlade.

Važnim je ocijenio rad udruga pacijenata i zahvalio se udruzi HIV, Crvenom križu i studentima Medicinskog fakulteta, koji su pridonijeli edukaciji i ukazivanju na taj problem.

Što se tiče pacijenata, moramo ih zaštiti, poštujući liječničku tajnu, naglasio je ministar Ostojić, dodavši kako su pacijenti koji imaju HIV ili AIDS često diskriminirani ili imaju zazor javnosti. Zato moramo potpuno jasno reći kako je to bolest kao svaka druga; to je danas kronična bolest koja se dobro liječi i koja se uopće ne prenosi socijalnim kontaktom, istaknuo je Ostojić.

Ova akcija je dokaz da ne smijemo raditi diskriminaciju prema bilo kojoj skupini pacijenata i zato se zahvaljujem i medijima za ono što su napravili u zadnjih 20 godina, dodao je.

Na upit hoće li se virus iskorijeniti, ministar zdravlja Ostojić je rekao kako je ta bolest - od početka kada je bila jedna očajna situacija, danas AIDS kronična bolest, te, primjerice, pacijentice s HIV-om rađaju djecu, uzimaju lijekove tijekom trudnoće i rađaju zdravu djecu.

Volio bih da se ta bolest iskorijeni i da bude nulta tolerancija na tu bolest ali to je vrlo hipotetsko pitanje. Ova infektivna bolest nam je pomogla kod niza drugih infekcija da danas postanu kronične bolesti, ali teško je reći hoće li se iskorijeniti ta bolest, zaključio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:27