DUBRAVKO PONOŠ

TAJNE SNIMKE, UCJENE, PSOVKE I MEĐUSTRANAČKA BITKA ZA UTJECAJ Otkrivamo pozadinu rata u Fondu za zaštitu okoliša čiji čelnik, doznajemo, daje ostavku

Dubravko Ponoš
 Marko Todorov / CROPIX

Dubravko Ponoš, HNS-ov direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u četvrtak će, kako doznajemo, dati ostavku na svoju dužnost Upravnom odboru Fonda nakon što je u utorak dao mandat na raspolaganje na sve stranačke funkcije zbog snimke, koju je sam objavio na konferenciji za medije, na kojoj se čuje da psuje i prijeti bivšem predsjedniku Radničkog vijeća Mislavu Kotarcu.

Sadržaj Ponoševe snimke i nije bio veliko iznenađenje za one koji su upoznati s radom Fonda. Iako dobar menadžer, slažu se naši sugovornici i iz HDZ-a i iz HNS-a, koji za sobom ostavlja milijardu i pol kuna plusa, dok je prije njegova dolaska Fond bilježio minus od 400 milijuna kuna, njegov temperament i narav su uvijek bili problematični.

Obračun

- Putra na glavi imaju i on i Kotarac i riječ je o njihovu obračunu. Kotarca nema već godinu dana na poslu, a Ponoš je, mogu samo reći, temperamentan. Otkad je došao, smijenio je puno ljudi i postavio svoje kadrove, ali radi se dosta i imamo više od 1500 projekata - kaže nam jedan zaposlenik Fonda koji ne pripada nijednoj političkoj opciji.

Da je problem bio Ponošev temperament, ali i da Kotarac nije “suho zlato”, kažu nam i neki HDZ-ovci, dobro upoznati s radom Fonda.

- Medalja uvijek ima dvije strane. A Ponoš je poznat da ima kratak fitilj. Konsolidirao je poslovanje Fonda, velik je radnik, ali kada poludi, sve leti - slikovit je ovaj HDZ-ovac.

U cijeloj ovoj priči nije nebitan niti odnos između HNS-a i HDZ-a. U Fondu se okreće velik novac, a jednoj i drugoj stranci je bitno tko će imati utjecaj. I dok neki sugovornici iz HNS-a tvrde kako se HDZ-ov ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić želio već neko vrijeme riješiti Ponoša - pa i nakon što su u Jutarnjem listu krenule priče o uhljebljivanju HNS-ova kadra, pa je poslije Ćorićeva inspekcija pokazala da je sve rađeno po zakonu - sugovornici iz HDZ-a odgovaraju kako je istina da je Ponoš sve radio na svoju ruku, ali da Ćorić ima apsolutnu kontrolu kroz Upravni odbor u kojem sjedi dvoje njegovih ljudi.

- Naravno da ministar posljednjih osam mjeseci prati da su tamo narušeni međuljudski odnosi, ali bio je vrlo korektan prema Ponošu - tvrde HDZ-ovci.

U HNS-u kažu da Ponoš jednostavno ne voli neradnike, no ne opravdavaju njegovo ponašanje.

- Upao je u osinje gnijezdo. Kotarac ga je ucjenjivao da mu poveća koeficijent i onda je on pukao. Žao mi je da je nasjeo na tu namještaljku - kaže sugovornik iz HNS-a.

Dodaje kako je istina da Ćorić ne može Ponoša “vidjeti nacrtanog” te da želi apsolutnu kontrolu nad Fondom.

- Mislim da je Ćorić jedva dočekao ovakav kiks - kaže ovaj HNS-ovac, dok u HDZ-u odgovaraju da nisu primijetili da je bilo nekih problema između njih dvojice.

Jedan naš sugovornik, blizak Ponošu, kaže pak kako je on imao više ne baš ugodnih razgovora s premijerom Plenkovićem, da s Ćorićem nije imao problema, a da je zanimljivo da novi Statut, prema kojemu bi neke osobe koje su već 14 mjeseci na bolovanju, poput načelnice Sektora za pravne poslove, izgubile poziciju, već pola godine čeka Vladino odobrenje.

- Kotarac je poslao tu snimku na sve instance i svi su znali za nju - kaže izvor blizak Ponošu.

Gube fotelje

Da su o problemima Fonda svi sve znali rekao je u srijedu i zastupnik Mosta Nikola Grmoja, koji je još u travnju poslao zastupničko pitanje premijeru o tome što će poduzeti u vezi s prijetnjama Kotarcu te sumnji na sukob interesa i zloupotrebu sredstava Fonda.

Rat je počeo, nastavlja izvor blizak Ponošu, nakon što je on htio novim Statutom službe dignuti na sektore, što je od njega tražilo Ministarstvo fondova EU, zbog čega bi neke osobe izgubile funkciju. Načelnici pravnog sektora, koja se ne pojavljuje na poslu 14 mjeseci, kaže, uručio je tri opomene, a ona je sada, netom prije nego što je snimka izašla u javnost, reaktivirala porodiljni. Jedna je osoba i dobila otkaz, a Kotarac je, tvrdi, probleme imao svugdje gdje je radio, i u jednom odvjetničkom uredu i u Poreznoj upravi.

- Angažirali smo i privatne istražitelje koji su utvrdili da načelnica nema osnove za bolovanje. Nje nema 14 mjeseci na poslu, uzme po 42 dana bolovanja, onda prekine bolovanje i uzme godišnji, i tako nekoliko puta - tvrdi izvor blizak Ponošu.

No, unatoč tome što neki sugovornici priznaju da je Ponoš bio dobar, ali eksplozivan direktor, jedan sugovornik blizak njegovoj zamjenici Alenki Košiši Čičin-Šain, koja je iz Čačićevih Reformista, kaže da on nema pojma o poslu.

- Otišao je? To je dobra vijest - zaključuje ovaj sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:44