VLADA PROTIV JUTARNJEG

'Te novine dajte na sud!'

Ministar zdravstva Darko Milinović tvrdi da su pronašli samo jedan neispravan uzorak mesa
 Matić/CROPIX

ZAGREB - Meso koje se prodaje i jede u Hrvatskoj sigurno je, ocijenila je Vlada na jučerašnjoj sjednici. Iako to nije bila točka dnevnog reda, Vlada je veliki dio svoje jučerašnje sjednice posvetila upravo obračunu s medijima, koje je optužila za antipropagandu o sigurnosti hrane. Hrvatska je, podsjetili su u Banskim dvorima, još 27. srpnja zatvorila pregovore u poglavlju 12. pravne stečevine Europske Unije (EU), koje obrađuje sigurnost hrane i fitosanitarnu politiku.

Čobanković jamči

Kako meso u Hrvatskoj prolazi kroz tri razine provjere - od Veterinarske inspekcije, koja nadzire samu proizvodnju, preko inspekcije Ministarstva zdravstva, koja je prisutna u maloprodaji, pa do Državnog inspektorata, koje nadzire deklaracije proizvoda mesne industrije, hrana je u Hrvatskoj, tvrde u Banskim dvorima, sigurna.

- Garantiram za sigurnost i kvalitetu mesa koje građani jedu - poručio je Čobanković, ustvrdivši kako su medijske tvrdnje nanijele štetu hrvatskoj mesnoj industriji.

‘Po čijem nalogu rade?’

Svoje optimistične tvrdnje o ispravnosti mesa u Vladi temelje i na tome da je samo u prvoj polovici ove godine izvršeno oko dvije tisuće inspekcijskih nadzora. Na analizu je, tvrdi ministar zdravstva Darko Milinović uzeto 250 uzoraka mesa, od kojih je samo jedan slučaj bio zdravstveno neispravan.

- U području sigurnosti hrane i zaštite potrošača, već smo ispunila standarde za članstvo u EU - zaključio je glavni pregovarač Vladimir Drobnjak. S druge strane, Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade, zatražio je od nadležnih tijela da utvrde “tko i za čije interese” u javnost pušta informacije o zdravstvenoj neispravnosti mesa.

Slobodan Uzelac

potpredsjednik Vlade:

Pojedinac u Hrvatskoj je zbunjen, a Vlada se pita tko to radi, zašto to radi i kome to treba. Molim nadležne službe da se pozabave pita-njem o čemu se tu točno radi.

Radovan Fuchs

ministar znanosti:

Pozivam sve novinare da dođu u Hrvatski veterinarski institut, koji je jedan od najboljih u Europi.

Božidar Pankretić

potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja:

Netko namjerno želi poljuljati povjerenje u sustav. To se, na žalost, radi namjerno, a sve ove medijske priče su neistinite.

Vladimir Drobnjak

glavni hrvatski pregovarač s EU:

U poglavljima o sigurnosti hrane i zaštite potrošača Hrvatska je ispunila sve standarde za članstvo u EU.

Darko Milinović

potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva:

Građani Hrvatske konzumiraju zdravstveno ispravnu hranu. Hrana prolazi kroz sito i rešeto kontrole kroz tri razine.

Petar Čobanković

ministar poljoprivrede:

U Hrvatskoj je na djelu antipropaganda oko sigurnosti mesa. Uvoz mesa starog 10 godina je nemoguć, ali moji istupi, na žalost, ne dolaze do medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:39