PLAVA KUVERTA

Kao mito nudili novac, ulaznice i madrac po mjeri

Koliko se daje: Neki su nudili i po 50 tisuća eura za ‘usluge’, a neki i mnogo manje. Dubrovački sudac prijavio je stranku koja ga je htjela podmititi sa samo 100 eura

ZAGREB - Od madraca do 50 tisuća eura - tako bi se mogli sažeti slučajevi podmićivanja, odnosno pokušaja podmićivanja sudaca u posljednjih nekoliko godina. Jedan od najpoznatijih je onaj bivšega županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge i odvjetnika iz Zagreba Mirka Batarela. Protiv njih dvojice USKOK je 2003. godine zatražio pokretanje istrage zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo primanja, odnosno davanja mita.

Canjuga je, prema tvrdnjama USKOK-a, obavještavao odvjetnika Baterela o postupcima i odlukama DORH-a u određenim predmetima. Te je informacije Batarelo koristio pri obrani svojih klijenata, a Canjuga je zauzvrat od njega dobivao različite darove. Primjerice, Batarelo mu je poklonio ulaznice za salamijadu u Samoboru, častio ga ručkovima i večerama te mu pokušavao srediti popust pri kupnji automobila.

Premješten

No, postupak protiv ovog uigranog dvojca u samom je početku pao u vodu jer je Županijski sud odbacio istražni zahtjev DORH-a o pokretanju istrage, uz objašnjenje kako su nezakonito prisluškivani. Canjuga je nakon toga, umjesto da bude kažnjen, premješten na sud u Zlatar, ali ga je Državno odvjetničko vijeće godinu dana kasnije razriješilo dužnosti.

U slučaju ubojstva Ive Pukanića u javnost su dospjele informacije o pokušaju podmićivanja bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare- Ožbolt. Nju je zaštićeni svjedok u slučaju Pukanić optužio da je za 50 tisuća eura mita, kao uslugu Robertu Mataniću, od srpskog ministra pravosuđa zatražila njegovo izručenje Hrvatskoj.

Nudio i jastuk

Mito joj je navodno ponudio Matanićev odvjetnik Zoran Pilipović. No, budući da Matanić 2005. nije izručen Hrvatskoj, optužbe protiv V. Škare-Ožbolt, po svemu sudeći, bile su lažne. I sama bivša ministrica odlučno je odbacila optužbe o primanju mita tvrdeći kako Pilipovića nikada nije srela.

- Sigurno bih se sjetila osobe koja bi se meni usudila nuditi mito i nakon toga ostati živa! - poručila je tada.

Prije tri godine nepravomoćno je zbog davanja mita osuđen posrnuli tajkun Josip Gucić. On i njegov poslovni partner, naime, sudskim su vještacima dali 25 tisuća eura mita kako bi im napravili nalaze koji će ih osloboditi kaznene odgovornosti zbog malverzacija u tekstilom poduzeću NIK.

Tih godina javnost je doznala i za definitivno najbizarniji slučaj podmićivanja sudskih dužnosnika. Osumnjičeni za krivotvorenje isprava od tužiteljice suda u Pazinu tražio je da ne postupi po prijavi policije, a zauvrat joj je nudio dar - madrac po mjeri za njezin krevet i jastuk, u vrijednosti većoj od dvije tisuće eura.

Za među 100 eura

Poznat je i slučaj općinskog suca iz Dubrovnika koji je sam prijavio stranku koja ga je pokušala podmititi sa 100 eura kako bi u izvanparničnom postupku oko uređenja međe presudio u njegovu korist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:35