DANI HRVATSKOG TURIZMA

TAMBURAŠI DOČEKALI KOLINDU I PLENKOVIĆA VELIKIM ŠKORINIM HITOM Predsjednica: 'Osmijeh na lice, i to ne blagi, nego široki, on otvara sva vrata'

    AUTOR:
    • Lana Mindoljević

  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2019. u 21:54

Osijek, 041019. Dani hrvatskog turizma. Dodjela hrvatskih turistickih nagrada. Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic urucila je prvu nagradu za destinaciju godine, predstavniku grada Rovinja.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

 

Najbolja turistička destinacija 2019. godine je Rovinj, proglašeno je večeras na završnoj večeri dana Dana hrvatskog turizma u Osijeku.

Osijek, 041019. Dani hrvatskog turizma. Dodjela hrvatskih turistickih nagrada. Na fotografiji: Andrej Plenkovic premijer RH, Gordan Jandrokovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Gari Cappelli. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
 

Istarski grad, u kojem je ove godine otvoren najluksuzniji hrvatski hotel Park, već je godinama u samom vrhu po broju noćenja, vrhunskoj gastronomskoj ponudi, kao i kulturnim i turističkim manifestiacijama, što mu je donijelo ovogodišnje priznanje turističke struke.

Osijek, 041019. Dani hrvatskog turizma. Dodjela hrvatskih turistickih nagrada. Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Andrej Plenković

 

Danas je dodijeljeno još devet nagrada, ona za najbolji hotel pripala je Valamar Collection Girandella Resortu iz Rapca, najbolja turistička agencija je Katarina Line iz Opatije, najboljim kampom je proglašen Aminess Maravela Camping resort Novigrad.

Osijek, 041019. Dani hrvatskog turizma. Dodjela hrvatskih turistickih nagrada. Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic predsjednica RH. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Kolinda Grabar-Kitarović

 

Najbolji restoran je Spinaker iz Poreča, marina godine je Olive Island Marina Sutomiiščica, a najbolja plaža u Hrvatskoj je Rajska plaža Lopar. Nagradu za održivi turizam dobio je projekt Geopriče UNESCO Geoparka PP Papuk, a turistički događaj godine je Renesansni festival u Koprivnici.

Osijek, 041019. Dani hrvatskog turizma. Program HeadOnEast Slavonija u Tvrdji. Na fotografiji: Gordan Jandrokovic, Andrej Plenkovic, premijer RH. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
 

Nagradu Anton Štifančić za poseban doprinos turizmu RH dobio je Vinko Prizmić, dugogodišnji čelnik Hrvatske gorske službe spašavanja koji je kao spasitelj radio punih 47 godina, a posljednjih 20 godina i kao voditelj GSS-a. Ove je godine otišao u više nego zasluženu mirovinu.

Osijek, 041019. Dogadjaj HeadOnEast Slavonija u Tvrdji u sklopu Dana hrvatskog turizma okupio brojne Osjecane. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
 

Nagrađene su pozdravili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji su svi redom izrazili zadovoljstvo što su Dani turizma po prvi put stigli na kontinent, i to baš u Slavoniju.

Osijek, 041019. Dani hrvatskog turizma. Program HeadOnEast Slavonija u Tvrdji. Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic, predsjednica RH, Gordan Jandrokovic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
 

- Hrvatska ima prirodna blaga, povijesna i kulturna blaga, veliku raznolikost, ali moderni turist traži inovativnost, avanturu, a to je naša prednost - naša prednost je čovjek, koji je u središtu turističkog napretka i rasta. U svakom slučaju, osmijeh na lice, i to ne blagi, nego široki, on otvara sva vrata - rekla je predsjednica, referirajući se na upute s govora prilikom isticanja kandidature za drugi mandat.

Osijek, 041019. Dani hrvatskog turizma. Dodjela hrvatskih turistickih nagrada. Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic predsjednica RH. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Kolinda Grabar Kitarović

 

Predsjednik Sabora Jandroković iskoristio je priliku da, osim sinoć nagrađenima, zahvali, kako je rekao, svakoj sobarici, konobaru, turističkom vodiču, koji, iz sjene, čine hrvatski turizam onim što on danas jest, a premijer Plenković najavio je da će Vlada čini sve da i dalje jača turizam, posebice na kontinentu.

Osijek, 041019. Dani hrvatskog turizma. Program HeadOnEast Slavonija u Tvrdji. Na fotografiji: Gordan Jandrokovic, Andrej Plenkovic, Kolinda Grabar Kitarovic, predsjednica RH.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
 

Premijer i predsjednica posjetili Tvrđu, ondje im tamburaši zapjevali veliki Škorin hit

Domaći čvarci, kulen i kobasice, birana vina, svježe langošice i taške s pekmezom... Prava rapsodija mirisa i okusa zaposjela je ovih dana osječku Tvrđu, koju su u petak, središnjeg dana godišnje turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma koji je ove godine po prvi put izmješten s Jadrana na kontinent, odlučili iskusiti i premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Prošetali su njih dvoje Tvrđom u pratnji svojih domaćina, župana osječko-baranjskog Ivana Anušića i dogradonačelnice Osijeka Žane Gamoš koji su im predstavili manifestaciju odlične složenice HeadOnEast, koja je Tvrđu pretvorila u pravu oazu slavonskog hedonizma. Kušali su najviši državni dužnosnici tako slavonske delicije na štandovima na Trgu sv. Trojstva, ali i doznali kako se u baranjskoj Duboševici tradicionalno priprema grah u ćupu i janjeći paprikaš. Zanimljiv je bio njihov dolazak u dvorište Ekonomske škole, koje su Baranjci pretvorili u svoje malo seosko dvorište i po tome što su ih dočekali tamburaši.

Osijek, 041019. Dani hrvatskog turizma. Program HeadOnEast Slavonija u Tvrdji. Na fotografiji: Andrej Plenkovic, premijer RH posjetio je Ivana Vrkica, gradonacelnika Osijeka.
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Andrej Plenković posjetio je Ivana Vrkića, gradonačelnika Osijeka

 

Predsjednica je tako u ovo dvorište ušetala taman usred pjesme Miroslava Škore „Garavušo, garava“, a dok su se ona i premijer upoznavali s čarima baranjske kuhinje tamburaši su već krenuli su drugom pjesmom, pa su ih ispratili uz stihove Najboljih hrvatskih tamburaša „Širok šor, ledina, čuvaj se jedina, seoskih mangupa...“ Nije to, naravno, nikoga omelo u dobrome raspoloženju, niti je to shvaćeno kao provokacija nego kao splet zanimljivih okolnosti. Razgledali su visoki gosti i ostatak ponude istočne Hrvatske, pozdravljali se i fotografirali s građanima...

Predsjednica je dobila i diplomu za položen ispit stručnog osposobljavanja za zanimanje „Strojovođa za male vlakove“, nakon što je posjetila štand Gorana Denca, kolekcionara malih vlakova iz Virovitice i pokrenula jednu kompoziciju. Premijer je, pak, prije obilaska Tvrđe u Gradskoj upravi posjetio i svog prijatelja Ivana Vrkića, gradonačelnika Osijeka koji se još uvijek oporavlja od posljedica operacije srca i moždanog udara kojeg je doživio u travnju.

- Došao sam vidjeti kako si i pitati možemo li mi kako pomoći - kazao je premijer Vrkiću, na što mu je ovaj odgovorio: „Može. Trebat će nam pomoć države kada krenemo u još jaču obnovu Tvrđe! (Nikola Patković)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo