AFERA MEJLOVI

TAJNI SASTANCI U BANSKIM DVORIMA Kovačić: 'Kad sam vidio tko sve tamo sjedi, jasno sam rekao Petrovu da se više ne želim nalaziti s tim ljudima'

 Damir Krajac / CROPIX

- I u najgorem scenariju, čak i da ne dođe do bilo kakvog rješenja u slučaju Agrokor, da banke moraju otpisati sva potraživanja, da natrag dobiju nulu, bankarski sustav ostat će stabilan - izjavio je jučer Boris Vujčić, guverner Hrvatska narodne banke, za Jutarnji list. Lani je, pak, kada je problem u koncernu eskalirao, rekao: - Danas pričati da se nije znalo što se događa oko koncerna Agrokor...Tko u to vjeruje?

Taj njegov komentar zapravo dobro oslikava i trenutnu situaciju u kojoj se našla Vlada s aferom mejlovi. Portal Index jučer je objavio e-mailove kojima žele potkrijepiti tezu da je i sam predsjednik Vlade Andrej Plenković “sve znao”.

Dobro pripremljen

- Nijedan e-mail nije poslan meni. Ne osjećam se odgovornim - ponavlja premijer Plenković. Portal Index povezuje da, “iako ni jedan mail nije poslan njemu, činjenica jest da se najmanje tri puta susreo s grupom Borg te da je mailove dobivala njegova savjetnica na službenu adresu”. Na prvim sastancima, doznajemo, na kojima se tražilo rješenje za situaciju u Agrokoru, poznato je da je prisutan bio i sam premijer Plenković. Upućeni neslužbeno prepričavaju kako je Plenković bio dobro pripremljen, a i da se zanimao za sve aspekte problema. No, na nekim od tih sastanaka bili su i predstavnici Mosta Božo Petrov, pa i Ivan Kovačić, bivši potpredsjednik Vlade, te Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike...

- Da, bio sam na jednom od tih prvih sastanaka, na kojem je bio i Čikotić iz Mosta. Bilo je to lani krajem veljače. Sastanak je vodila bivša potpredsjednica Dalić, premijer Plenković se pojavio, ali nije se dugo zadržao. Ministar Marić tada nije bio. Bili su Ramljak, Matić, Korunić i neki odvjetnici, ali nije bio Šavorić. To je bio i posljednji takav sastanak na kojem sam bio i rekao sam Petrovu da više ne želim s tim ljudima biti na sastanku, nisam više išao - tvrdi Kovačić.

Takvih, pa i sličnih sastanaka održano je, doznajmo, čak više od tri, skupina se na najvišoj razini u Vladi susrela pet do šest puta. Isprva su se na rješavanju tog problema u Vladi okupili ministar financija Zdravko Marić i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je pozvala, kako neslužbeno doznajemo, Tomislava Matića i Antu Ramljaka iz Texo Managementa. Ekipi su se na sljedećim susretima pridružili Tonći Korunić iz InterCapitala te Zoran Besak iz Zadruge za etično financiranje, a tek kasnije, kada se počelo raditi na lex Agrokor, pridružili su im se odvjetnici Boris Šavorić i Toni Smrček.

- Smijenili su ministricu Dalić, a svi su sve znali. Zar Zdravko Marić i dalje govori da ništa nije znao? Kažu da je skupinu organizirala ministrica Dalić, pa kako kad ih nije otprije poznavala, znala je samo dvojicu - Ramljaka i Matića - komentira naš sugovornik blizak Dalić. - Tjerali su lisicu, a na kraju će istjerati vuka. Vidjet ćete - dodaje.

Portal Index pita se kako je moguće da je Plenkoviću, koji je inače pravnik, promaknula činjenica “da ljudi besplatno rade za Vladu, a naplaćuju se u Agrokoru”.

Kompanija sve plaća

U aferi mejlovi sporna je činjenica, koju sada istražuje i USKOK, da je grupa Borg, u kojoj su uz Martinu Dalić bili Ramljak i Matić, Matko Maravić i Tonći Korunić, Branimir Bricelj i i Odvjetničko društvo Šavorić i partneri, radila na pripremi lex Agrokor da bi taj posao kasnije navodno naplatili savjetničkim ugovorima u Agrokoru. Ramljak je postavljen za izvanrednog povjerenika, a on je s ostalima izabrao glavnog savjetnika za restrukturiranje, koji je, pak, tvrtkama koje su sudjelovale u pisanju lex Agrokor kasnije dao milijunske savjetničke ugovore.

Grupa Borg je 5. ožujka, prije sastanka u Vladi, navodi Index, sastavila hodogram aktivnosti. “Kompanija plaća sve savjetnike, dok VRH vrši odabir”, pisalo je u hodogramu, a posebno je bilo istaknuto pitanje: “Tko su sadašnji savjetnici kompanije i koji je scope of work?” Iz toga je, tvrdi Index, razvidno da je već na početku bila bitna naplata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:55