LJUDI OD POVJERENJA

Tajni putevi novca: Kako se HDZ financirao u vrijeme Sanadera

Riječ je o iznimno teškim optužbama koje mogu narušiti ugled HDZ-a ako se dokaže da se stranka financirala ilegalno
 Boris Kovačev/Cropix

ZAGREB - Priznanje predsjednika Nadzornog odbora zagrebačke tvrtke Monting Pim, Ljube Bušića, kako su on i još trojica njegovih partnera prikupili 600.000 kuna koje su, da bi osigurali posao s HEP-om, donirali HDZ-u, nije izazvala pretjerano iznenađenje u javnosti. Priče o ilegalnom financiranju političkih stranaka kruže Hrvatskom od njezina osnutka, pa je bilo samo pitanje vremena kada će se naći netko tko će to i javno priznati.

To je slučaj za policiju

Premda je riječ o iznimno teškim optužbama koje mogu opasno narušiti ugled HDZ-a, iz vladajuće stranke nije stigao nikakav energičan demanti. Jedino je premijerka Jadranka Kosor zatražila da USKOK, Državno odvjetništvo i policija utvrde o čemu se radi.

Kada se zna kako je cijeli slučaj počeo, takva reakcija vodstva HDZ-a ne čudi. Nakon što su, naime, Bušić i njegovi kompanjoni zatražili od novog predsjednika Uprave HEP-a Lea Begovića da nastavi s praksom njegova prethodnika Ivana Mravaka te da im, nakon što mu oni daju novac za HDZ, osigura nove poslove, on je odlučio o tome obavijestiti vlasnika tvrtke, odnosno Jadranku Kosor. Kad je premijerka čula što je posrijedi, zatražila je od Begovića da ode u USKOK i Državno odvjetništvo te tamo ispriča sve što je i njoj rekao. Ustvrdila je, kažu, da to nije slučaj za Vladu, nego za policiju i USKOK.

Jedan od članova najužeg vodstva HDZ-a objasnio je zašto se premijerka Kosor odlučila na takav potez, premda je bila svjesna da bi policijska saznanja mogla biti pogubna za vjerodostojnost HDZ-a.

- Predsjednica stranke Jadranka Kosor želi očistiti stranku od svih koji su kompromitirani ili upleteni u bilo kakve kriminalne radnje. Vjerujte, dugoročno bi bila neusporedivo veća šteta da se taj slučaj prikrio, nego što će biti ako se nešto ozbiljnije otkrije. Uostalom, slična je praksa postojala i u svim drugim, pogotovo većim strankama. Što mislite, zašto se Ivica Račan nije želio osloboditi Bandića? Pa tko bi mu financirao stranku?

Donacija ili mito

Nakon što je policajcima otkrio da Bušić i partneri žele nastaviti s praksom podmićivanja, na prijedlog istražitelja Begović je pristao biti USKOK-ov pouzdanik i ubrzo je cijela akcija “provaljena”, a glavni su akteri uhićeni. Ljubo Bušić, glavni akter cijele priče, sad se brani tvrdnjama da je dao svoj novac i da to nije bio mito, nego njegova donacija HDZ-u.

U razgovoru s dvojicom visokih dužnosnika HDZ-a doznali smo da se u stranci moglo naslutiti kako uz legalne, postoje i oni drugi izvori financiranja.

- Uvijek kad je nestalo novca, netko ga je u stranci brzo pronašao. Nitko nije znao kako su nabavljena ta sredstva. No, kao što je na razini Vlade postojao paralelni sustav upravljanja, tako je i u stranci bivši predsjednik Ivo Sanader uspostavio mehanizme, s ljudima kojima je najviše vjerovao, preko kojih je držao pod kontrolom sve stranačke strukture.

Pritom je osobno vodio i kontrolirao financijsko poslovanje HDZ-a. Dok su s jedne strane postojali legalni putovi financiranja stranke, a to su donacije i prilozi pojedinaca i tvrtki za što su bili zaduženi svi članovi vodstva stranke, Ivo Sanader je zajedno s Mladenom Barišićem, Marijem Zubovićem i Josipom Petrovićem osiguravao i dodatna sredstva. Nitko u stranci nije znao na koji način oni nabavljaju novac, je li to zakonito ili nezakonito, koliko je na takav način prikupljeno sredstava i, na kraju, na što se ona troše.

Moglo se samo nagađati da je Sanader šef ekipe, da je Mladen Barišić zadužen za stranačku blagajnu, dok su Mario Zubović i Josip Petrović imali zadaću prikupljati novac. Dok su oni vodili blagajnu HDZ-a, ona nikada nije bila prazna. Čim je Sanader sišao s vlasti a njegovi su suradnici razvlašteni, stranka je ostala bez sredstava. To je na svojim leđima najbolje osjetio Andrija Hebrang koji nije imao novca za predizbornu kampanju jer je Jadranka Kosor naslijedila praznu blagajnu - zaključili su sugovornici Jutarnjeg lista iz vrha HDZ-a.

Pred istražiteljima je puno pitanja, na koja neće biti lako odgovoriti. Ponajprije, koliko je na taj način ušlo novca u HDZ-u jer je očito da je slučaj HEP pravilo, a ne iznimka.

Prljava praksa

Zatim, tko je taj novac primao u ime stranke i na što ga je trošio? Je li taj novac ušao u blagajnu i je li bio registriran? I još cijeli niz potpitanja: je li baš svih 600.000 ušlo u stranku ili, pak, samo manji dio ili možda ništa. Budući da se u takvim transakcijama ne ostavljaju pisani tragovi, neće biti lako otkriti istinu. No, činjenica da su USKOK i DORH već dobili važno priznanje ipak daje nadu da će se otkriti svi sudionici te prljave prakse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:07