HZZO RASKINUO UGOVOR

TAJNA OBROVAČKE ORDINACIJE DOKTORA JUSUPA Oduzeli koncesiju liječniku kojemu je u šest mjeseci pobjeglo čak 900 pacijenata: 'On više nije isti čovjek'

    AUTOR:
    • Ana Vučetić-Škrbić

  • OBJAVLJENO:
  • 24.04.2019. u 20:44

CROPIX/Nova TV

Goran Jusup

Odluka o raskidu ugovora koju je prije pet dana donio HZZO inače je iznimno rijedak slučaj

Hrvatski Zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prije pet dana je donio odluku o raskidu ugovora sa specijalističkom ordinacijom obiteljske medicine doktora Gorana Jusupa u Obrovcu.

Riječ je o liječniku čiji je osebujan nastup i uvredljiv rječnik u najavi emisije “Provjereno” šokirao javnost, a jednaku nevjericu izazvala je mlada žena koja se u njegovoj ambulanti predstavlja kao medicinska sestra, iako ni sama ne zna gdje je završila medicinsku školu.

 

Na njih dvoje i način na koji rade pacijenti iz Obrovca žale se već mjesecima, izgubili su gotovo tisuću pacijenata u zadnjih pola godina, a epilog ovog kaosa u obrovačkom Domu zdravlja je otkazivanje ugovora nakon dvije provedene izvanredne inspekcije u ambulanti doktora Jusupa. Ovakva odluka HZZO-a, naime, inače je iznimno rijedak slučaj.

Kako su nam u srijedu potvrdili u zagrebačkoj direkciji HZZO-a, u studenom prošle godine obavljen je prvi nadzor i to zbog prijave pacijenata koji su se žalili na otežano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu. Naime, Jusupa su njegovi pacijenti prijavili da ne radi svoj posao kako treba.

Komunikacija

Već prvom kontrolom utvrđeno je kršenje ugovornih obveza, a dr. Jusupu je izrečena mjera kojom je trebao ispraviti sve nepravilnosti do nove kontrole u siječnju 2019. godine. Kako u zadanom roku probleme nije riješio, a niti se očitovao na išta od onoga što mu se stavlja na teret, temeljem procjene HZZO-a da bi nastavak ugovora izazvao štetne posljedice za pacijente i sam Zavod, pokrenut je postupak raskida ugovora. Doktor Jusup u ambulanti će raditi do 30. travnja kako bi Dom zdravlja Zadarske županije, u čijim je prostorima radio kao koncesionar, imao vremena pronaći novog liječnika.

U Obrovcu nitko nije iznenađen ovakvim raspletom priče oko nekad poznatog gradskog liječnika, za kojega svi njegovi pacijenti tvrde da je godinama radio bez mrlje, kao dobar stručnjak nekonvencionalnog pristupa.

Kao koncesionar u obrovačkom Domu zdravlja Jusup radi već 22 godine, godinama je tamo imao svojih 1300 pacijenata i na njega ni u HZZO-u ni u Domu zdravlja nije bilo posebnih pritužbi. Sve do prošle godine. Iako nitko od njegovih pacijenata ne želi javno govoriti što se dogodilo, kažu kako su svemu kumovale životne tragedije i bolesti, nakon čega doktor više nije bio isti čovjek.

- Sve je donekle funkcioniralo dok je u ambulanti bila sestra Ružica koja je držala sve konce u svojim rukama. Nakon što je ona otišla u mirovinu, mislim da je to bilo čak i prije roka jer više nije mogla, došla je nova medicinska sestra iz Benkovca. Međutim, i ona je izdržala jako kratko, a nakon nje došla je ova koja se predstavlja kao medicinska sestra.

Nova TV

Žena koja se predstavlja kao njegova medicinska sestra, iako ni sama ne zna gdje je završila školu

Nju je doktor doveo, zove je medicinskom sestrom, ali sasvim je jasno da ona s medicinom nema nikakve veze. Otad više ništa ne funkcionira, nekoliko su me puta vraćali iz Zadra zbog uputnica koje nisu bile napisane kako treba. A što se te navodne sestre tiče, vrijeđala je ljude na telefon, s njom se nije moglo uopće komunicirati. Zato smo otišli kod druge liječnice, kao i stotine drugih ljudi koji su bili kod njega u ambulanti. Kod njih je ostao samo onaj tko nema gdje - priča nam jedna pacijentica iz Obrovca.

Njezine riječi potvrđuju nam u direkciji HZZO-a: od 1300 pacijenata, u zadnjih šest mjeseci ostalo je svega njih 400, dok su drugi svoje liječničke kartone prebacili u susjedna mjesta.

Ugovor

U srijedu smo pokušali razgovarati s doktorom Jusupom, međutim, na telefon nam se javila mlađa žena koja se predstavila kao “medicinska sestra u ambulanti i doktorova zaručnica”. Doktora nije željela dati na telefon, uz objašnjenje kako sve možemo nju pitati.

- Nije istina da se pacijenti žale na nas, to nam je netko smjestio - rekla nam je, dodajući kako nije istina ni to da je HZZO s njihovom ambulantom raskinuo ugovor.

Zvali smo i ravnateljicu Doma zdravlja Zadarske županije, dr. Renatu Bek, koja nam je rekla kako dr. Jusup jest koncesionar u njihovoj zgradi gdje plaća najam prostora, ali kako oni nad njim nemaju nikakve ingerencije.

- On nije naš zaposlenik. Ako je i bilo pritužbi na rad te ambulante, a ja za njih ne znam, prosljeđivane su direktno HZZO-u s kojim ima ugovor. Taj liječnik ima ugovor i sa Zadarskom županijom te odobrenje Ministarstva rada. Njima odgovara. Mi kao Dom zdravlja s time nemamo nikakve veze - rekla nam je dr. Bek.

U HZZO-u su nam rekli da su u kontaktu s Domom zdravlja i kako će dr. Jusup raditi do 30. travnja da bi se osigurao kontinuitet zdravstvene zaštite dok se ne nađe zamjenski liječnik za ovu ambulantu.

Inače, u Obrovcu, gradiću s 3800 stanovnika, rade dvije ambulante obiteljske medicine, od kojih jedna više nema liječnika. O zdravstvenoj zaštiti u gradu htjeli smo pitati i dugogodišnjeg gradonačelnika Antu Župana, koji je po struci i sam liječnik, no on je bio nedostupan.

*Prilog o dr. Jusupu emitirat će se u emisiji Provjereno Nove TV

Izdvajamo