PRIJAVIT ĆE GA POLICIJI

TAKSIST PRIJETIO NOVINARKI JUTARNJEG Rekla sam mu da sam novinarka, a on uzvratio da svim novinarima koji pišu protiv Hrvatske treba dati metak u čelo

Aplikacija Bolt i Gordana Grgas
 Bolt.eu

U zadnje vrijeme sve su češći napadi na slobodu novinarstva, dok su sami novinari izloženi govoru mržnje te brojnim prijetnjama. Da živimo u zemlji u kojoj vlada nasilje i mržnja pokazuje i današnji incident kada je novinarki Jutarnjeg lista Gordani Grgas vozač Bolta, servisa donedavno poznatog kao Taxify, tijekom vožnje rekao kako „svim novinarima koji pišu protiv Hrvatske treba dati metak u čelo“.

- Kada sam mu rekla da sam novinarka, on je odgovorio da nije nimalo zadovoljan hrvatskim medijima i načinom kako pišu protiv Hrvatske te da bi onima koji tako pišu trebalo dati metak u čelo. Upozorila sam ga da pazi što priča, no on je odgovorio da stvarno tako misli. Kada smo stali u koloni, izašla sam iz automobila i prijavila ga potom Boltu - priča novinarka Grgas koja će cijeli slučaj prijaviti i policiji.

Iz Bolta su nam odgovorili kako su odmah nakon prijave isključili vozača s aplikacije te da se ograđuju od bilo kakvog neprimjerenog ponašanja vozača.

- Vozač koji je sudjelovao u incidentu nije zaposlenik tvrtke Bolt. Ograđujemo se od bilo kakvog neprimjerenog ponašanja vozača koji koriste našu aplikaciju. Pozive na nasilje ili govor mržnje ne možemo tolerirati te smo stoga promptno reagirali i do daljnjega vozaču onemogućili pristup aplikaciji zbog navodnih neprimjerenih izjava. Zalagali smo se i zalažemo se za društvo u kojem je uzajamno poštovanje i tolerancija od iznimne važnosti - rekli su iz Bolta.

Ovaj incident se dogodio samo dan nakon što je ispred redakcije N1 televizije, Net.hr-a i Telegrama netko ostavio natpis: ‘Smrt novinarima’, a događa se i u jeku brojnih sudskih presuda u kojima su dosuđene kazne zbog pisanja istinitih činjenica ili satire, tužbi javne televizije protiv ostalih medija i vlastitih zaposlenika te slučaja novinarke Net.hr-a Đurđice Klancir koju su prošli tjedan u redakciji, zbog namjere sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića da protiv nje podnese privatnu tužbu, legitimirali policijski službenici.

Zbog stanja medijskih sloboda nedavno je organiziran i prosvjed novinara pod sloganom "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!", no vladajući i dalje ne vide nikakav problem, o čemu svjedoči izjava premijera Andreja Plenkovića koji je prosvjed okarakterizirao kao „pokušaj stranaka koje su danas u oporbi za neko njihovo političko profitiranje na temi koja je apsolutno predimenzionirana“.

- Plasirati tezu da ne postoji sloboda medija u Hrvatskoj je čak pomalo smiješno. Ne samo da je netočno, nego je smiješno - rekao je tada Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:12