POVIJESNI POTHVAT

SVJETSKI USPJEH Liječnici na Rebru razdvojili sijamske blizanke rođene s jednim jetrima, prvi donosimo njihovu fotografiju nakon zahtjevne operacije

 
 Darko Tomas / CROPIX

Za dva dana Valentina i Kristina, dvije predivne, umiljate i vesele bebe imat će četiri mjeseca. I ne bi tu bilo ništa neobično da te prijevremeno rođene bebe sredinom siječnja nisu zapravo bile sijamske blizanke. Od tada, puno im toga nije im išlo u prilog, ali uspjele su.

Danas živahne bebe usrećuju roditelje, ali i cijelo Rebro, jer mnogi se ne mogu načuditi 'čudu' koje je u njihovu slučaju uspjela učiniti medicina. Naime, rođene su sa spojenim donjim dijelom prsnog koša, ali zajednička su im bila jetra te crijeva. Pet tjedana nakon rođenja, u 15-satnoj operaciji u kojoj je sudjelovalo čak 14 liječnika i gotovo isto toliko drugog medicinskog osoblja, Valentina i Kristina samo su blizanke, ne više sijamske. Svaka su u svom krevetiću, pa čak i u svojoj sobi na zagrebačkom Rebru dijele osmjehe svojoj mami i tati.

Plaču kad su gladne ili im nešto treba, a u samo dva mjeseca od operacije udvostručile su svoju težinu i sjajno napreduju.

Odmah po rođenju iz rodilišta na KB Sveti Duh bebe su prebačene na KBC Zagreb gdje je počela lavovska borba za njihov život i priprema dosad nikad u Hrvatskoj viđene i komplicirane operacije za koju se unaprijed znalo da će biti neizvjesna do kraja. Roditelji su strepili nad svojim blizankama, gotovo danonoćno, a liječnici su u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu pokušavali 'popraviti' sve ono što im je bio problem jer su Valentina i Kristina rođene u 33. tjednu, a to znači da im je trebalo vremena da se oporave do operacije.

Zagreb, 130519. 
Kispaticeva ulica.
Dio tima koji je na KBC Zagreb izveo uspjesno razdvajanje sijamskih blizanaca obitelji Tambolas.
Na fotografiji: Tambolas Marija i Petar drze na rukama svoje cetveromjesecne kcerke.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

“Uz to što su bebe bile spojene problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju. Zbog toga je jedna blizanka bila hipertenzivna (visoki tlak) a druga hipotenzivna te nije mogla mokriti. Druga je pak beba mokrila višestruko previše, srce joj je bilo preopterećeno (hipertrofija miokarda)”, objašnjava doc.dr. Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda i dodaje da su to samo neki od problema koje su blizanke imale nakon rođenja. Naglašava da je ovakav slučaj vrlo rijetko opisan u literaturi. Bilježi se, primjerice, samo 16 posto blizanaca spojenih crijevima, a Kristini i Valentini bila su spojena i jetra, odnosno cirkulacija.

“Radi se o drugom slučaju u svijetu da su blizanci spojeni i jetrima i crijevima. U ovom prvom slučaju preživio je samo jedan blizanac, a naše su djevojčice obje žive unatoč činjenici da je jedna bila cirkulacijski kompromitirana, a druga preopterećena. Radi se o blizanačkom transfuzijskom sindromu koji nastaje nakon poroda kod sijamskih blizanaca”, kaže dr. Grizelj.

Sve detalje povijesnog uspjeha hrvatskih liječnika i njihova spasonosnog zahvata Jutarnji list donosi u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:51