SINDIKATI VS. MIROVINSKA REFORMA

TAJNOVITI PREMIJER Član koalicije za Jutarnji: 'Pogodio ga je ovoliki broj potpisa, jasno mu je kakvu je poruku dobio'

 
Andrej Plenković, poptpisivanje za referndum, Predrag Štromar
 Goran Mehkek / Luka Gerlanc / Željko Hajdinjak / Hanza Media

Hoće li građani ići na referendum na kojem bi odlučivali o mirovinskoj reformi koja predviđa rad do 67. godine ili će Vlada nakon sindikalne akcije “67 je previše” i prikupljenih oko 700.000 potpisa odustati od spornih dijelova reforme?

Zagreb, 080519.
Tresnjavacki plac.
Press Inicijative 67 je previse za okupljanje na standu na Tresnjevackom placu kod sata i objavu novog broja prikupljenih potpisa. 
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Ovo je pitanje, očito, podijelilo i Vladu, a većina koalicijskih partnera HDZ-a sada smatra da treba odustati od reforme i ne ići na referendum.

S jedne strane, HNS-ovi ministri smatraju da ne treba trošiti novac kad je ionako velika vjerojatnost da bi na referendumu ovakva mirovinska reforma pala, dok s druge strane neki HDZ-ovi ministri, poput Lovre Kuščevića, smatraju kako bi građani sami trebali na referendumu odlučiti o svojoj sudbini.

sporne točke HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar jučer je izjavio kako je bolje odustati od četiri sporne točke Zakona o mirovinskom osiguranju koji je na snazi od 1. siječnja nego ići na referendum koji će koštati.

- Mislim da ne bi trebalo biti referenduma nego bismo trebali sjesti i dogovoriti se o pitanjima zbog kojih su prikupljani potpisi. Trebalo bi uštedjeti novac i od toga sagraditi vrtiće, škole ili stanove - poručio je Štromar, koji je zapravo iznio stav HNS-a.

“Štromar je jasno komunicirao stav HNS-a - volju građana treba poštovati i umjesto troška referenduma i ulaganja u birokraciju, smatramo da je bolje uštedjeti sredstva građana, ponovno sjesti za stol sa sindikatima i ispuniti ono što građani zahtijevaju. HNS će o svojem prijedlogu razgovarati s koalicijskim partnerima iz HDZ-a s ciljem da se pronađe najbolje rješenje za nastavak provedbe reforme, za koju držimo da je nužna, ali imajući u vidu i sve zahtjeve koje je pred Vladu postavilo 700.000 građana”, poručuju iz HNS-a.

Štromar je pak dodao kako treba slušati glas tih građana, jer ako su oni potpisivali, onda bi ta odluka trebala proći i na referendumu.

- Građani su dali svoje mišljenje i mi ih trebamo slušati. Ipak treba raditi i na reformama, a velik dio reforme već je napravljen u mirovinskom sustavu - rekao je.

Kada je riječ o drugim koalicijskim partnerima, već je poznato da su manjinski zastupnici, točnije SDSS, sada protiv rada do 67. godine, što je, zapravo, uvela SDP-ova Vlada, kao i Klub zastupnika stranke Milana Bandića, iako su svi oni glasali za ovakvu reformu. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže kako socijalna prava treba pravednije raspodjeljivati, što vrijedi i za mirovinsku reformu, jer su mnogi stekli ta prava radom, a mnogi nisu. On smatra da je bolje postići dogovor da se na referendum ne ide.

- Mi ćemo biti za one koji smatraju da o tome treba razgovarati i da se, ako je moguće, postigne dogovor da se ne ide na referendum - kaže Pupovac.

kako vjetar puše HSLS, kaže njegov predsjednik Darinko Kosor, jest za ovakvu reformu, smatra da treba raditi do 67. godine i ne mijenja stavove kako vjetar puše, ali je mišljenja da volju građana treba poštovati - bilo na referendumu, bilo izmjenom dijela zakona.

- Treba prvo pričekati da se predaju potpisi, a onda treba sazvati sastanak koalicije i vidjeti što dalje. Ako imamo toliki broj potpisa, to jednostavno treba poštovati, a u kojoj formi - preko saborske procedure, referendumom ili izmjenom zakona da referenduma ne bude - to treba raspraviti na koaliciji, a ne politizirati - poručuje Kosor.

HDZ-ovi su ministri, pak, na potpuno suprotnim stajalištima od HNS-a. Tako ministar uprave Lovro Kuščević smatra da bi bilo dobro da dođe do referenduma te da građani sami odluče o mirovinskoj reformi.

- Ako je već prikupljen respektabilan broj potpisa, smatram da se onda o tako važnom pitanju treba donijeti odluka na referendumu. Štromarova izjava je njegov stav i možda stav HNS-a, a ne cijele Vlade. Ali, pustimo prvo da se potpisi predaju Saboru, a na njima je onda da donesu odluku o daljnjem postupanju - kaže Kuščević.

“Zašto su partneri na Vladi i u Saboru podržali reformu, a danas pjevaju neku drugu pjesmu, to pitajte njih. Možda jer su u kampanji”, neslužbeno kažu u Vladi.

I iz resornog Ministarstva mirovinskog sustava ponavljaju rečenicu koju stalno izgovara i premijer Andrej Plenković: “Na Saboru je da odluči što dalje”.

Jasenovac, 220418.
Premijer Andrej Plenkovic i predsjednik Sabora RH Gordan Jandrokovic polozili su vijenac na komemoraciji u Jasenovcu.
Na fotografiji: Predrag Stromar, Lovro Kuscevic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Svi na Plenkovića

Jasno je da, očito, ni premijer Plenković ne zna što je bolje ili pak čeka da završe europski izbori, pa se previše niti ne izjašnjava o daljnjim koracima i ponavlja kako je sada sve na Saboru, koji može tražiti provjeru potpisa, uputiti zahtjev Ustavnom sudu da provjeri ustavnost pitanja ili jednostavno raspisati referendum. Neki naši sugovornici iz HDZ-a otkrivaju nam kako je premijer prilično tajnovit oko ovog pitanja. Jedan naš izvor kaže kako vjeruje da i Plenković misli kako bi građani na referendumu trebali odlučiti, ali ne može to sa sigurnošću tvrditi.

- Vjerujem da razmišlja u smjeru da se referendum održi, ali ne mogu to garantirati. Mislim da bi to bilo jedino ispravno jer bismo onda imali pravu referendumsku kampanju za i protiv, u kojoj bi građani imali punu informaciju i sami bi na temelju činjenica mogli odlučiti o budućnosti mirovinskog sustava - kaže ovaj HDZ-ovac.

Jedan član vladajuće koalicije kaže, pak, da je Plenkovića sigurno pogodio ovolik broj potpisa jer je morao shvatiti poruku da je ovaj referendum bio većim dijelom uperen i protiv njega - angažirali su se svi u oporbi, od SDP-a do Živog zida i Željke Markić.

- Sve opcije su se objedinile da skupe što više potpisa protiv Vlade i premijera, ne samo protiv Zakona. Kampanja protiv sindikata dodatno je iziritirala ljude koji su onda i potpisali. A premijer se ne izjašnjava jer bi sve što bi sada rekao išlo protiv njega - ako sada odustane od reforme, ispao bi gubitnik pred izbore. Stoga vjerujem da će on nakon izbora proglasiti pobjedu i tek se onda osvrtati što dalje - kaže nam ovaj član vladajuće koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:15